Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΤΣΜΕΔΕ και ΕΟΠΥΥ

Είναι γνωστό σε όλους μας και έχουμε ενημερώσει σχετικά, ότι την 1 Μαρτίου του 2012, με τον νόμο 4052 ψηφίστηκε η ένταξη του κλάδου υγείας τεχνικών (ΚΥΤ) στον ΕΟΠΥΥ από την 1.6.2012 (άρθρο 13, παρ. 17).
Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης αναφέρεται στον έναν και ενοποιημένο κλάδο υγείας του ΕΤΑΑ, ο οποίος ως γνωστόν δεν υφίσταται και δεν λειτούργησε ποτέ (οι κλάδοι υγείας μηχανικών ΚΥΤ, γιατρών και νομικών δεν ενοποιήθηκαν ποτέ).
Όπως έχουμε ήδη γράψει στις 11 Απριλίου, με τον νόμο 4072 (άρθρο 44, παρ. 14) δόθηκε η  δυνατότητα στο ΕΤΑΑ (μέχρι τις 31.12.2012) να εξαιρεθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από σχετική απόφαση του Ταμείου, την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του κλάδου και τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) από Δημοσίου Δικαίου που είναι σήμερα.
Στη 28 Απριλίου ακολούθησαν οι γνωστές δηλώσεις και η - σε απαξιωτικό ύφος -
επιστολή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς στους υπουργούς Λοβέρδο και Κουτρουμάνη γιατί δεν τον ενημέρωσαν για τις εξαιρέσεις του νόμου. Ο κ. Ματίας Μορς, απαιτούσε να ενημερωθεί για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, για να καταργηθούν τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου και την ένταξη όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τον Ιούνιο.
Έτσι την περασμένη Τρίτη, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ - σε συνέχεια σχετικού
εγγράφου του ΕΤΑΑ - αποφάσισε τη μή ένταξη του Κλάδου Υγείας Τεχνικών
(Κ.Υ.Τ.) του ΤΣΜΕΔΕ.

"Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφασίζει τη μή ένταξη του ΚΥΤ στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το άρθρο 44, παρ. 14 του νόμου 4075 / 2012.
Πρόσθετα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των κλάδων υγείας των Τομέων που συνθέτουν το ΕΤΑΑ, σε συνδυασμό με την εκπόνηση αντίστοιχης αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά του, και θα λαμβάνει ως δεδομένο το ενιαίο των εισφορών και των παροχών όλων των μελών του Ταμείου.
Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ επισημαίνει για άλλη μία φορά στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πάγιο αίτημά της για την άμεση λειτουργία του Κλάδου Ειδικών Παροχών του ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με τον κανονισμό και την αναλογιστική μελέτη, που έχει υποβάλει από τον Φεβρουάριο του 2012 στον μέχρι σήμερα αρμόδιο υπουργό κ. Κουτρουμάνη."

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω απόφαση μπορεί να αγοράζει κάποιον χρόνο (όπως ακριβώς έγινε και με τις νέες αυξημένες εισφορές). Δε λύνει φυσικά το πρόβλημα και ανοίγει το δρόμο για επικύνδυνες εξελίξεις μέσω τις μετατροπής του ΤΣΜΕΔΕ σε ΝΠΙΔ, ιδιωτικοποιημένο φορέα δηλαδή χωρίς κρατική εγγύηση των παροχών (αλλά πάντα με κρατικό έλεγχο και κλοπή των αποθεματικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου