Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Απόφαση της συνέλευσης του ΣΜΤ στις 1 Φλεβάρη 2012

Απόφαση της συνέλευσης του σωματείου μισθωτών τεχνικών στις 1 Φλεβάρη 2012

Η επίθεση κλιμακώνεται…

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ετοιμάζεται να ικανοποιήσει ότι έχει απομείνει από τις αξιώσεις του ΣΕΒ και της τρόικας, για την επιβολή της απόλυτης εργασιακής ζούγκλας:
Νέο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων,
ακύρωση της ΕΓΣΣΕ,
μείωση ή κατάργηση του 13ου -14ου μισθού,
κατάργηση των κλαδικών συλλογικών Συμβάσεων,
γενίκευση της ευελιξίας στην εργασία,
κατάργηση επιδομάτων ανεργίας και των ωριμάνσεων και όλων των ελάχιστων κοινωνικών παροχών,
μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες,
150.000 απολύσεις στο δημόσιο.
Την ίδια στιγμή η φτώχεια διογκώνεται και οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, οδηγώντας το 1/3 της κοινωνίας σε συνθήκες εξαθλίωσης, μέσα σε μία διετία εφαρμογής των μνημονίων.

Η βαρβαρότητα γίνεται νόμος…

Η ιστορική αυτή επίθεση διεξάγεται στα πλαίσια και με αφορμή την υπογραφή του PSI, τη σύναψη δεύτερου υπερμνημόνιου που θα περιλαμβάνει το ευρωσύμφωνο, τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τα συνοδεύουν. Η υπογραφή θα αποτελέσει μια κοινωνική καταστροφή. Με την Συμφωνία αυτή εμπεδώνεται μια δεκαετής επίθεση πρωτοφανούς βαρβαρότητας ενάντια στο λαό, καταστρέφονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπουλιέται και υποθηκεύεται κάθε δημόσιο αγαθό. Οι ντόπιοι και ξένοι «δανειστές» βγαίνουν κερδισμένοι καθώς το «κούρεμα» των ομολόγων συνοδεύεται από άμεση παροχή ζεστού χρήματος 60 δισ. €, μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και «ενυπόθηκες εγγυήσεις» σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο(!!!) για το υπόλοιπο, ενώ η χώρα θα μετατραπεί σε μια εκτεταμένη ευροκινεζική ζώνη στυγνής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα επιβληθεί πραγματική δικτατορία των αγορών, των εργοδοτών και των πολυεθνικών.

Παράλληλα στο έδαφος της περιβόητης «οικονομικής διακυβέρνησης» της ΕΕ, προωθείται ένα δεύτερο Μάαστριχτ αφάνταστα πιο αντιλαϊκό από το πρώτο. Πρωτοφανής επιτήρηση, αυτόματες σαρωτικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που προωθείται για τις αρχές Μάρτη, οι τράπεζες, οι πολυεθνικές και η ΕΕ θα αποφασίζουν για τα πάντα, οι επιταγές τους γίνονται Σύνταγμα, τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα γίνουν απόλυτος νόμος για τους λαούς της Ευρώπης.
Αυτές οι εξελίξεις συνδέονται η μία με την άλλη, αφορούν όλη την Ευρώπη και στο σύνολό τους δημιουργούν μια νέα, πολύ δύσκολη κατάσταση για τον κόσμο της δουλειάς. Η εργοδοσία εξοπλισμένη με το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ, προχωρά σε αθρόες απολύσεις, επεκτείνει την ελαστική και εκ περιτροπής εργασία, μειώνει μονομερώς τους μισθούς, επιβάλλει ατομικές συμβάσεις με το φόβητρο της απόλυσης. Σε αρκετές περιπτώσεις η εργοδοσία «ανασυγκροτεί» τις επιχειρήσεις της με πιο “φτηνή εργασία”, ενώ πετάει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους από αυτούς που χρόνια ξεζούμιζε!
Πολλές επιχειρήσεις «πτωχεύουν», ενώ τα αφεντικά τους παραμένουν πάμπλουτα. Το περιβόητο άρθρο 99 έχει μετατραπεί σε νομική κάλυψη του… κινήματος «Δεν πληρώνω» των εργοδοτών, αφήνοντας απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενούς τους, συσσωρεύοντας έτσι τα αναγκαία κεφάλαια για τα επόμενα επιχειρηματικά -και όχι μόνο- βήματά τους. Πρόκειται από τους πιο αντεργατικούς νόμους της προ-μνημονιακής εποχής, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ισχυρό όπλο όλων των εργοδοτών.
ΣΤΟN ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ–Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Απέναντι σε αυτή την επίθεση η εργατική αντίσταση όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά δυναμώνει. Το δείχνουν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία και στον ALTER που απεργούν ολόκληρες βδομάδες, στην Ελευθεροτυπία, στη ΛΟΥΚΙΣΣΑ και σε πολλούς άλλους χώρους, όλοι εκείνοι που παραμένουν στις πύλες των εργοστάσιων, περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους, για το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, να μην πετιούνται στο δρόμο γιατί δεν «υπάκουσαν και δεν έσκυψαν το κεφάλι», για το δώρο Χριστουγέννων που δεν πήγαν στα παιδιά τους. Οι αγώνες αυτοί αποκαλύπτουν το ρόλο του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει εμπλακεί σε έναν «κοινωνικό διάλογο» με τις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να βρεθεί τρόπος μείωσης του «εργατικού κόστους»!!! Αντί να ξεκόψει οποιαδήποτε συζήτηση έχει σχέση με το (άμεσο ή έμμεσο) κόστος εργασίας και να οργανώσει άμεσα τη μάχη, φτιάχνει κλίμα «συναίνεσης» και διαλόγου των «κοινωνικών εταίρων». Δεν κήρυξε καν 24ωρη απεργία την 17 του Γενάρη. Δείχνει για μια ακόμα φορά πόσο υποταγμένη είναι στις προτεραιότητες και τις ανάγκες του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Για να νικήσουν οι αγώνες μας, χρειαζόμαστε άλλη οργάνωση των εργαζομένων και του λαού. Όπως οι δυνάμεις του συστήματος συγκροτούν το δικό τους «Μαύρο Μέτωπο», έτσι και εμείς, εμπνευσμένοι από τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, πιο ώριμοι μετά τις μεγάλες μάχες του Ιούνη και του Οκτώβρη, πρέπει να συγκροτήσουμε το δικό μας «Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής των Εργαζομένων». Βασική προϋπόθεση είναι η αλληλεγγύη, η συμπόρευση και η κοινή δράση των αγωνιζόμενων κλάδων και όλων όσων θέλουν να παλέψουν για την ανατροπή της επίθεσης. Με συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων, που θα συντονίζονται αγωνιστικά και θα υπερβαίνουν αδιέξοδες πρακτικές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τη δημοκρατία των συνελεύσεων.
Απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση σε βάρος του κόσμου της εργασίας αυτός πρέπει να αντιπαραθέσει το δικό του πρόγραμμα επιδιώξεων που κεντρικοί του άξονες δεν μπορεί παρά να είναι:
Να ανατραπεί η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Όχι στη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI, το νέο υπερμνημόνιο. Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ.
Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Καμιά σκέψη για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απολυμένων.
Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας των συναδέλφων για κάθε μορφή εξαρτημένης εργασίας. Πάγωμα όλων των δανείων και των λογαριασμών για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Δωρεάν πρόσβαση των ανέργων σε περίθαλψη-συγκοινωνίες - χώρους ψυχαγωγίας.
Δημόσια και δωρεάν ασφάλιση – υγεία – παιδεία - κοινωνικές υπηρεσίες για όλους.
Να περάσουν στο δημόσιο, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας καθώς και όλες οι επιχειρήσεις που κλείνουν με εργατικό –κοινωνικό έλεγχο. Καταλήψεις όλων των επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν οι καπιταλιστές και επαναλειτουργία τους όπου είναι δυνατόν.
Φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%. Να φορολογηθούν όσοι πήραν λεφτά με τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 και τις τροποποιήσεις του. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Να φορολογηθεί η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία.
Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Άμεση πληρωμή του νοσοκομειακού προσωπικού. Δεν θα αφήσουμε να κλείσει κανένα νοσοκομείο. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Τα λεφτά να δοθούν για προμήθειες στα νοσοκομεία και όχι σε δάνεια τόκους τοκογλύφους και τραπεζίτες.
Να μην πληρώσει ο λαός χαράτσια με οργανωμένη άρνηση πληρωμής. Να αποτρέψουμε στην πράξη τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν και να καταργηθεί ο νόμος. Κατάργηση όλων των διοδίων.
Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες και να αποχωρήσει η χώρα από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό και σχεδιασμό.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ΣΔΙΤ. Να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στο κατασκευαστικό κεφάλαιο που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Δημόσια έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών, με υλοποίησή τους από έναν δημόσιο φορέα κατασκευών με εργατικό έλεγχο.
Πραγματική δημοκρατία. Όχι στο νέο απολυταρχισμό και την καταστολή.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ:
  1. Πολιτική απεργία το Φλεβάρη, πρόταση που απευθύνουμε σε όλους τους αγωνιζόμενους χώρους, σε όλα τα συνδικάτα που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση για να μην περάσει η νέα δανειακή σύμβαση, το PSI, το νέο υπερμνημόνιο
  2. Κινητοποίηση στις 3 Φλεβάρη στις 9:00 στο ΤΣΜΕΔΕ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ και το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου των μηχανικών, με στάση εργασίας 9-1 για την συμμετοχή των συναδέλφων.
  3. Συμμετοχή στις δράσεις που προωθούνται από επιτροπές και συνελεύσεις ανέργων σωματείων και γειτονιών με διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας και εκδήλωσης ενάντια στην ανεργία στις 4 Φλεβάρη στις 18:00 στο Πολυτεχνείο.
  4. Συνέλευση ανέργων του σωματείου στις 17 Φλεβάρη στο Πολυτεχνείο για την οργάνωση της πάλης μας στο κλάδο.
  5. Συντονισμό εργατικών σωματείων με αντίστοιχες αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενόψει της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης μέσα στον Φλεβάρη και την υπεράσπιση των ΣΣΕ, απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης-εργοδοσίας που προωθούν την κατάργηση τους.
  6. Συμμετοχή στην πανελλαδική συνέλευση που διοργανώνεται από τον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων στις 5 Φλεβάρη στις 11:00 στο Πολυτεχνείο.
  7. Πολιτική, νομική και πρακτική στήριξη των μελών του σωματείου στην συλλογική άρνησης πληρωμής των χαρατσιών κατοικίας μέσω ΔΕΗ και φόρου επιτηδεύματος. Το σωματείο θα συμμετέχει έμπρακτα σε μπλοκαρίσματα διακοπών ρεύματος και επανασυνδέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου