Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τέσσερις χιλιάδες μηχανικοί διαγράφονται ετησίως από το ΤΕΕ

Η μεγάλη φυγή των μηχανικών θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το φαινόμενο της διαγραφής τους από τα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της μετανάστευσης στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης στην οικοδομή και του περιορισμού της δραστηριότητας στα εγχώρια έργα υποδομής


Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ περίπου 4.000 μηχανικοί ενώ περίπου 3.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι των μηχανικών θεωρούν πως το φαινόμενο θα ενταθεί εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού που σύμφωνα με τους επαγγελματίες θα δώσει την χαριστική βολή στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Βασίλη Μπαρδάκη το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημονικού δυναμικού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους νέους να προγραμματίζουν μαζικά την φυγή τους στο εξωτερικό. Οι κυριότερες χώρες που κατευθύνονται είναι αναπτυγμένες Ευρωπαικές αγορές όπως Γερμανία, Δανία αλλά και η Μέση Ανατολή με κυρίαρχη την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο Β. Μπαρδάκης θεωρεί πως οι Έλληνες μηχανικοί είναι εξοικειωμένοι με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα κατασκευών, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει ρόλο υπεργολάβου σε πολλά έργα στην διεθνή αγορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου