Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Νέα έργα και υφιστάμενος οικοδομικός πλούτος – πώς θα τα διαχειριστούμε υπέρ των συμφερόντων της Ελληνικής κοινωνίας;

 Από το ΙΕΚΕΜ - ΤΕΕ

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι καταδικασμένη να πληρώνει “πολεμικές αποζημιώσεις” για πολλές μελλοντικές δεκαετίες επειδή “έχασε έναν πόλεμο” για τον οποίο κανείς δεν την είχε ενημερώσει πως είχε εμπλακεί, είναι πρακτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι, αλλά και όποιες επερχόμενες εξελίξεις υπέρ των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας.

Προκειμένου να επέμβουμε αποδοτικά στην κατάσταση  - ως πολίτες που με τα προσόντα τους διεκδικούν μια θέση στον ήλιο, και όχι ως υπήκοοι που κλαψουρίζουν για έλεος – είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούμε με ακρίβεια τα δεδομένα της πραγματικότητας και των περιθωρίων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, μακριά από την παραπλανητική “ομίχλη του πολέμου”. Μπορεί να νοηθεί “ανάπτυξη” χωρίς ευθεία σύνδεσή της με την ενδογενή παραγωγή; Χαράτσια που αφανίζουν τους κοινωνικούς πόρους ή φορολόγηση επί των κερδών της παραγωγής; Ποια τα πλεονεκτήματα από την ευρηματική διαχείριση των υφιστάμενων πόρων; Αυτά είναι κάποια ενδεικτικά κρίσιμα ζητήματα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά εργασίας μελών (και μη) του ΤΕΕ και διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά τα πεδία, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ι.ΕΚ.Ε.Μ. Τ.Ε.Ε.) διοργανώνει σειρά Ημερίδων που σε πρώτη φάση ανοίγουν τα θέματα ώστε σταδιακά να προκύπτουν τα κύρια σημεία και να προχωρήσουμε συστηματικά στη συγκρότηση βιώσιμων προτάσεων για το μέλλον.

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος, προγραμματίζεται Ημερίδα με θέμα: "Νέα έργα και υφιστάμενος οικοδομικός πλούτος – πώς θα τα διαχειριστούμε υπέρ των συμφερόντων της Ελληνικής κοινωνίας;".

Η ημερίδα θα έχει τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, όπου πέραν των εισηγητών ο λόγος θα δίνεται και στους παρευρισκομένους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Εισηγητές:

· Νίκος Μπελαβίλας,, Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.

· Τάσης Παπαϊωάννου, Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π.

· Ηλίας Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων

· Χρήστος Καραπάνος, Πολιτικός Μηχανικός
Συντονιστής:

· Γιώργος Χατζηστεργίου, Πολιτικός Μηχανικός


Θεματολογία:

· Η περίπτωση του Ελληνικού και συναφών νέων έργων

· Ο οικοδομικός πολιτισμός της Αθήνας

· Η διαχείριση των αυθαιρέτων : εισπρακτική νομιμοποίηση της διαφθοράς ή παραγωγική προσέγγιση;

· Μοντέλα παραγωγής και διαχείρισης. Από την πραγματική οικονομία στο Real Estate.

1 σχόλιο:

  1. Είδα την αναρτηση σας δυστυχώς πολύ αργά. Μηπως εχει υπαρξει αναρτηση με κείμενα απο την ημερίδα;;
    Ευχαριστώ, συγχαρητηρια για την προσπαθεια, καλη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή