Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Αθήνα, 24-2-2014
Αρ. Πρωτ.: 6682

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 12-14/2/2013, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) επισκέφθηκαν την δοκιμαζόμενη, από τη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στις 26-1-2014, Κεφαλονιά.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους Μηχανικούς της ΥΑΣ, των ΤΑΣ – ΤΑΠ, της ΓΓΔΕ και της Π. Ε. Κεφαλονιάς οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους για την καταλληλότητα των κτισμάτων αλλά και των υποδομών του νησιού από την πρώτη μέρα.
Τα πρώτα συμπεράσματα από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά είναι τα εξής:
  • Τα κτίρια της Κεφαλονιάς είχαν υποδειγματική συμπεριφορά, παρά το μέγεθος του σεισμού (καταγράφηκαν επιταχύνσεις διπλάσιες από την επιτάχυνση σχεδιασμού). Ουσιαστικά κατέρρευσε μόνο ένα κτίριο και 82 κρίθηκαν κατεδαφιστέα μετά και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αυτό αποδεικνύει την ορθότητα των κριτηρίων σχεδιασμού αλλά και των συντελεστών ασφαλείας του αντισεισμικού κανονισμού, το υψηλό επίπεδο σπουδών των πολυτεχνείων, την επιστημονική επάρκεια των μηχανικών αλλά και την υψηλή ποιότητα κατασκευής ιδίως των νεώτερων κατοικιών.
  • Σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή οικοσκευών.
  • Επίσης έγιναν μεγάλες ζημιές στις υποδομές του νησιού (οδική σύνδεση Αργοστολίου – Ληξουρίου, λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου, κτιριακές εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο κλπ). Προβλήματα δημιουργήθηκαν από καθιζήσεις στο βόρειο οδικό τμήμα και από καταπτώσεις βράχων στο χωριό Αθέρας.
Το Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι, η τοποθέτηση του συνόλου του δυναμικού των ΤΑΣ της χώρας, του προσωπικού της ΥΑΣΒΕ και μέρους της ΓΓΔΕ σε διαθεσιμότητα, θα στερούσε την κρατική μηχανή από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τα τραγικά αποτελέσματα της διάλυσης των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), που έγινε την 1η Νοεμβρίου φάνηκαν στην περίπτωση της Κεφαλονιάς.
Στο νησί κατέφθασαν από την πρώτη στιγμή συνάδελφοι από την ΥΑΣ και στη συνέχεια οι επαναπροσληφθέντες υπάλληλοι από το ΤΑΣ Πάτρας, το ΤΑΠ Πύργου και από τη ΓΓΔΕ (κυρίως από ΕΥΔΕ που είχαν προϋπηρεσία σε ΤΑΣ και ΥΑΣ). Διεκπεραίωσαν γρήγορα, άρτια και με επαγγελματική ευσυνειδησία πάνω από 4.000 πρωτοβάθμιους κτιριακούς ελέγχους και πάνω από 2.000 δευτεροβάθμιους.

Σε συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μαζί τους καταγράφηκαν τα παρακάτω προβλήματα:
  • Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε τόσο μεγάλο έλλειμμα προγραμματισμού, οργανωτικά λάθη και μπέρδεμα αρμοδιοτήτων (Υπουργείου με Αποκεντρωμένη ΔΕΠΙΝ). Αυτό οφείλεται τόσο στη διάλυση του κράτους πρόνοιας που οδήγησαν οι μνημονιακές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση όσο και στην προσπάθεια για επικοινωνιακά οφέλη και πολιτική εκμετάλλευση από την Κυβέρνηση.
  • Οι συνάδελφοι χρηματοδότησαν από το υστέρημά τους το έργο της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη για κάποια προκαταβολή και αναγκάστηκαν να καλύψουν με δικά τους έξοδα τη διαμονή, τη διατροφή αλλά και την επικοινωνία (με χρήση των προσωπικών τους κινητών).
  • Δεν υπήρξε πρόβλεψη για αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης ενώ εργάζονταν καθημερινά μέχρι τη δύση του ηλίου και τα σαββατοκύριακα.
  • Δεν έγινε προσπάθεια εναλλαγής τους με αποτέλεσμα κάποιοι να συμπληρώσουν συνεχές εικοσαήμερο στο νησί ενώ κάποιοι άλλοι μόλις έφευγαν για τις κατοικίες τους καλούνταν να επιστρέψουν.
  • Μικρότερης κλίμακας αλλά όχι ασήμαντα: ήταν η επί πληρωμή (από ένα χρονικό σημείο και μετά) ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Ληξούρι και η απουσία συνοδών που να γνωρίζουν το νησί στις αυτοψίες.
Συμπερασματικά θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
Οι κατευθύνσεις της Ε. Ε. του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ που έχουν ως στόχο τη μείωση των «διοικητικών βαρών» και τη μείωση των οργανικών μονάδων (Τμημάτων και Διευθύνσεων) σε όλο το Δημόσιο Τομέα τουλάχιστον κατά 35% που χωρίς περίσκεψη υλοποίησε η δικομματική κυβέρνηση με πρόσχημα το μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος αποδείχθηκε εγκληματική. Η κατάργηση από 1-11-2013 των ΤΑΣ (παρά τις προειδοποιήσεις των ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΣΕΑΔΕ κλπ) και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους των αρμοδιοτήτων και μεταφοράς τους στο ΤΕΕ με κινητοποίηση εθελοντών μηχανικών κλπ απέδειξαν τα όριά τους. Παρ’ όλα αυτά παραμένει σε διαθεσιμότητα έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (πάνω από 160 εργαζόμενοι κυρίως διπλωματούχοι μηχανικοί) από το ΤΑΣ Αχαρνών και Κοζάνης, την ΥΑΣΒΕ και τις ΕΥΔΕ Συντήρησης, Κάρλας και Ρόδου.
Πρέπει να υπάρχει θεσμοθετημένο (με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία) ένα σχέδιο άμεσης οργανωμένης επέμβασης της κρατικής μηχανής (και όχι επικοινωνιακή διαχείριση για πολιτική εκμετάλλευση) σε περίπτωση φυσικής καταστροφής στο οποίο επικουρικά θα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια, η επιστημονική κοινότητα (ΤΕΕ κλπ) και ο ιδιωτικός τομέας σε καθαρά εθελοντική βάση. Στην περίπτωση του σεισμού της Κεφαλονιάς αυτό που συνέβη ήταν το ακριβώς αντίθετο.
Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργούν συντονισμένα με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και στα τρία επίπεδα διοίκησης (δήμο, περιφέρεια, κράτος).
Αποτελεί για την Κυβέρνηση προειδοποίηση ο πρόσφατος σεισμός να μην προχωρήσει στην συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας σε επίπεδο υποσαχάριας Αφρικής, όπως επιχειρεί μέσω της αξιολόγησης - κατάργησης δομών και υπηρεσιών και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, κατ’ επιταγή της Τρόικας. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι στο κράτος θα πρέπει να μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που δεν προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες εκτός από παράλογο είναι για χώρες σεισμογενείς σαν την Ελλάδα άκρως επικίνδυνο.

Η ύπαρξη και η λειτουργία του κράτους πρόνοιας δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου