Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τα άμεσα και ορατά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας

Αναρτούμε σειρά άρθρων από τον Τύπο για τις εξελίξεις γύρω από τις δύο ιδιωτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε το θαυμαστό κόσμο των ιδιωτικοποιημένων κοινωνικών αγαθών.

Σε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία κατέληξε το χαράτσι της ΔΕΗ

Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία

Πώς Energa και Hellas Power «άλλαξαν τα φώτα» στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία.
«Είναι απίστευτο!». Με...αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτιμά στο «ΘΕΜΑ» το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας.
Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ).
Τι έκαναν οι δύο εταιρείες; Απλώς εισέπρατταν αλλά δεν απέδιδαν ως όφειλαν με βάση την κείμενη νομοθεσία! Για πόσο διάστημα; Τουλάχιστον από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και είχε γίνει η πρώτη κλήση τους για εξηγήσεις από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Σύμφωνα με την Αρχή, οι εταιρείες Hellas Power και Εnerga εισέπραξαν από 200.000 καταναλωτές δημοτικά τέλη και χαράτσια και αντί να τα αποδώσουν στο κράτος, τα έστειλαν με εμβάσματα στην Ελβετία






Κομπίνα... υψηλήs τάσηs με λεία 130 εκατ. Με την ιδιότητα των υπόπτων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», που επισύρει ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη, αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των εταιρειών Hellas Power και Energa, για να δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, που διενεργεί δικαστική έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα για ποσά εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται ότι δεν απέδωσαν οι δύο εταιρείες στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ), που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ως ύποπτοι για αδικήματα επίσης κακουργηματικής μορφής, με την ίδια επιβαρυντική περίσταση, αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα και τα μέλη του ΔΕΣΜΗΕ, που φέρονται ότι δεν έκαναν τις νόμιμες ενέργειες προς τις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα να χάσει το Δημόσιο χρήματα.
Δικαστικός καταπέλτης
Καταπέλτης είναι τα δύο απανωτά πορίσματα του επικεφαλής της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, Παναγιώτη Νικολούδη, που διενήργησε έρευνα, μετά τις πληροφορίες ότι οι εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών προσπαθούσαν να πουλήσουν, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, τις μετοχές των εταιρειών τους σε ένα ρωσοαραβικό fund, μέσω offshore εταιρειών.
Κομπίνα... υψηλήs τάσηs με λεία 130 εκατ.
Στο πρώτο πόρισμά του, ο πρόεδρος της Αρχής εντοπίζει σοβαρά αδικήματα σε βάρος των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των οποίων κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναθέτοντας τη δικαστική έρευνα στην κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για απιστία στην υπηρεσία, σχετικά με τις ενέργειες και παραλείψεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ, που «χωρίς νόμιμους λόγους επέτρεψαν στις δύο εταιρείες να μην πληρώσουν για σημαντική ποσότητα ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό, έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα», όπως αναφέρει.
Η απόβαση από το Σίτι στην κοσμική Αθήνα Παράλληλα, στο πόρισμά του ο πρόεδρος της Αρχής αποδίδει ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, στους επιχειρηματίες Βασίλη Μηλιώνη της εταιρείας Energa και Αριστείδη Φλώρου της εταιρείας Hellas Power, οι οποίοι εισέπραξαν την αξία του ρεύματος από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν μέχρι τώρα στον ΔΕΣΜΗΕ ποσά 130 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο «διαπιστώθηκαν εντονότατες και συχνότατες διαρροές προς την Ελβετία χρημάτων των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με αντίστοιχα εμβάσματα, συνολικής αξίας 42 εκατομμυρίων και 47 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα».
Με συντονισμένες κινήσεις της Αρχής και του ΣΔΟΕ δεσμεύτηκαν 27 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών σε ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Η ζημιά στο Δημόσιο
Στο δεύτερο πόρισμα της αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο επίσης διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, αναφέρεται ότι δύο εταιρείες, ενώ εισέπραξαν από τους πελάτες τους, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τα τέλη υπερ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. ευρώ), δεν απέδωσαν αυτά τα χρήματα, όπως όφειλαν, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο.
Κομπίνα... υψηλήs τάσηs με λεία 130 εκατ.
Σε σχέση με τα παραπάνω, στο δεύτερο πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής ξεπλύματος, εντοπίζεται το αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δημοσίου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινές ακόμη και ισοβίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κλήτευση μαρτύρων από την εισαγγελέα που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, ενώ θα ακολουθήσει η κλήση των υπόπτων.
ΣΚΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΣ
«Δεν είμαι πλέον πρόεδρος»
Ανακριβή, ανυπόστατα και ενδεχομένως κακόβουλα χαρακτηρίζει ο κ. Βασίλης Μηλιώνης δημοσιεύματα που αφορούν παρατυπίες ή ύποπτες ενέργειες της εταιρείας Hellas Power. Οπως διευκρινίζει, η παρουσία του ως διαχειριστή, μέλους Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιοκτήτη της εταιρείας έληξε τη 13η Νοεμβρίου του 2011.
Κομπίνα... υψηλήs τάσηs με λεία 130 εκατ. Τονίζει με νόημα ότι μέχρι την αποχώρησή του τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν πάντοτε κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες στην Ελλάδα και πως ό,τι κι αν συνέβη μετά την αποχώρησή του δεν τον αφορά.
Απειλούν με αποκαλύψεις
Την ίδια ώρα με αποκαλύψεις σχετικά με το ποιοι διοικούν πραγματικά τις εταιρείες Hellas Power και Energa απειλούν οι εμπορικοί συνεργάτες της εταιρείας Hellas Power, εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της καταβολής δεδουλευμένων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τους συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι τους τελευταίους 13 μήνες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100.000 πωλήσεις συμβολαίων σύμβασης με την Hellas Power «παίρνοντάς τους» από τη ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωσή τους απειλούν με αποκαλύψεις «προσώπων και καταστάσεων που περιήλθαν στην αντίληψή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα» και ζητούν από την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους, των λοιπών συνεργατών και των καταναλωτών. Ως ύποπτος για ηθική αυτουργία θα κληθεί από τον εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος της Hellas Power

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΡΩΣΟΑΡΑΒΙΚΗ... ΒΟΗΘΕΙΑ
Οι συμπτώσεις και το μυστηριώδες fund»
  • Το fund έχει ως έδρα την ελεύθερη οικονομική ζώνη του Ντουμπάι, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο περίπου 20.000 ευρώ
Δύο νεαροί... γιάπηδες, προερχόμενοι, τι σύμπτωση, από σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εξειδίκευση στην Ενέργεια, ταρακούνησαν για τα καλά τα... «λιμνάζοντα νερά» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία τύποις απελευθερώθηκε πριν από 11 χρόνια και σήμερα ουσιαστικά επανέρχεται πάλι στη... μονοπωλιακή της κατάσταση (ΔΕΗ).
Ο λόγος για τον Βασίλη Μηλιώνη και τον Αριστείδη Φλώρο, οι οποίοι, αφού προηγουμένως «έκλεψαν» από τη ΔΕΗ συνολικά πάνω από 200.000 πελάτες, στη συνέχεια φρόντισαν να «κεφαλαιοποιήσουν» την ανάπτυξη των εταιρειών τους, πουλώντας την πλειονότητα των μετοχών τους στο ίδιο -τι σύμπτωση- ρωσοαραβικό fund. Η τραγική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού και τα πρόσθετα μέτρα, όπως π.χ. η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την «έξοδο» των Hellas Power και Energa από τον τομέα της χονδρικής.
Η έναρξη
Αφορμή αποτέλεσε η μη εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, ωστόσο πρόκειται για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», καθώς είχε διαφανεί εδώ και καιρό στη συγκεκριμένη αγορά πως ο... κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω από τους ιδιωτικούς «παίκτες» στην εγχώρια αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, η εξαγορά και των δύο εταιρειών από ένα... αμφιλεγόμενο και με ελάχιστες πληροφορίες γι' αυτό fund, το Worldwide Energy Ltd (αλλά και τα «φέσια» που φέρονται να έχουν προς τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ), προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά, ειδικότερα από τη στιγμή που οι εταιρείες άρχιζαν να εμφανίζουν ζημίες 1-2 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», καθώς μεγάλο ποσό από τα τιμήματα που εισέπρατταν από τους περίπου 210.000 πελάτες τους, το έβγαζαν εκτός Ελλάδας (Ελβετία, φορολογικούς παραδείσους) αντί να αποδίδεται στον Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο fund έχει ως έδρα την ελεύθερη οικονομική ζώνη του Ντουμπάι και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δηνάρια (δηλαδή περίπου 20.000 ευρώ), ενώ ελέγχει τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις μέσω δύο κυπριακών θυγατρικών.
Το fund είναι ρωσοαραβικών συμφερόντων και διαθέτει συμμετοχές σε ενεργειακές εταιρείες στα Βαλκάνια, στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ρεύματος, καθώς και στον τομέα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων (λιγνιτωρυχεία).
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Επιστρέφουν στη ΔΕΗ
Οδηγός «επιβίωσης» για 200.000 καταναλωτές
Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνουν ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες, αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους, ούτε απαιτείται από την πλευρά των καταναλωτών να προβούν αμέσως σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Σύμφωνα με τον νόμο παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους (πλέον απέμεινε μόνο η ΔΕΗ) και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
Για το παραπάνω διάστημα οι καταναλωτές - πρώην πελάτες των εταιρειών «Energa» και «Hellas Power» τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Το ειδικό τέλος (χαράτσι) για τα ακίνητα, το οποίο καταβάλλεται μαζί με τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να πληρώνεται στις Εφορίες.
Οσοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς των εταιρειών θα ενημερωθούν από τη ΔΕΗ, όπως εξάλλου και για το θέμα της εγγύησης που έχουν καταβάλει.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ειδική γραμμή της ΔΕΗ 214 214 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου