Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Ρύθμιση γιατί τη... βάψατε Aτομικές ειδοποιήσεις σε 92.000 οφειλέτες που χρωστούν στον ΟΑΕΕ.


Στη φάκα θα πιαστούν 92.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, οι οποίοι είτε είναι ενεργοί είτε έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους κατά το τελευταίο εξάμηνο, αφού η διοίκηση του ΟΑΕΕ έστειλε τη σχετική λίστα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Το ανώτερο χρέος που «έπιασε» το ΚΕΑΟ ήταν 15.000 ευρώ!!! Θυμίζουμε ότι και κατά το περσινό οικονομικό έτος ο ΟΑΕΕ είχε στείλει στο Κέντρο Είσπραξης «πακέτο» 6.000 οφειλετών, καθώς ο Οργανισμός υποχρεούται να «παραδώσει» το 40% των οφειλετών του, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.

Οι 92.000 οφειλέτες, πάντως, θα πρέπει εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους και εντός 20 ημερών από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη να προχωρήσουν σε ρύθμιση, διότι, μετά την εκπνοή της προθεσμίας, το ΚΕΑΟ έχει τη δυνατότητα να προβεί στις εξής κινήσεις:

1. Σε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, που συντάσσεται και αποστέλλεται στο ΚΕΑΟ εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της εμπροθέσμου καταβολής και όχι πέραν των έξι μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν καθυστερούμενες.

2. Μέσα σε έναν μήνα από την έκδοσή της από τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ και αποδίδεται μοναδικός αριθμός. Με την απόδοση μοναδικού αριθμού η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής καθίσταται νόμιμος εκτελεστός τίτλος. Αυτοματοποιημένα μέσω ειδικού προγράμματος θα γίνεται ο διαχωρισμός των οφειλών σε άμεσα εισπράξιμες και μη.

3. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνουν τον οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms ή μέσω e-mail), και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί, αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση. Στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών στον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή. Η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής στο ΚΕΑΟ. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ξεκινούν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.

Προσαυξήσεις

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών, ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Αν η οφειλή βρίσκεται στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς, η ρύθμιση γίνεται από τα Ταμεία, ενώ μετά τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ, η ρύθμιση οφειλών γίνεται από το ΚΕΑΟ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ασφαλιστικές οφειλές που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τις κάθε είδους προσαυξήσεις που προβλέπονται.

«Δεσμώτες» της εφορίας 2,6 εκατ. φορολογούμενοι

«Όμηροι» της εφορίας είναι 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Οι απανωτές αυξήσεις φόρων, οι δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και τα λουκέτα που μπήκαν στην αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αδυνατούν όχι μόνο να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές τους, αλλά ακόμη και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις.

Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει επίθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο από τις εφορίες με αποτέλεσμα να εκδίδονται ακόμη και 4.000 κατασχετήρια την ημέρα.

Η εφορία στέλνει με e-mail τα στοιχεία των οφειλετών στις τράπεζες και δεσμεύονται λογαριασμοί και καταθέσεις. Οι οφειλές ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχουν εκτιναχθεί, καθώς πάνω από 6 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι πάνω από 67,25 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να πληρωθούν φόροι 11 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου