Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Απρόβλεπτα εμπόδια για το σχέδιο του κ. Τατούλη

Αναδημοσίευση από ΠΡΟΣΥΝΑΤ. Έτσι δουλεύουν οι ΣΔΙΤ...

Μπροστά σε απρόβλεπτα εμπόδια βρίσκεται ο «υποδειγματικός», κατά τον αμετροεπή κ. Τατούλη, διαγωνισμός για τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτά, προς το παρόν, έχουν να κάνυν με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και τις σχετικές ΜΠΕ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:


Στις 8/10/2013, κατατίθεται στο ΥΠΕΚΑ η ΜΠΕ, από την ανάδοχο (σύμφωνα με τον κ. Τατούλη).

Οι κάτοικοι της Καλλιρρόης του δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, όπου προβλέπεται η κατασκευή μιας εκ των τριών μονάδων επεξεργασίας, ξεσηκώνονται.

Στις 11/10/2013, ο κ. Τατούλης δίνει συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοινώνει ότι έχει γίνει ιδιωτική χωροθέτηση -υπερηφανεύτηκε, μάλιστα, γι αυτό- και ανακοινώνονται οι θέσεις χωροθέτησης. Ισχυρίζεται ότι η οριστική επιλογή αναδόχου θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέχρι το τλεος του 2015. Σε ότι αφορά στη χωροθέτηση:
·         Για την 1η διαχειριστική ενότητα (που περιλαμβάνει την Αργολίδα, την Κορινθία και την Αρκαδία, πλην Μεγαλόπολης και Γορτυνίας) η μονάδα θα γίνει στην Παλαιόχουνη Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης
·         Για τη 2η διαχειριστική ενότητα (που περιλαμβάνει τη Μεσσηνία, τη Γορτυνία και τη Μεγαλόπολη) η μονάδα θα γίνει στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας και
·         Για τη 3η διαχειριστική ενότητα (Λακωνία) η μονάδα θα λειτουργήσει στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα.
·         Οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης θα γίνουν σε περιοχή του Δήμου Άργους - Μυκηνών (περιοχή Νέας Κίου) και η δεύτερη σε περιοχή του Δήμου Κορινθίων.

Ο κ. Τατούλης επιζητεί και παίρνει (αλλοίμονο!) εν λευκώ εξουσιοδότηση  της ΕΕ του περιφερειακού συμβουλίου. Σε νεότερες δηλώσεις αποκαλύπτει ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε τις θέσεις χωροθέτησης μετά την κατάθεση της ΜΠΕ(!!!). Ομολογείται, δηλαδή, ότι έγινε επιλογή αναδόχου, χωρίς να είναι γνωστή η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων (!!!).

Με παρέμβασή της η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ΓΓ του ΥΠΕΚΑ, που κατάγεται και πολιτεύεται στη Μεσσηνία, υποστηρίζει ότι:
·         Η ΜΠΕ δεν κατατέθηκε από τον ανάδοχο, αλλά από την περιφέρεια
·         Η ευθύνη της χωροθέτησης ανήκει στην περιφέρεια και όχι στον ανάδοχο
·         Ο κ. Τατούλης γνώριζε τις θέσεις χωροθέτησης, πριν την κατάθεση της ΜΠΕ στο ΥΠΕΚΑ
·         Θεωρεί λαθος τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας
·         Δεν θα υπογράψει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, αν η ΜΠΕ δεν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση
·         Θεωρεί σημαντικό ζήτημα τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών

Τώρα, ο κ. Τατούλης τρέχει και δεν προλαβαίνει … Προσπαθεί, μάταια, να πείσει τους κατοίκους της Καλλιρρόης, καλεί την ΤΕΡΝΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, ενώ δέχεται και τα πυρά της αντιπολίτευσης. Η υπόθεση φαίνεται ότι θα τραβήξει σε μάκρος και θα περιμένουμε να δούμε τα επόμενα επεισόδια μιας επιλογής, που τόσο πολύ διαφημίστηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τατούλη, παρά την εντυπωσιακή αδιαφάνεια που τη χαρακτήρισε. Να σκεφτεί κανείς-μία ότι περιμένουμε τη δημοσιοποίηση της ΜΠΕ για να πληροφορηθούμε την τεχνική λύση που επιλέχθηκε.

Προσωρινή διαχείριση
Ανάμεσα στις άλλες δηλώσεις του, ο κ. Τατούλης μας πληροφόρησε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τη διαχείριση θα την έχει πάρει ο προσωρινός ανάδοχος χρησιμοποιώντας όλες τις δομές που υπάρχουν μέχρι τώρα. Δεν είναι σαφές σε ποιες δομές αναφέρονται και τι, ακριβώς, θα περιλαμβλάνει η προσωρινή διαχείριση. Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι μέσα στο 2013 έχουν πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση τα παρακάτω πέντε έργα διαχείρισης:

3 σχόλια:

  1. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΠΟΤΑΖ, ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ, ΤΑ ΧΥΤΑ, ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΧΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η καύση απορριμάτων, το φύτεμα άχρηστων ανεμογεννητριών στα βουνά, η εξόρυξη χρυσού είναι παραγωγική πολιτική σωθήκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΤΣΙ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ "ΔΙΚΤΥΟ ΤΑΤΟΥΛΗ" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

    Της Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεδρίασε για να πάρει απόφαση για την επέκταση της σύμβασης της ΚΑΣΤΑΤ (εταιρείας του αδελφού του Πέτρου Τατούλη) για το έργο Γέφυρα ΚΟΥΜΠΙΛΑ – ΛΟΥΛΟΥΔΙ, που έπεσε πριν ενάμιση μήνα.
    Η πρόεδρος της Οικ. Επιτροπής κ. Ντίνα Νικολάκου απουσίαζε ενώ δεν το συνηθίζει. Η απόφαση φυσικά και ήταν θετική -κατά πλειοψηφία- με μειοψηφήσαντα τον σύμβουλο της παράταξης Τατούλη κ. Ντάνο.
    Πριν πάμε στην ανάλυση της διαπλοκής και των πλοκαμιών της, θα θυμίσουμε πως ο περιφερειάρχης είχε δηλώσει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην επί τόπου αυτοψία του, πως θα οριζόταν επιτροπή πραγματογνωμόνων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία και θα έβγαζε πόρισμα μετά από την έρευνα των αιτίων, για να αποδοθούν οι ευθύνες.
    Αυτό δεν έγινε ποτέ!
    Και σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία, δεν μπορεί να προωθηθεί τέτοιο θέμα σε συζήτηση και λήψη απόφασης χωρίς πραγματογνωμοσύνη (Νόμος 1418/1984 περί επεκτάσεων συμβάσεων έργων).
    Συνέβη λοιπόν το εξής τραγελαφικό.
    (...)
    Η συνέχεια στην σελίδα μας.

    Κίνηση Ελευθέρων Αρκάδων
    24.10.2013
    www.facebook.com/free.arcadians

    ΑπάντησηΔιαγραφή