Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

«Παγίδα» στο Taxisnet για εκατομμύρια ασφαλισμένων

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 


Η πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό προβλέπει,τη σύνδεση των Ασφαλιστικών Εισφορών με το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα με κοινή εκκαθάριση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο TAXISnet. Στόχος είναι να καταστεί εφικτό ώστε μαζί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να εκκαθαρίζουν μαζί με το φόρο εισοδήματος που αναλογεί στους πολίτες στο TAXISnet και τις ασφαλιστικές εισφορές. Πίσω από το νέο σύστημα, υποκρύπτεται ένα σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, σύμφωνα με το οποίο θα υπολογίζονται και θα βεβαιώνονται αυτόματα από την εφορία οι ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς δηλαδή να απαιτείται κάποια παρακράτηση, όπως γίνεται έως τώρα. Με απλά λόγια, η Εφορία θα βλέπει το φορολογητέο εισόδημα και αυτόματα θα υπολογίζει ασφαλιστικές εισφορές στο 20% αυτού του ποσού. Έτσι, θα καταφέρνει να βεβαιώσει την οφειλή και αν κάποιος ασφαλισμένος δεν την πληρώσει, αυτόματα θα τίθενται εν ισχύ μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (πχ κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κλπ). Ουσιαστικά, το «κόλπο» της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα περιμένει από τα Ασφαλιστικά Ταμεία να υπολογίζουν εισφορές και εισφοροδιαφυγή και όλα θα προκύπτουν αυτόματα από τη φορολογική δήλωση των ασφαλισμένων. Έτσι προχωράει και η μνημονιακή δέσμευση για κοινή είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την Εφορία, όπως είχε προκύψει ήδη από το δεύτερο μνημόνιο. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να περιορίσει σημαντικά και γιατί όχι να εξαλείψει το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής στην Ελλάδα, που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στερώντας τους από σημαντικά έσοδα. Υπολογίζεται ότι η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει έως και τα 6 δισ ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που συσσωρεύει χρέη οφειλετών, άνω των 5.000 ευρώ έκαστος, από τα 15,35 δισ ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2015, σχεδόν το 20%, αποτελεί προϊόν εισφοροδιαφυγής.
5 σχόλια:

 1. Πού είναι το κακό σ'αυτό; Δηλαδή, πού είναι η παγίδα για εκατομμύρια ασφαλισμένων; Η παγίδα βρίσκεται μόνο στους κατά συνείδηση κακοπληρωτές. Είναι αυτοί εκατομμύρια; Αν εγώ δεν έχω εισόδημα, τότε 0*20%=0, σύμφωνα με τα γραφόμενα του άρθρου.
  Μην υπερβάλλετε με τίτλους, δε βοηθάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μόλις τώρα πρόσεξα ότι ο τίτλος είναι από την πηγή σας και όχι από εσάς. Παίρνω λοιπόν πίσω την τελευταία πρόταση στο αρχικό μου σχόλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με μηδέν εισόδημα οι εισφορές είναι σήμερα 4-6000 € και με το σχέδιο κατρούγκαλου 2800€

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό δεν έχει σχέση με το άρθρο. Το θέμα του ύψους των εισφορών είναι άλλο ζήτημα. Και πάλι όμως, εμένα, με εισόδημα < 12000€ με συμφέρει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Οπότε, όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και οι όψιμες διαμαρτυρίες των συναδέλφων μάλλον εκ του πονηρού είναι. Και υπόψη, μόνο Συριζαίος δεν είμαι...

   Διαγραφή
 4. Το φορολογητέο εισόδημα που λέει ο Κατρούγκαλος, μπορεί να είναι και αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια. Άρα θα παίρνει και από τον άνεργο.
  Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται αλλά, σαν κομμουνιστής έχω μάθει να είμαι πολύ δύσπιστος σ' αυτά που λένε οι ευρωλιγούρηδες. Ακόμη αν είναι μέρα με ήλιο και μου το λένε οι φιλοευρωπαίοι, θα ψάχνω να βρω μήπως η λιακάδα είναι τεχνητή.
  Αν είδατε το ντοκυμαντέρ "Χαραγμένες Ζωές" θα καταλάβατε γιατί πρέπει να είμαστε δύσπιστοι απέναντι στους ευρωπαίους και στα ευρωλιγούρια της Ελλάδας.
  ΑΤΣΑΛΙΝΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή