Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής

Αναδημοσίευση από http://antigoldgr.org και http://oikologein.blogspot.gr (H φύση είναι ο καλύτερος χωροτάκτης, Νο 2….). Διαβάστε επίσης σχετικά εδώ και εδώ (Σοβαρό πλήγμα στην (ενεργειακή) καρδιά της οικονομίας)

75037102014547283563992138279000n
Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε χθες (Τετάρτη) στις 11 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και συγκεκριμένα στους εκσκαφείς 2Β και 4, ενώ από τύχη δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι που βρισκόταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης.
Εργαζόμενοι που βρισκόταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης ανέφεραν ότι «είδαν να πέφτει ένα ολόκληρο βουνό με χώματα μέσα στο ορυχείο» και ότι για λίγη ώρα προκλήθηκε αναταραχή καθώς υπήρχαν εργαζόμενοι στην περιοχή, ενώ ανησυχία επικράτησε κάποια στιγμή για την τύχη δύο εργαζομένων του συνεργείου στη συντήρηση βαρέων οχημάτων, οι οποίο ωστόσο δεν είχαν κινδυνεύσει καθώς είχαν φύγει από το συγκεκριμένο σημείο λίγο πριν σημειωθεί η κατολίσθηση.
Σύμφωνα με τον ορυχειάρχη Αντώνη Τσαλίδη «παρά το γεγονός ότι η μάζα της κατολίσθησης ήταν πολύ μεγάλη, εκτιμάται ότι αγγίζει ίσως τις 400.000 τόνους χώματος, προκλήθηκαν ζημίες μονάχα στον ταινιοδρομικό εξοπλισμό (ταινιόδρομο) του συγκεκριμένου κλάδου εκσκαφής», ενώ με βάση αναφορές των εργαζομένων ζημίες προκλήθηκαν σε δύο ταινιόδρομους.
Σημείωσε επίσης ότι «το φαινόμενο οφείλεται καθαρά σε γεωλογικούς λόγους και όχι στον καιρό» και συγκεκριμένα «στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ασβεστολιθική περιοχή όπου έχει επικολληθεί κομμάτι του κοιτάσματος (λιγνίτη) με πολύ μεγάλη ασυνέχεια και καμία συνοχή, με αποτέλεσμα όταν η εκσκαφή πλησίασε τον ασβεστόλιθο να αποκολληθεί ένα κομμάτι και να προκληθεί κατολίσθηση».
Ο κ. Τσαλίδης διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν κινδύνευσε κανένας εργαζόμενος», καθώς οι μηχανικοί και εργοδηγοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο από το πρωί. «Από τις 8 πρωί στην ενημέρωση στελεχών υπήρξε αναφορά ότι έχουμε πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο και οι μηχανικοί και ο εργοδηγός παρακολουθούσαν το φαινόμενο γιατί περιμέναμε την κατολίσθηση», όπως δήλωσε στον «Π».
Ο διευθυντής του ορυχείου Μαυροπηγής τόνισε εξάλλου ότι οι εργασίες στο υπόλοιπο ορυχείο συνεχίστηκαν κανονικά και ότι ξεκίνησαν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης στο συγκεκριμένο σημείο του ορυχείου για την απομάκρυνση των χωμάτων της κατολίσθησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε μία εβδομάδα περίπου θα λειτουργήσει κανονικά και ο συγκεκριμένος κλάδος εκσκαφής του ορυχείου Μαυροπηγής.»
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης για την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με την διευθύντρια του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Όλγα Κουρίδου τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι στο ορυχείο από την κατολίσθηση ενός τμήματος 200 μέτρων πρανούς του ορυχείου και ότι το ΛΚΔΜ αποστέλλει μέχρι την Παρασκευή σχετική ενημερωτική επιστολή προς τον περιφερειάρχη και τον ίδιο. Πρόσθεσε ότι το σημείο της κατολίσθησης πρόκειται να επισκεφθεί κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την περιφέρεια για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής.
Ανακοίνωση για τη σημαντική κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής εξέδωσε στην οποία τονίζει ότι
«Στην τύχη και πάλι οι ζωές των εργαζομένων στη ΔΕΗ», τονίζει το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» σε ανακοίνωση που εξέδωσε τια την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής, στην οποία αναφέρει:
«Την ανοχή του φαίνεται πως επέδειξε για μία ακόμα φορά ο παράγοντας τύχη και –ευτυχώς- δεν θρηνήσαμε θύματα κατά τη διάρκεια της σημαντικής, κατολίσθησης που σημειώθηκε νωρίτερα στο Ορυχείο Μαυροπηγής. Η σημαντικότητα και ιδιαιτερότητα του φαινομένου (μήκους 300ων μέτρων) συνίσταται στην ταχύτητα με την οποία αυτό εξελίχθηκε, καταγράφοντας τεράστια μετακίνηση χωμάτινων όγκων με αποτέλεσμα να σκεπαστούν δυο ταινιόδρομοι και να καταγραφούν άλλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του Ορυχείου.
Ταχύτερη της εξέλιξης του φαινομένου υπήρξε όμως (ευτυχώς και πάλι) η αντίδραση και μέριμνα των εργοδηγών που με “οδηγό” την εμπειρία και την επαγγελματική τους ευσυνειδησία κατάφεραν να δράσουν άμεσα δίδοντας την κατάλληλη καθοδήγηση για απομάκρυνση των εργαζόμενων και τη λήψη μέτρων.
Την ώρα που η τύχη αποδεικνύεται εξαιρετικά γαλαντόμα στις περιπτώσεις των κατολισθήσεων και ευτυχώς οι ζημίες περιορίζονται μόνο στον υλικό παράγοντα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιμένει στη θέση του για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η εκμετάλλευση των Ορυχείων, θέση που δίδει βαρύτητα πρωτίστως στον ορθολογικό τρόπο καθώς αυτός και μόνο εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και του εξοπλισμού της επιχείρησης.»
Ο «Σπάρτακος» εφιστά τέλος την προσοχή στο θέμα των ελέγχων και καλεί τις Διοικήσεις των Ορυχείων «να δίδουν μέγιστη βαρύτητα στην παρακολούθηση των συνθηκών/φαινομένων που δημιουργούνται στα σημεία εξόρυξης έτσι ώστε –όταν υπάρξουν ενδείξεις- να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και να αποσοβούνται αρνητικές εξελίξεις.»

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Διαβάστε περισσότερα http://e-ptolemeos.gr/?p=58936#ixzz2qa4P9VLn
Σχετικά με το ρήγμα της Μαυροπηγής διαβάστε εδώ.

Πριν από δυο χρόνια, με βάση τις επισημάνσεις και τη διαρκή εποπτεία του χώρου των ορυχείων της Πτολεμαϊδας από τον Νίκο Στεφανή*, λέγαμε ότι η φύση είναι ο καλύτερος χωροτάκτης , που έπρεπε να  «εισακούγεται» από αυτούς που επεμβαίνουν στις επιφάνειές της…

Τώρα, μια άλλη υπόθεση κακοδιαχείρισης του ίδιου χώρου ξεσπά  , που έχει τη μορφή κατολισθήσεων στα εκ πρώτης (και εκ δευτέρας κλπ) όψεως απεχθή ορυχεία της συγκεκριμένης περιοχής. Οι κατολισθήσεις στα ορυχεία της Μαυροπηγής , που κοινοποιεί με τις φωτογραφίες του ο Στεφανής, υπονοούν ότι κάποιες επεμβάσεις δεν ήταν  συμβατές με τις ισορροπίες που πρέπει να τηρούν τα αδρανή υλικά, έτσι ώστε να περιμένουν  «στη θέση τους» την αξιοποίησή τους….

Το θέμα πέρασε «ντούκου» από τα ΜΜΕ, όμως απέμειναν οι φωτογραφίες που δείχνουν το σκούρο και απωθητικο «λιγνιτοπίο» της Μαυροπηγής – το τόσο  ταιριαχτό  με τη φαντασίωση  μιας μεταμοντέρνας κόλασης. Τοπίο που ενδεχομένως  θα μπορούσε  να εμπνεύσει ένα ζωγράφο όπως ο Τσόκλης,  που προ ετών δήλωνε εραστής διαφόρων αλλόκοτων θεαμάτων, όπως λχ. αυτών που παράγονται στις πυρκαγιές  ….

*Τεχνικός της ΔΕΗ, συνταξιοδοτημένος πλέον αλλά όχι και παροπλισμένος….

3 σχόλια:

  1. επανέρχομαι και θα ρωτήσω δίχως βέβαια να περιμένω καμία απάντηση
    -Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;
    -Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο;
    -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
    -Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;
    -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;
    -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων @Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση
    -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοικτή επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στον Μανιάτη
    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και άλλη κατολίσθηση στους Τ/Δ 4@ 5 ΤΟΥ ορυχείου μΑΥΡΟΠΗΓΗς ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΆΔΑ ..ειδε κάνεις σας τίποτα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή