Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Καταγγελία του ΣΜΤ για εκμετάλλευση ανέργων από το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ

Αναρτούμε την καταγγελία του ΣΜΤ καθώς και την απάντηση του προέδρου του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ κου Γ. Αλαβάνου.
Σε έναν κλάδο που η ανεργία έχει γίνει καθεστώς για χιλιάδες συναδέλφους, το ΤΕΕ ήδη από τις αρχές του 2013, φρόντισε να προωθήσει ένα από τα πρώτα προγράμματα επιταγών κατάρτισης – εκμετάλλευσης των ανέργων, πριμοδοτώντας και επιδοτώντας τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Με μια φωτογραφική διακήρυξη - για τον όμιλο Μπόμπολα και τους Καναδούς «επενδυτές», τους νέους ιδιώτες «μεγαλοπαραγωγούς» ηλεκτρικής ενέργειας και τις οικογένειες των πετρελαίων και με εργαλείο το ΙΕΚΕΜ – ΤΕΕ έθεσε τους όρους για την εκμετάλλευση σχεδόν 5.000 ανέργων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων (training voucher) στον παραγωγικό τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση» χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2014, έχει κατατεθεί, τόσο στο ΤΕΕ όσο και στο ΙΕΚΕΜ, επιστολή συναδέλφων που πρόκειται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με την οποία κοινοποιούνται στους φορείς υλοποίησης σειρά αιτημάτων σχετικά με το αντικείμενο και τη διεξαγωγή της κατάρτισης αλλά και αιτημάτων που αφορούν στην κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων όσων τεχνικών πρόκειται να κάνουν πρακτική σε εταιρίες μέσω του προγράμματος.Παρότι δεν έχει δοθεί καμία απολύτως απάντηση από πλευράς ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, την περασμένη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι το ΚΕΚ ειδοποιεί άρον άρον συναδέλφους, δίνοντας διορία λίγων ωρών(!), προκειμένου να υπογράψουν άμεσα συμβάσεις (που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν διαβάσει!) ώστε να ξεκινήσει η κατάρτιση, φτάνοντας στο σημείο να απειλεί με ακύρωση θέσης σε περίπτωση άρνησης υπογραφής! Η ένοχη σιωπή του ΤΕΕ και του ΙΕΚΕΜ, όλο το προηγούμενο διάστημα όσο και η παρούσα στάση τους προδίδει τη μεθόδευση για υλοποίηση του προγράμματος με τρόπο που να αφήνει εκτός κάθε κουβέντας τα εργασιακά δικαιώματα, σε πλήρη στοίχιση με τη θέση του Υπ. Εργασίας για «ειδικό καθεστώς ωφελούμενων» και όχι εργαζομένων για τα προγράμματα ΟΑΕΔ και voucher.Δε θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, Υπ. Εργασίας και ΤΕΕ να προσφέρουν στην εργοδοσία του κατασκευαστικού κλάδου εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα. Δε θα ανεχτούμε την υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος εκμετάλλευσης ανέργων συναδέλφων σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ για μετατροπή της εργασίας σε απασχολησιμότητα.Απαιτούμε:
  • Κανονικές πρόσληψεις των συναδέλφων στις εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
  • Κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα – υπογραφή συμβάσεων εργασίας
  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη
  • Αναγνώριση του δικαιώματος των εργαζομένων σε άδειες και αργίες
  • Απαγόρευση των απολύσεων – διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εργαζόμενους σε προγράμματα
  • Να δοθεί παράταση στην ισχύ της επιταγής κατάρτισης και να μην υπογραφεί καμία σύμβαση ΙΕΚΕΜ – ανέργου, έως ότου δοθεί απάντηση σε όλα τα αιτήματα των συναδέλφων μας!
Διεκδικούμε:
  • Να μην περάσουν οι εκβιασμοί των απολύσεων του κράτους και των εργοδοτών. Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Μόνιμη και Σταθερή Δουλειά για όλους. Με ανθρώπινες συνθήκες, κανονικές προσλήψεις και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας – Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό.
  • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (πχ δελτίο, προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια)
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων.
  • Ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
  • Διασφάλιση των αμοιβών και των αποζημιώσεων για όλους τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι, σε επίσχεση εργασίας κλπ.
                                         Αθήνα, 19/5/2014
         Αρ. Πρωτ. 7902

 

ΠΡΟΣ το
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Ερμού & Φωκίωνος 11
Τ.Κ. 10563, Αθήνα

Συνάδελφοι,
Στείλατε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο «Καταγγελία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για την εκμετάλλευση και τον εκφοβισμό ανέργων τεχνικών από το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ».
Πρώτη και κυριότερη παρατήρηση: η χωρίς τεκμηρίωση, η άνευ λόγου χρήση και η κατάχρηση όρων όπως «εκμετάλλευση» και «εκφοβισμός»  αποδυναμώνουν και ακυρώνουν ως ένα βαθμό την αποστολή του Σωματείου. Το ΙΕΚΕΜ – ΤΕΕ είναι φορέας του δημόσιου τομέα, αμείβει τα στελέχη και τους συνεργάτες του με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με χαμηλούς μισθούς, δεν αμείβεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του, δεν επιδοτείται από πουθενά (ούτε από το ΤΕΕ), λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν κοινωνική επιχείρηση στα όρια της οικονομικής επιβίωσης.
Προφανώς δεν είναι  εργαλείο και δεν λειτουργεί ως μεσάζων για άλλους που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευτούν ή να εκφοβίσουν εργαζόμενους, υπαρκτούς ή εν δυνάμει.  Αν παρακολουθούσατε την πληροφόρηση και τη δημόσια εικόνα που εκπέμπει  το ΙΕΚΕΜ -ΤΕΕ από την ιστοσελίδα του  θα καταλαβαίνατε ότι αυτά που ισχυρίζεστε, συγκεκριμένα ή αόριστα, είναι ανυπόστατα.
Το ΙΕΚΕΜ –ΤΕΕ ανήκει στους μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στους Έλληνες μηχανικούς που δουλεύουν ή αναζητούν εργασία πια σε όλο τον κόσμο.



Υπηρετεί τελείως συγκεκριμένους στόχους, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχει η προσπάθεια συμβολής του στην ανάδειξη θέσεων εργασίας και ύπαρξη απασχόλησης με ανθρώπινες συνθήκες. Μεγάλο ποσοστό των σεμιναρίων του, πλέον πάνω του 60%, είναι ή δωρεάν ή με επιδότηση όσων τα παρακολουθούν. Μπορούμε να ανοίξουμε διάλογο για καθυστερήσεις ή για αστοχίες, δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε για εκμετάλλευση και εκφοβισμό.
Σε σχέση με το πρόγραμμα που έδωσε την αφορμή για την ανακοίνωση σας: έχουμε σαφή θέση και την έχουμε διαμηνύσει, σε πολύ έγκαιρο χρόνο, για τις σκοπιμότητες,  προθέσεις, τα προβλήματα, τις αδυναμίες του, την αβάστακτη ελαφρότητα της γραφειοκρατίας του. Συνολικότερα η εκτίμηση αφορά το σύστημα της διανομής επιταγών κατάρτισης, στο οποίο η τελευταία σκοπιμότητα που μπορεί κανείς να διακρίνει είναι αυτή της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών εκπαίδευσης.
Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα προσπαθώντας να επιβάλει την δική του οπτική, τόσο στο επίπεδο της επιμόρφωσης όσο και στους όρους απασχόλησης,  πολλές φορές στα όρια των προϋποθέσεων που προσδιορίζονται από την προκήρυξη τους. Προϋποθέσεις που το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ φροντίζει να γίνονται γνωστές σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν.
Μπορεί να μην απαντήσαμε στις θέσεις που διατυπώσατε, αλλά θα πρέπει να είχατε πληροφορηθεί ότι από την πλευρά του Ινστιτούτου και σε ό,τι το αφορούσε, λήφθηκαν υπόψη. Όπως λήφθηκαν υπόψη οι αντίστοιχες και εύλογες θέσεις των συναδέλφων από την Κρήτη.
Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ αποκλειστικά σε βάρος οικονομικό δικό του, δημιουργεί αντί ενός δύο τμήματα (Ηράκλειο-Χανιά) και εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτά που του επιτρέπουν  οι (ανορθόδοξες) γραφειοκρατικές διατάξεις του προγράμματος και σε αυτά  που επιθυμούν οι καταρτιζόμενοι.

Όσον αφορά την πρακτική άσκηση και απασχόληση το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ έναντι του Δημόσιου Φορέα που την έχει  αναλάβει έχει πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες δυνατές παραχωρήσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν  σε συνθήκες συμβατές με τα δικαιώματα των καταρτιζόμενων.
Το ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ έχει ήδη υποβάλει αίτημα παράτασης της υποβολής των προγραμμάτων προς το ΤΕΕ, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να την δώσει. Η αιτιολόγηση του αιτήματος στηρίζεται σε αντικειμενικά γεγονότα, σε κάθε δε περίπτωση γεγονότα που δεν επηρεάζονται από τις οποιεσδήποτε επιλογές του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ.
Καταθέσαμε τα προγράμματα υλοποίησης των σεμιναρίων στην Κρήτη προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής συνάδελφοι των οποίων έληγε η σχετική προθεσμία και γιατί ήταν ο μόνος τρόπος συμβατά με την προκήρυξη να γίνουν αλλαγές, εφόσον αυτές εγκριθούν από τη Διαχειριστική Αρχή.

                                                                            Ο Πρόεδρος του ΙΕΚΕΜ - ΤΕΕ
                                Γιάννης Αλαβάνος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου