Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΑΓΕΣ: Μηχανικοί με μπλοκάκια ώρα μηδέν





Τελειώνει η δέυτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη και η αγωνία για χιλιάδες συναδέλφους κορυφώνεται. Αν κάτι συζητιέται υπογείως σε όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται οιονεί μισθωτοί συνάδελφοι με μπλοκάκι είναι τι το ερώτημα: «Και τώρα τι κάνουμε;».

Χιλιάδες ατομικές συμβάσεις λήγουν στις 31.12.2016 παραμένει αίνιγμα για τους συναδέλφους το πως θα αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόταση της εργοδοσίας η οποία θα θέλει να υποστεί τις μικρότερες συνέπειες.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα και στις περιπτώσεις και εργασιακούς χώρους που υπάρχει οργανωμένη συνδικαλιστική παρέμβαση, η διεκδίκηση του να πληρώσουν οι εργοδότες τη διαφορά που θα προκύψει από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) γίνεται επί κινούμενης άμμου, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα υπολογίζονται και θα παρακρατούνται οι εργοδοτικές εισφορές. Εκτός αυτού, δεν έχει καταστεί σαφές ούτε εάν θα ισχύσουν οι «εκπτώσεις» της πρώτης μεταβατικής τριετίας, ούτε πώς θα υπολογίζονται, και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα το καθορίζει φαίνεται να πηγαίνει για το νέο έτος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συνάδελφοι που βρίσκονται κατά μόνας να εργάζονται σε μικρότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν σημείο αναφοράς για να κρατήσουν το καθαρό μισθό τους άθιχτο.

Η τήρηση σιγής ιχθύος από την κυβέρνηση, που συνεχίστηκε και στη συνάντηση που ακολούθησε την κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 24.11.2016, όταν ο ο υφυπουργός εργασίας κ. Πετρόπουλος έκανε τον ανήξερο, καταλήγει να είναι εγκληματική, αφού ο χρόνος αντικειμενικά δουλεύει υπέρ της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού (ΣΕΒ, εργοδότες). Οι εργοδότες ασκούν πιέσεις και με στοχευμένα δημοσιεύματα όπως αυτό στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», τη μέρα μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, που περιγράφουν τη «δυσκολία εφαρμογής της διάταξης». Πατούν στην κυβερνητική αφωνία, ώστε να καταργηθεί αυτή η διάταξη ενδεχομένως ενόψει αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα διατηρούν το πάνω χέρι σε κάτι που θα ξεκαθαρίσει (αν ξεκαθαρίσει) μέσα στις τελευταίες ημέρες του χρόνου και βάσει αυτού θα κληθούν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι, χωρίς χρόνο να αντιδράσουν, να υπογράψουν νέες συμβάσεις για το 2017.

Ο λόγος γίνεται για την παράγραφο 9 του άρθρου 39 του νόμου από την οποία ορίζονται ρητώς υποχρεώσεις του εργοδότη για πληρωμή εργοδοτικών εισφορών ανάλογων με αυτών της μισθωτής σχέσης εργασίας, σε περίπτωση που το εισόδημά του εργαζόμενου προέρχεται από την απασχόλησή του σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά ή νομικά). Δεν χρειάζεται πολλά λογιστικά για να καταλάβει κανείς ότι η εφαρμογή ή μη αυτής της παραγράφου θα σημάνει αντίστοιχα επιβάρυνση των εργοδοτών με περίπου 21% επιπλέον μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο, των δε εργαζόμενων 21% μείωση μισθού στα καθαρά.

Κανονικά αν αυτή η κυβέρνηση εννοούσε έστω και στο ελάχιστο τα επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα για «ταξική μεροληψία» υπέρ των «από κάτω», η εφαρμογή του νόμου αυτού με κατάλληλες ερμηνευτικές εγκυκλίους που θα όριζαν με απόλυτη σαφήνεια την υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει εισφορές ανάλογου ύψους με αυτές της μισθωτής απασχόλησης χωρίς παράθυρα που θα επέτρεπαν σε αυτόν να μετακυλύει το κόστος στον εργαζόμενο, θα μπορούσε να ορίσει εκτός από την μη επιβάρυνση των εργαζόμενων και σε πολύ σύντομο χρόνο το τέλος της εργασίας με μπλοκάκι. Μιας παράνομης και από τις πιο άδικες μορφές απασχόλησης στο δυτικό κόσμο. Το τέλος της ανασφάλειας και ενός καθεστώτος που για χιλιάδες συναδέλφους πλέον έχει καταστήσει να μην γνωρίσουν τι θα τους ξημερώσει με το επόμενο ασφαλιστικό ή φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως δεν βρισκόμαστε εκεί. Η κυβέρνηση ψάχνει ήδη που θα βρει χρήματα για να στηρίζει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Δεν έχουμε συμφέρον να περιμένουμε το υπουργείο να πράξει, όταν όλες του οι κινήσεις δείχνουν πως μας εμπαίζει. Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Με κεντρικό σύνθημα το δίπτυχο «Κανονικές προσλήψεις τώρα – Καμία μείωση μισθού» να επιχειρήσουμε -ανεξαρτήτως του πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει να «ρυθμίσει» εισφοροτεχνικά το θέμα- να δώσουμε αποτελεσματικά αυτή τη μάχη. Ως ΑΡΑΓέΣ καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν μέσα από τα σωματεία τους, αλλά και στους εργασιακούς τους χώρους, για να δώσουν αποτελεσματικά αυτή τη μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου