Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Εκδήλωση της "Πρωτοβουλίας Κάστρο Ανοικτό" στην Άρτα


Το  2007 οι πολίτες της Άρτας άρχισαν συντονισμένο αγώνα για το άνοιγμα του Κάστρου σε όλους τους Αρτινούς και τη διεκδίκηση της αξιοποίησης του πρώην ΞΕΝΙΑ και του περιβάλλοντος χώρου για δημόσια χρήση, με στόχο τη δημιουργία εντός αυτού ενός εναλλακτικού χώρου δημιουργικής, πολιτιστικής και πνευματικής έκφρασης όλης της αρτινής κοινωνίας. Μερικά χρόνια αργότερα, πανηγύρισαν για τη δικαίωση των αγώνων τους με την παραχώρηση της διαχείρισης του κτιρίου του πρώην ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων για να αναλάβει την αξιοποίησή του για πολιτισμό και ψυχαγωγία. Προφανώς δε φαντάζονταν – οι περισσότεροι τουλάχιστον απ’ αυτούς, γιατί κάποιοι στο μεταξύ λοξοδρόμησαν – ότι εν έτει 2016 θα αποφασιζόταν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και  από ένα κομμάτι της Αντιπολίτευσης,  και μάλιστα  χωρίς προηγούμενη ανοιχτή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της,  η μακροχρόνια  εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη για τη λειτουργία του ως ξενοδοχειακή επιχείρηση.
Στην ουσία αποφασίστηκε - ομολογήθηκε ότι :
- ο Δήμος Αρταίων δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία προς όφελος των πολιτών και μάλιστα με μηδενική επιβάρυνση, αφού υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020. 
-  η δημοτική περιουσία, ο δημόσιος χώρος, το κοινό αγαθό « δωρίζεται » σε ιδιώτη, υποτάσσεται στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, με το  δήθεν επιχείρημα  της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου. Το  ιδιωτικό κέρδος πάνω από την ψυχή της πόλης, την ιστορία και τον πολιτισμό  της.
   Είναι σαν να μας λένε ότι :  ο ιδιώτης ξέρει και μπορεί καλύτερα, ενώ η  Δημοτική Αρχή  δεν μπορεί ( τι ομολογία και αυτή! ), ότι η λειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου από μόνη της θα αυξήσει ως δια μαγείας την τουριστική κίνηση στην πόλη μας και ότι η Άρτα μέχρι τώρα ήταν απλώς ένα τουριστικό πέρασμα και με τ
η δημιουργία ενός ξενοδοχείου θα μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό. Είναι σαν να ομολογούν την έλλειψη ενός πολιτιστικού οράματος για την πόλη και το Νομό, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός δικτύου ενοποίησης των χώρων πολιτισμού, που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σαν θραύσματα, αδυνατώντας να αφηγηθούν την ιστορία τους, όπου το Κάστρο και το κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ, μπορεί να γίνει το Α και το Ω της πολιτιστικής περιήγησης.  Είναι σαν να παραδέχονται ότι  η πολιτιστική και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δεν  αποτελούν  τις  δύο  όψεις   του   ίδιου   νομίσματος,  ότι   η   ανάδειξη   των μνημείων και των τοποσήμων της περιοχής μας μέσα από την ήπια αξιοποίησή τους για πολιτιστικούς σκοπούς, μακριά από τις λογικές της μεγιστοποίησης του ιδιωτικού κέρδους, δε δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη. 
   Τι κρίμα!  «…Μοιραίοι  κι άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θαύμα ».
Κάποτε θα `ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
και πώς σε θένε
Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε
     Και εδώ έρχεται η συλλογική μας συνείδηση, η συλλογική μας ευθύνη. Ό,τι δεν πράττουν οι τοπικές αρχές, οφείλουν να το πράττουν οι τοπικές κοινωνίες.  Αύριο θα είναι αργά.
    Εμείς, λοιπόν, που συγκροτήσαμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ, που δεν πιστεύουμε σε δήθεν  θαύματα και Μεσσίες – και πολύ περισσότερο σε ιδιώτες Μεσσίες -  εμείς που υπερασπιστήκαμε από την αρχή το δημόσιο χαρακτήρα και τη δημόσια λειτουργία του Ξενία, ενταγμένου αρμονικά μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου, « με όνειρο και λογισμό » υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο : να υλοποιηθεί ο όρος της παραχώρησης του πρώην ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων με τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού και αναψυχής, ενός χώρου συνάντησης και συνύπαρξης, που θα είναι οργανικά συνδεμένος με τα μνημεία της Άρτας με τον πολιτισμό της, με τις ανάγκες των κατοίκων της.         Το μέλλον είναι εκεί και όχι στις νοσταλγικές μας σκέψεις και στην όποια δήθεν  αίγλη του παρελθόντος.
    Καλούμε τους Αρτινούς πολίτες  σε μια ενημερωτική  συνάντηση - συζήτηση για το μέλλον του ΞΕΝΙΑ,
του ΞΕΝΙΑ όχι απλώς όπως παλιά, αλλά ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ,
την Πέμπτη 14 του Απρίλη και ώρα 8.30 μ.μ.
στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου