Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ

Απάντηση του Υπουργείου σε άνεργο συνάδελφο. Διαχρονική αναλγησία και διατήρηση της απαράδεκτης χρέωσης με υποχρεωτικές εισφορές ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. H "η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων" απλά συνεχίζει και διατηρεί το εξοντωτικό αυτό καθεστώς.
                                                                       

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14)
ΤΜΗΜΑ : Α΄

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110 - Αθήνα
Πληροφορίες : Ε. Ράπτη
Τηλέφωνο : 210 - 3368109

FAX : 210 - 3368116


Αθήνα,      7 / 3 / 2016


Αριθ. Πρωτ. : Φ.10043 / 5998 / 185



ΠΡΟΣ : 

              
Email


ΘΕΜΑ : «Υποχρεωτική ασφάλιση στο ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ»

            Απαντώντας στην από 8/2/2016 νεότερη αναφορά σας και σε συνέχεια του αριθ. Φ.10043/56947/1320/8-2-2016 εγγράφου μας, σχετικά με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

            Η υπαγωγή στην κοινωνική ασφάλιση γίνεται βάσει των καταστατικών διατάξεων κάθε ασφαλιστικού οργανισμού, σε συνδυασμό με τη γενική διάταξη του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως ισχύει, που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση των από 1/1/1993 ασφαλισμένων σε έναν μόνο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, υπάγονται σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από τις καταστατικές διατάξεις κάθε φορέα και τις σχετικές γενικές διατάξεις.

            Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, βάσει των καταστατικών διατάξεων του Τομέα η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τα μέλη του ΤΕΕ (ασφάλιση ιδιότητας), χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση με τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ η μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ανεργίας δεν συνεπάγεται τη διακοπή της ασφάλισης και την μη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Η ασφαλιστική σχέση διακόπτεται μόνο με τη διαγραφή των ασφαλισμένων από το ΤΕΕ.

            Ως προς το ύψος των καταβαλλομένων ασφαλιστικών εισφορών, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει με το προγενέστερο έγγραφό μας, στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εξετάζεται η αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση των ασφαλισμένων.

          Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης


                                                                                           Ε. Σακελλαρίου

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

Θεωρήθηκε για την ακρίβεια

Ο προϊστάμενος της γραμματείας
 
Δ/νση Κ.Α.Α.Α. (Δ14) – Τμήμα Α΄ (3)


1 σχόλιο:

  1. Πρώτη φορά ΤΕΡΜΑ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ! Δηλαδή οιΧρυσαυγίτες τι ΠΙΟ ΔΕΞΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΣΑΝ ή θα επέτρεπαν να εξακολουθεί να ισχύει?
    Ένας αριστερός να μου απαντήσει επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή