Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Δράση ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας: Αθήνα,  Σάββατο 15 Μαρτίου, 12:00, Κολοκοτρώνη και Σταδίου
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) συμμετέχουν στη διεθνή κτηματομεσιτική έκθεση για επενδυτές και μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων ΜΙΠΙΜ, 11-14 Μαρτίου στις Κάννες. Ενάντια στις κερδοσκοπικές συμφωνίες που ετοιμάζονται στην MIPIM, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δράσης για το Δικαίωμα στην Πόλη και την Κατοικία οργανώνει διεθνείς δράσεις διαμαρτυρίας.
Στην Αθήνα, ομάδες και συλλογικότητες που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην πόλη και την κατοικία, καλούν σε κοινή δράση διαμαρτυρίας στην έδρα του ΤΑΙΠΕΔ (πλατεία Κολοκοτρώνη) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και ακινήτων.
Στη συγκέντρωση θα γίνουν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις ενημέρωσης για τις εκποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή δρομολογούνται από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό κοινωνικών ομάδων και κοινωφελών χρήσεων από τους χώρους αυτούς, και την παράδοσή τους στην ιδιωτική κερδοσκοπία σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Οι άνθρωποι πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη
Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των κενών κτιρίων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών
Ομάδα encounterAthens, Επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, Ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Αλληλεγγύη για όλους, Δίκτυο προστασίας Σαρωνικού
Ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ την τεχνική προσφορά της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-0,16% για την «ανάπτυξη της έκτασης» στο Ελληνικό, κρίνοντας πως είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης



Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή. Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά.

Στη συνέχεια, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης ("fairness opinion").

Στο τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα παραπάνω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή. Η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014.

Αναλυτικά η σκανδαλώδης προσπάθεια ξεπουλήματος του Ελληνικού:

  Eδώ και μερικά χρόνια οι κυβερνώντες τη χώρα μας προχώρησαν, με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου με τους δανειστές της, στην σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Σε διάφορες περιοχές της χώρας ξεκίνησε η διαδικασία της λεγόμενης «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας, μέσω της παραχώρησης σε ιδιώτες δημόσιας γης ,κτιρίων, εγκαταστάσεων και Οργανισμών του Δημοσίου, με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά, εντάχθηκε και η πώληση της Εταιρίας του Δημοσίου «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε», σε ιδιώτες, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί 6.200 στρέμματα στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, συμπεριλαμβανομένου και του «Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου».
Ο διαγωνισμός για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, πρέπει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν οι συμμετέχοντες τους τεχνικούς φακέλους και τις τελικές δεσμευτικές τους οικονομικές προσφορές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τις τρείς κοινοπραξίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, επικρατέστερη εμφανίζεται η συμφερόντων του Ομίλου Λάτση «Lamda Development».
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ενώ η Σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό παραμένει «μυστική», από διάφορες επιλεκτικές διαρροές γίνεται γνωστό ότι:
H σύμβαση προβλέπει την «παραχώρηση» και την εκμετάλλευση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά από ιδιώτες, για 99 χρόνια
Το τίμημα που προσφέρεται από τους «επενδυτές» είναι εξαιρετικά χαμηλό, και δεν ξεπερνά τα 500 εκ ευρώ.
Έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ για την δυνατότητα τμηματικής καταβολής του τιμήματος (25% προκαταβολή και 75% σε βάθος 15 ετίας)
Με απαίτηση των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου ή της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης των «επένδυσης», που υπολογίζεται σε 10-15 χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία γύρω από το χωροταξικό σκέλος της συγκεκριμένης έκτασης.
Εξ, άλλου, όπως έγινε γνωστό, οι «επενδυτές» απαιτούν άμεση σύγκλιση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, προκειμένου να εκδοθεί ειδική νομοθετική πράξη για το Ελληνικό, ως πρόσθετη εγγύηση υπέρ των συμφερόντων τους, που θα δεσμεύει απ’ ευθείας το Ελληνικό Δημόσιο για τις επόμενες δεκαετίες στη Σύμβαση του Ελληνικού. Ήδη, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο στις 10/2, πέτυχαν να περάσει από την Βουλή διάταξη ότι το Δημόσιο θα συνυπογράφει τις συμβάσεις μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και θα είναι υπόλογο αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση της επένδυσης από πράξεις δημοσίων υπηρεσιών , όχι μόνο παράνομου χαρακτήρα, αλλά και για κάθε καθυστέρηση που θα προκύπτει λόγω εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας από μεριάς δημοσίων υπηρεσιών!
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4062/2012, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, ακόμη και στον αιγιαλό, ακόμη και μέσα στη θάλασσα, επιτρέπεται η χρήση εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών κλπ και δίνεται η δυνατότητα δόμησης 1.720.000 τετρ. μέτρων, ενώ, παρά τις εξαγγελίες, για Πάρκο 2000 στρεμμάτων, δεν είναι σαφές αν οι «επενδυτές» είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν ένα δημόσιο Πάρκο υψηλού πράσινου.
Με βάση όλα όσα αναφέρονται παραπάνω η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» θεωρεί ότι, την ύστατη αυτή στιγμή πρέπει να κινητοποιηθούν όλες εκείνες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι πολίτες και όλες οι συλλογικότητες που δεν είναι σύμφωνες με μια τέτοια «αξιοποίηση» του Ελληνικού, η οποία πέραν του ότι αποτελεί πολεοδομικό τερατούργημα και περιβαλλοντικό έγκλημα, είναι ταυτόχρονα και ένα οικονομικό σκάνδαλο. Γιατί, δεν πρόκειται απλώς για ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση για 99 χρόνια μιας πολύτιμης δημόσιας έκτασης, αλλά και για προικοδότηση των λεγόμενων «επενδυτών», εφ’ όσον τελικά, πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες το κόστος της μετεγκατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλία του Αγ. Κοσμά, καθώς και των απαραίτητων συμπληρωματικών υποδομών, το οποίο κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από το τίμημα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ για να καλυφθεί ένα απειροελάχιστο μέρος του δημόσιου χρέους!
Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» συμφωνώντας με την πρόταση των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, η οποία στηρίζεται στην Μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, θεωρεί ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά πρέπει να παραμείνει δημόσιος-κοινόχρηστος χώρος, να μην ιδιωτικοποιηθεί, και να μην δομηθεί περαιτέρω. Το υφιστάμενο πράσινο να εμπλουτιστεί, να οργανωθούν κοινωφελείς δραστηριότητες και οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις να αποκτήσουν πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις, οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου