Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

"Ιός": Ο αποχαιρετισμός

Μια διαδρομή 25 ετών έφτασε στο τέλος της. Η δημοσιογραφική ομάδα «Ιός» και η ομώνυμη στήλη του Σαββάτου παύει να υπάρχει. Δεκάδες άρθρα τους έχουμε αναδημοσιεύσει και στο μπλογκ μας..
Μια διαδρομή 25 ετών έφτασε στο τέλος της. Η δημοσιογραφική ομάδα «Ιός» και η ομώνυμη στήλη του Σαββάτου παύει να υπάρχει. Φυσικά οι φορείς του «Ιού» παραμένουν ενεργοί στην «Εφ.Συν.», που φιλοξένησε τη στήλη από το πρώτο της φύλλο τον Νοέμβριο του 2012.
Ο «Ιός» ξεκίνησε ως ένθετο τετρασέλιδο στην «Ελευθεροτυπία» τον Μάιο του 1990. Ηταν οι συνθήκες ανταγωνισμού στα κυριακάτικα φύλλα και οι αρχές αυτής της ξεχωριστής εφημερίδας, που επέτρεψαν την ύπαρξη στα σπλάχνα της μιας αιρετικής φωνής που λειτουργούσε πέρα από τις συνήθεις δημοσιογραφικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με τις αρχές του «Ιού», η ομάδα των φορέων του λειτουργούσε απολύτως συλλογικά, χωρίς αρχισυντάκτη, ενώ στις αρμοδιότητές της δεν ήταν μόνον η επιλογή των θεμάτων και η σύνταξη των κειμένων, αλλά και η τιτλοφόρηση, η εικονογράφηση και η σελιδοποίηση του τετρασέλιδου.
Στους φορείς του «Ιού», εκτός από τους υπογράφοντες, μετείχαν επίσης ο Δημήτρης Τρίμης και η Αγγέλικα Ψαρρά.
Μόνο για ένα μικρό διάστημα διακόπηκε η δημοσίευση των ερευνών του «Ιού». Ηταν τον Νοέμβριο του 2010, όταν η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της «Ελευθεροτυπίας» έπαψε να περιλαμβάνει στον «σχεδιασμό» της τη στήλη μας. Ενα χρόνο αργότερα θα έπαυε να κυκλοφορεί και η ίδια η εφημερίδα.
Ολο αυτό το διάστημα εργαστήκαμε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ελευθερίας. Και η αρχική μας επιλογή, της κλειστής ομάδας και του χωριστού «ενθέτου», μας προφύλαξε από κάθε λογής άμεσες και έμμεσες επεμβάσεις.
Στην «Εφ.Συν.» όμως δεν υπάρχουν οι συνθήκες που μας οδήγησαν στη δημιουργία του «Ιού».
Ο λόγος είναι ότι η συνεταιριστική μας εφημερίδα στο σύνολό της λειτουργεί με τον τρόπο που είχαμε εμείς διεκδικήσει το μακρινό 1990.
Η ελευθερία της έκφρασης και η ευθύνη της υπογραφής είναι καταστατική αρχή της «Εφ.Συν.», ενώ όλες οι θέσεις ευθύνης καλύπτονται από αιρετούς συναδέλφους.
Σ' αυτό το περιβάλλον δεν έχουμε λοιπόν ανάγκη να περιφρουρήσουμε την «ιδιαιτερότητα» της δουλειάς μας. Γι' αυτό, άλλωστε, κι εμείς οι ίδιοι συμβάλλουμε ήδη με ατομικά κείμενα και έρευνες, πέραν του «Ιού».
Μπορεί ο «Ιός» να ολοκλήρωσε τη διαδρομή του, αλλά σε όλη αυτή την πορεία έχει συγκεντρωθεί ένα σημαντικό αρχειακό υλικό, το οποίο ήδη έχουμε θέσει στη διάθεση των συναδέλφων της «Εφ.Συν.» αλλά και των συναδέλφων από άλλα μέσα ενημέρωσης που ζητούν στοιχεία από παλιές μας έρευνες.
Τα κείμενά μας από το 1990 είναι προσβάσιμα στον ιστότοπο iospress.gr, ενώ από την έκδοση της «Εφ.Συν.» στο efsyn.gr

2 σχόλια:

  1. Ευτυχώς γιατί πλέον ξεφτυλίστηκε ο Ιός. Δείτε στο 3:00:00 του βίντεο το διάλογο του μνημονιακού πλέον Δημήτρη Ψαρρά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

    https://www.youtube.com/watch?t=11275&v=5WKINLI-Vlg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 25 χρόνια νεοταξίτικου φασισμού ντυμένου ροζ έλαβαν τέλος. Ουστ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ Ιοί ! Προδότες και ανθέλληνες, ακροδεξιά σιχάματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή