Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το ΤΕΕ και ο πρόεδρος του προτείνουν τη μετανάστευση στους μηχανικούς

Δεν έχει τέλος η κατρακύλα του ΤΕΕ και των οργάνων του. Το τελευταίο τους κατόρθωμα είναι το Δελτίο Αναζήτησης Εργασίας με τίτλο "Έργα - Μελέτες - Εργασία" το οποία θα αναρτάται εβδομαδιαία στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
Προηγήθηκε το κλείσιμο του έντυπου δελτίου και η έκδοση του ηλεκτρονικού ημερήσιου δελτίου, το οποίο από την πρώτη στιγμή, προβάλλει μονομερώς την προεδρική άποψη για τα πράγματα. Διακριτική στήριξη της εσωτερικής και εξωτερικής τρόικας, υπερπροβολή του προέδρου, απουσία οποιασδήποτε εναλλακτικής φωνής κοκ. Μόλις χθες ακολούθησε και το νέο ηλεκτρονικό δελτίο που όπως γράφει ο πρόεδρος στο μήνυμα του:

"Στόχος της νέας αυτής ηλεκτρονικής έκδοσης του ΤΕΕ είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη, έγκυρη και οργανωμένη παρουσίαση πληροφοριών και δεδομένων που θα βοηθήσουν τους μηχανικούς, όλων των κλάδων και ηλικιών, στη δύσκολη προσπάθεια παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και εξεύρεσης εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης η παρουσίαση πληροφοριών και νομικών συμβουλών που θα συμβάλλουν στην προάσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε μια περίοδο μεγάλων μεταβολών, όπου η οικονομική κρίση αλλά και τα αλλεπάλληλα αντιαναπτυξιακά μνημόνια, καθώς και οι υφεσιακές πολιτικές, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, πλήττοντας όχι μόνο τους διπλωματούχους μηχανικούς της, αλλά και όλους τους άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους.
Το ΤΕΕ, όπως είναι γνωστό, δεν αντιπαλεύει απλώς όλες αυτές τις πολιτικές που βαθαίνουν την ύφεση. Σε συνεργασία με τα Περιφερειακά του Τμήματα, βρίσκεται σε μία γόνιμη διαδικασία διαλόγου, προκειμένου να καταθέσει για άλλη μια φορά, όπως έκανε άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, μια νέα πρόταση για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πρωταγωνιστή και πάλι το διπλωματούχο μηχανικό, τον Έλληνα επιστήμονα."

Διαβάζοντας το πρώτο τεύχος τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Ξεκινά με υπέρτιτλο "Πρόσβαση ενημέρωσης για 37.000 θέσεις εργασίας μηχανικών", αλλά αμέσως μετά διαπιστώνει πως όλες είναι στο εξωτερικό μέσω της υπηρεσίας "Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα - Eures", ακολουθούν:
  • 50 επιχειρηματικοί κολοσσοί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, ζητούν διαρκώς δεκάδες ή και εκατοντάδες μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων
  • άρθρο με τίτλο "Αυξάνουν οι νέοι που ζητούν δουλειά στο εξωτερικό"
  • Ιστοσελίδες με αγγελίες για ελληνόφωνους
  • Έργα στη Βουλγαρία
  • 100 Υποτροφίες στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Κεντ, ενόψει του εορτασμού του Ιωβηλαίου του
  • Η ειδικότητα του Προγραμματιστή-Μηχανικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είναι από τις πιο περιζήτητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
  • 2 θέσεις στη Κύπρο & 
  • 5 θέσεις ΔΕΠ στο ΕΜΠ (υποψιαζόμαστε είναι ήδη κλεισμένες) 
Πρόκειται, τουλάχιστον πέρι πρόκλησης. Αν στις χιλιάδες των ανέργων, υποαπασχολούμενων, απλήρωτων συναδέλφων - που δυσκολεύονται κάθε μέρα που περνά να επιβιώσουν - το μόνο που έχεις ως ΤΕΕ να προτείνεις, είναι η μετανάστευση, καλύτερα να το κλείσεις το μαγαζί. Καλύτερα να παραμείνεις στην ένοχη σιωπή σου.

6 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά για γιαούρτια η νομενκλατούρα του ΤΕΕ. Ουδέποτε κανείς ανέλαβε οποιαδήποτε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση κι έρχονται να προτείνουν τη μετανάστευση ως λύση. Να χρησιμοποιηθεί δηλ. η επένδυση του Ελληνικού λαού στην εκπαίδευση των μηχανικών για να αιμοδοτήσει την ήδη ανεπτυγμένη οικονομία άλλων κρατών που δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια την Ελλάδα. Τέτοιο ΤΕΕ πραγματικά δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης παρά μόνο το βόλεμα κάποιων κομματικών στελεχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι. Πάντα το ΤΕΕ λειτουργούσε παραπλεύρως της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, αλλά τηρούσε σε κάποιες περιπτώσεις και ορισμένα προσχήματα. Ο σημερινός κατήφορος δεν έχει προηγούμενο. Πρακτικά μας λέει "ξέρετε δεν υπάρχει μέλλον και δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό, οπότε μεταναστεύστε".
    Είναι η σύγχρονη εκδοχή του "Οι γερμανοί είναι φίλοι μας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο διακυβέρνησης, καιρός να μεταναστεύσουμε. Ευχαριστώ ΤΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείτε και από από το RedNoteBook

    Και φτάνουμε στην κορύφωση του ορθού λόγου: Ο Στάθης Ν. Καλύβας συστήνει ανεπιφύλακτα στους νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους να μεταναστεύσουν, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα πάρει χρόνο. Η προτροπή αυτή έχει βεβαίως κάποια δόση «λογικής», καθώς αν τα πράγματα ακολουθήσουν την πορεία που έχει προδιαγράψει η πολιτική των Μνημονίων, μάλλον θα δικαιωθεί ο Καλύβας. Ωστόσο, αν δούμε τον πυρήνα του επιχειρήματος αυτού, θα διαπιστώσουμε πόσο επαναστατικός τρόπος παραγωγής είναι ο καπιταλιστικός. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό που προτείνει ο Καλύβας στη νέα γενιά (κάτι που έχει συμβεί και θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο κυριαρχούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου) είναι πως στις περιόδους των καπιταλιστικών κρίσεων, οι άνθρωποι οφείλουν να μετακινούνται, όταν ο τόπος που ζουν μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα. Επί της ουσίας, ο Καλύβας ισχυρίζεται πως το μόνο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες που χτυπιούνται από την κρίση είναι να πηγαίνουν εκεί που δεν έχουν πληγεί ή εκεί που έχουν ξεπεράσει την κρίση. Ακριβώς όπως οι νομαδικές κοινωνίες, οι οποίες μετακινούνταν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για την εύρεση καταλύματος και τροφής… Με άλλα λόγια: νεοφιλελεύθεροι, προσέξτε μην πάθετε λόρδωση από την υπερβολική ορθολογικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρήστος Σελιανίτης21 Απριλίου 2012 στις 11:52 π.μ.

    Κι' όμως φαίνεται να υπάρχουν πολλές αυταπάτες και σε συνδικαλιστές της Συσπείρωσης, για το ρόλο που έχουν το ΤΕΕ και οι διοικήσεις του. Ίσως να ήταν χρήσιμη μια δημόσια συζήτηση και τοποθέτηση για το θέμα από ενδιαφερόμενους συναδέλφους και παρατάξεις. Ίσως κάτι τέτοιο να μείωνε κάπως το ποσοστό των συναδέλφων που, ανυποψίαστοι, αισθάνονται κάθε τόσο προδομένοι(!) από μηχανισμούς και πρόσωπα, που εργάζονται από χρόνια για τον εαυτό τους και το παλιτικοκοινωνικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συνάδελφε χρήστο,
    δεν πιστεύω ότι κανείς από τη συσπείρωση είχε ή έχει αυταπάτες για το ΤΕΕ και τις διοικήσεις του διαχρονικά. Από το χώρο μας εξάλλου -σε αντίθεση με άλλους χώρους της αριστεράς- προήλθε και η κριτική του "εντός, εκτός και εναντίον". Η στάση μας στα όργανα του (ΔΕ, Αντιπροσωπεία) το δείχνει εξάλλου.
    Όπως ξέρεις είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα (και όχι μόνο)

    δπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή