Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ίδρυση πολιτικής κίνησης: Ανοικτή Λίστα «το ΟΧΙ διαρκεί πολύ»

Πηγή

Συγκροτήθηκε η πολιτική κίνηση : Ανοιχτή Λίστα « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ » σε συνάντηση το Σάββατο 29/8/2015 στην Αθήνα. Στη Λίστα μετέχουν σύντροφοι και συντρόφισσες από τα ρεύματα του ανανεωτικού κομμουνισμού, της δημοκρατίας , της οικολογίας , των κινημάτων. Όλοι και όλες εμείς έχουμε συναντηθεί σε κοινούς στόχους και αγώνες στο παρελθόν, προερχόμαστε οι περισσότεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνυπογράψαμε το κείμενο των 87 « Κριτική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Στόχος μας είναι να διανύσουμε συλλογικά, με συντροφικότητα, την «εποχή των τεράτων», της ήττας της δικής αριστεράς και των λαικών τάξεων, χωρίς να παραδώσουμε τα όπλα. Δεν είμαστε μόνοι. Ήδη συνομιλούμε και συνεργαζόμαστε με οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς που αντιστοιχούνται μα τον ιστορικό χρόνο όπως συμπυκνώνεται στη συγκυρία.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα συλλογικό και προσωπικό τραύμα. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο «γιατί» έφτασαν εδώ τα πράγματα. Η κριτική ερμηνεύει το παρελθόν και επιτρέπει να σκεφτούμε το μέλλον. Αυτό το μέλλον θέλουμε να έχει ως αφετηρία τη σύντομη αλλά αυθεντική λαική εξέγερση που οδήγησε στο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου. Σ’ αυτό το πολύ σύντομο καλοκαίρι της αντίστασης ο λαικός κόσμος πήρε αυτοπρόσωπα στα χέρια του την υπόθεση της ζωής μας. Το ΟΧΙ έγραψε ιστορία αλλά ηττήθηκε. Σήμερα υπάρχει απογοήτευση και οργή που επιτείνει ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ ». Γι’ αυτό , άλλωστε, συνεχίζουμε!

Όσοι και όσες θέλουν να συμμετέχουν στην πολιτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΙΣΤΑ « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ » δηλώνουν διαθεσιμότητα αποστέλλοντας ονοματεπώνυμο, τόπο διαμονής , επαγγελματική και κοινωνική ιδιότητα , τηλέφωνο και email στις παρακάτω διευθύνσεις :

Κρητικός Μάριος, mkritikos@teemail.gr, τηλ. 6973 098478
Πορτάλιου Ελένη, portel@central.ntua.gr, τηλ 210 7512560
Σπανούδη Δέσποινα, spanudi@gmail.com, τηλ 6972 850659

Όσοι/ες θέλουν να μας παρακολουθούν από άλλες συλλογικότητες ή ανένταχτοι στέλνουν τα ίδια στοιχεία με την υποσημείωση : μέλος της οργάνωσης …….. ή ανένταχτος/η.




Ενημέρωση από την ιδρυτική συνάντηση
της Ανοιχτής Λίστας « το ΟΧΙ διαρκεί πολύ»

Στη συνάντηση αυτή (29-8-2015) πήραν μέρος, πλην αυτών που συγκροτήσαμε τη Λίστα, σύντροφοι/ισσες από τις οργανώσεις Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Ξεκίνημα, ΚΟΕ, Κίνηση των 53 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Τα βασικά σημεία της συζήτησης που αφορούν τη στάση στις επικείμενες εκλογές είναι :

1. Ανεξάρτητα από τις επιλογές της συγκυρίας, η επικοινωνία και η μεταξύ μας συνεργασία- όπως και με το R Project - θα συνεχιστούν.

2. Οι σημερινές μας πράξεις σφραγίζουν την επόμενη μέρα. Οι εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες , που επέβαλε ο πρωθυπουργός για να βάλει φρένο στο εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε με το ΟΧΙ των βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν να κινηθούμε όπως πρέπει και όπως πιστεύουμε.

Το εγχείρημα της Λαικής Ενότητας καθορίστηκε από την ανάγκη δημιουργίας άμεσα κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εξέφραζε εντός βουλής το ΟΧΙ και θα έκλεινε τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή. Όμως, τα πρώτα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που δόθηκαν δεν μας εύρισκαν σύμφωνους τόσο εμάς της Ανοιχτής Λίστας ( υπό διαμόρφωση) όσο και άλλες οργανώσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Διατυπώσαμε ένα κείμενο βασικών αρχών /προυποθέσεων εκλογικής συνεργασίας, το οποίο κυκλοφόρησε δημόσια. Οι κοινές παρεμβάσεις κατέληξαν στην αποδοχή από τους ιδρυτές της Λαικής Ενότητας ότι αυτή αποτελεί Μέτωπο Οργανώσεων « για το ΟΧΙ μέχρι τέλους ».

3. Αποφασίσαμε ως Ανοιχτή Λίστα να πάρουμε μέρος στις εκλογές μέσα στο ευρύτατο Μέτωπο Εκλογικής Συνεργασίας, πρώτα απ’ όλα γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να σπάσουμε με δυναμικό τρόπο το μνημονιακό μέτωπο των συστημικών κομμάτων και να μην επιτρέψουμε ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώσει εκλογικά τον λαικό κόσμο που τον ακολούθησε. Η εκλογική επιτυχία αυτού του μετώπου είναι βασική προυπόθεση για να συνεχίσουμε τον αντιμνημονιακό αγώνα στο μέλλον και για να συγκροτηθεί ένα λαικό κοινωνικό και πολιτικό ΚΊΝΗΜΑ με πρωτοβουλίες του κόσμου του ΟΧΙ και διαδικασίες αυτοοργάνωσης. Αυτή την ιδέα της επόμενης μέρας μπορούμε να διαδώσουμε και στη σύντομη προεκλογική περίοδο.

4. Δεν επιλέγουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες δίνουμε τους αγώνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε θέση και όταν οι καταστάσεις είναι συγκεχυμένες και οι αποφάσεις δύσκολες. Αποφασίσαμε συμμετοχή. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όσες δυνάμεις πολιτικές και ανθρώπινες μπορούμε να επιστρατεύσουμε.

2 σχόλια:

  1. Αυτή η κίνηση κατεβαίνιει τελικά με τη Λαϊκή Ενότητα ή όχι; Απλό είναι, πείτε το! Έλεος πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομίζω πως αυτό περιγράφει

    ΑπάντησηΔιαγραφή