Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τρ. Αττικής: Τουλάχιστον 300 εκατ. η ΑΜΚ

Και τράπεζες διαθέτουμε, οπότε οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για την πορεία των επενδύσεων μας. Από εδώ και από το www.bankingnews.gr
 
Τράπεζα Αττικής: Τουλάχιστον 300 εκατ. η αύξηση κεφαλαίου- Τι αναγνωρίζει η ΤτΕ Η ΤτΕ αναγνωρίζει έσοδα 25 με 75 εκατ. ευρώ από το capital plan. Ενημερώθηκε το ΤΣΜΕΔΕ. Ξεκίνησε η διαδικασία αναζήτησης του στρατηγικού επενδυτή.
Σε αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα χρειασθεί να προχωρήσει η Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με το βασικό σενάριο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης την οποία διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως είναι γνωστό οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής με το βασικό σενάριο προσδιορίστηκαν στα 397 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα υπέβαλε στην ΤτΕ πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης η επεξεργασία του οποίου έχει διενεργηθεί και απομένουν κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες για να αποφασισθεί το τελικό ύψος των κεφαλαίων που αναγνωρίζει ο επόπτης από τις επιμέρους δράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το capital plan η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι μπορεί η Αττικής να «δημιουργήσει» νέα κεφάλαια ως 75-77 εκατ. ευρώ. Το ύψος της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς αναμένονται οι εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα η Αττικής θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 300 με 320 εκατ. ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί και το μεγαλομέτοχό της έχει ενημερωθεί απευθείας από την ΤτΕ και καλείται να λάβει τις αποφάσεις του για το ρόλο του στην αύξηση κεφαλαίου και την μελλοντική άσκηση διοίκησης της τράπεζας.
Το ΤΣΜΕΔΕ καλείται να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το management της Αττικής και ως εκ τούτου το βαθμό που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Η πρόσφορη λύση για το Ταμείο είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της αύξησης και θα συμμετάσχει στην άσκηση διοίκησης, βάσει ενός business plan που θα έχει προσυμφωνηθεί με το ΤΣΜΕΔΕ.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της τράπεζας έχει προσλάβει τις UBS, PriceWaterhouseCoopers και Clayton για να αναλάβουν τη διερεύνηση ενδιαφέροντος στρατηγικού επενδυτή και την επικαιροποίηση του business plan.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει διαθέσιμα 2,5 δισ. ευρώ που του επιτρέπουν να προασπίσει τα συμφέροντά του ως βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής. Ως εκ τούτου μπορεί να καλύψει ως και το 50% της νέας αύξησης κεφαλαίου, εφόσον έχει το πράσινο φως από την κυβέρνηση να υπερβεί για έκτακτους λόγους τους περιορισμούς του πλαισίου για τις επενδύσεις των ταμείων.

Το μοντέλο της Probank

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις που έχουν διενεργηθεί με υποψήφια σχήματα στρατηγικών επενδυτών προκύπτει ο εξής κοινός τόπος. Αρκετοί επενδυτές διαπιστώνουν την ανάγκη να υπάρξει μια τράπεζα που να ειδικεύεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επικεντρώνοντας σε αυτό το πεδίο τόσο τις χορηγήσεις της όσο και τα υπόλοιπα προιόντα.
Το μοντέλο της παλαιάς Τράπεζας Εργασίας (σ.σ. πριν την εξαγορά της από την Eurobank) το οποίο ακολούθησε ανεπιτυχώς η Probank δείχνει να αποτελεί πιλότο για ομάδα εγχώριων και ξένων επενδυτών που αποτελούν ένα από τα κατ' αρχήν ενδιαφερόμενα σχήματα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν η τράπεζα καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί θα χρειασθεί γενναίο πρόγραμμα λειτουργικής αναδιοργάνωσης με περικοπές δαπανών και καταργήσεις ή πώληση δραστηριοτήτων με χαμηλή απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων καθώς με την υφιστάμενη δομή προβλέπονται ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου βάσει της άσκησης προσομοίωσης που διενήργησε η ΤτΕ.
Η Αττικής διαθέτει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, η ονομαστική αξία του οποίου ξεπερνά ελαφρώς τα 70 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προβεί σε προαιρετική δημόσια πρόταση επαναγοράς του ή ανταλλαγής του με μετοχές της.

Γαμβρίλης (Attica Bank) - Θα διατηρήσουμε την αυτονομία μας με βασικό όπλο τον επιχειρηματικό σχεδιασμό - Κρίσιμος ο ρόλος του ΤΣΜΕΔΕ




Αναμένονται οι προσφορές από τους anchor investors που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank να μειωθούν, όσο υλοποιείται το business plan που έχει κατατεθεί στην ΤτΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Γκίκας Μάναλης, μιλώντας σήμερα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των προοπτικών της τράπεζας σε αναλυτές.
Ο πρόεδρος της Attica Bank, Γιάννης Γαμβρίλης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την αυτονομία της με βασικό όπλο τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, γεγονός που σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ήδη θετική εικόνα της.
Ο ίδιος χαρακτήρισε υπερβολικό το αποτέλεσμα των stress tests, αλλά διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί αρκετές ενέργειες από το business plan και ότι δεν αποκλείεται τελικά οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας θα μειωθούν.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός μετοχικού σχήματος που θα πλαισιώνει το ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η τεχνογνωσία αλλά και η δυναμική που διαθέτει η Τράπεζα.
Την υποστήριξη άλλωστε του ΤΣΜΕΔΕ εξήρε και ο Γκίκας Μάναλης, ενώ τόνισε ότι αναμένονται οι προσφορές από τους anchor investors που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και στους υφιστάμενους μετόχους.
Τα  στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, είναι τα τα παρακάτω:

Στοιχεία χρήσης 2013 -  Βασικά μεγέθη και αποτελέσματα

Παρά τη ζημιογόνο χρήση (το 2013 ζημιές μετά από φόρους 112.3 εκ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση) πρέπει να τονιστούν οι εξής θετικές εξελίξεις για την Τράπεζα:

-    Ετήσια αύξηση καταθέσεων: 13,5%
-    Ετήσια αύξηση καθαρών επιτοκιακών εσόδων: +9,9%
-    Ετήσια αύξηση δανείων: + 3,7%
-    Ετήσια αύξηση ενεργητικού: + 4%
-    Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας Tier I : 11,4%
-    Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας: 12%
-    Δείκτης δανεισμού από ΕΚΤ και ELA (% του Ενεργητικού): 3,69%.

Λοιπά ποιοτικά στοιχεία
-    Επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση
-    Συνέχιση της συνετής πολιτικής δημιουργίας προβλέψεων για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου (αύξηση σωρευμένων προβλέψεων κατά 20,6% σε ετήσια βάση)

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ATTICA BANK-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2011-2013 (σε ετήσια βάση)



ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2: ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ATTICA BANK-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2009-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου