Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ένοχοι… Μέχρι Πότε;


Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από διεθνή πρακτορεία και κάνει τον γύρο του κόσμου αποκαλύπτει την πιο σκληρή εικόνα του προσφυγικού δράματος, την ίδια στιγμή που ο δυτικός κόσμος, αν και ένοχος, συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια, και σε ορισμένες περιπτώσεις με μίσος, την τραγωδία να εξελίσσεται.

Το αγοράκι από τη Συρία βρέθηκε νεκρό στις ακτές της Αλικαρνασού, στα τουρκικά παράλια. Μαζί με την οικογένειά του είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Ακίαρλαρ, νοτιοδυτικά της Τουρκίας, με προορισμό την Κω.Ωστόσο το σκάφος που επέβαιναν βυθίστηκε και το νήπιο, μαζί με την οικογένειά του, έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την πατρίδα τους, όπου μαίνεται ο πόλεμος. Από τους 23 Σύρους πρόσφυγες που επέβαιναν σε δύο πλοιάρια τέσσερις διασώθηκαν, ενώ η ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό ακόμα πέντε ανθρώπων που αγνοούνται.

«Η ανθρωπιά που ξεβράστηκε» (#KiyiyaVuranInsanlik) είναι το hashtag που δημιούργησαν οι χρήστες του Twitter δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες του νεκρού παιδιού σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν τους Ευρωπαίους. «Αν και αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, τότε τι μπορεί;», διερωτάται ο Independent που δημοσιεύσει τις φωτογραφίες. Μπορεί;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου