Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εξετάσεις για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Ξεκινά η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διάλυσης των πτυχίων των Πολυτεχνείων με την πλήρη εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ. Ήδη το ΙΕΚΕΜ και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ξεκίνησαν τα πρώτα επ' αμοιβή σεμινάρια, η πληρωμή και παρακολούθηση των οποίων, αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στις εξετάσεις που θα διοργανώσει το ΤΕΕ (το οποίο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση). Με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια συνεπώς. Και απαξίωση των πολυτεχνικών πτυχίων ανοίγοντας ένα φαύλο κύκλο πιστοποιήσεων, συνεχών εξετάσεων - σεμιναρίων και ιδιωτικοποίηση της παρεχόμενης γνώσης μια που αυτή προσφέρεται αποκλειστικά επ' αμοιβή (και καθόλου ευκαταφρόνητη μάλιστα, όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας του ΙΕΚΕΜ, συνολικά ξεπερνά τα 900 €). Αν τους αφήσουμε ακολουθούν σύντομα οι "πιστοποιημένοι" ελεγκτές δόμησης, οι πιστοποιημένοι μελετητές κοκ:

ΚΩΔ. ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΥΠ1 ΕΝΕΠ ΚΤΙΡΙΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ 480
ΠΡ1 ΕΝΕΠ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ -
ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
ΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
ΥΠ2 ΕΝΕΠ ΛΕΒΗΤΩΝ & ΕΓΚ. ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ 240
ΠΡ2 ΕΝΕΠ ΛΕΒΗΤΩΝ & ΕΓΚ. ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ - ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
ΥΠ3 ΕΝΕΠ ΕΓΚ. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ 240
ΠΡ3 ΕΝΕΠ ΕΓΚ. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ - ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ

8 σχόλια:

  1. Ωραία λοιπόν και γω που δεν έχω να πληρώσω τα εν λόγω σεμινάρια γιατί απλά δεν έχω μετά από 20 χρόνια από την κτήση του πτυχίου και 15 από την κτήση του μελετητικού δεν θα είμαι πιστοποιημένη μηχανικός????
    φταίμε που τους αφήνουμε και καθορίζουν τις ζωές μας....
    ας γίνει η οργή μας δύναμη συνάδελφοι και ας βγάλουμε το ΤΕΕ στην απέξω
    Χ.Α.
    Αρχιτέκτων - MSc ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι ακριβώς είναι...
    και το 1000 € να τσεπώσουν οι έμποροι
    και να μας έχουν στο τρέξιμο και την ξεφτίλα των πιστοποιήσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σημειώστε πως όσοι είναι ήδη προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές, πήραν ραβασάκι που ζητάει κι άλλο παράβολο 100€!

      «Για την εγγραφή στα οικεία µητρώα των επιθεωρητών και τη διαχείρισή τους καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα. Τα ποσά αυτών εισπράττονται από τις ∆.Ο.Υ. και αποδίδονται υπέρ του Ειδικού Ταµείου Εφαρµογής Ρυθµιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων».
      Σύµφωνα µε τα παραπάνω, σε περίπτωση που έχει συµπληρωθεί ένα (1) έτος από τη χορήγηση άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή (συγκεκριµένα από την ηµεροµηνία αποστολής των κωδικών πρόσβασης στο buildingcert.gr), για την ανανέωση της προσωρινής άδειας έως 6.10.2012, απαιτείται η καταβολή παραβόλου εκατό (100) ευρώ.
      Για τις προσωρινές άδειες που εκδόθηκαν µέχρι και τις 21.2.2011, δίδεται περιθώριο έως τις 21.02.2012 για την καταβολή του ανωτέρω παραβόλου. Μετά το πέρας της παραπάνω ηµεροµηνίας, οι προσωρινές άδειες καταργούνται αυτόµατα και αυτοδίκαια.

      Διαγραφή
    2. είπε κανείς τίποτα για χαράτσια?
      σε λίγο η οθωμανική αυτοκρατορία θα μας φαντάζει παράδεισος...

      Διαγραφή
  3. Εξάλλου όλως περιέργως ενώ ο μηχανικός (τουλάχιστον των ΑΕΙ) από την πρώτη μέρα εγγραφής του, του δίνεται η δυνατότητα να εκπονήσει κάθε είδους κτιριακή μελέτη καθώς και Η/Μ, εντούτοις δεν έχει την ικανότητα κατά το Υπ. να πιστοποιήσει από ενεργειακής άποψης την μελέτη που έχει εκπονηθεί και εγκριθεί. Αυτά τα "περίεργα" έχει καταφέρει το Υπουργείο σε αγαστή συνεργασία με το ΤΕΕ το οποίο φυσικά ενισχύει τις εκάστοτε κλίκες που έχουν δημιουργθεί μέσα στον κλάδο των μηχανικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφοι η συσπείρωση θα θέσει το θέμα στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ γιατί πράγματι η ξεφτίλα δεν έχει όριο. Και τονίζουμε ότι είναι η πιλοτική εφαρμογή αυτό, μεθαύριο θα επεκταθεί σε όλες τις δραστηριότητες του μηχανικού. Σε λίγα χρόνια αν βγάζουμε 5 δραχμές ή ευρώ θα μας τα τρώει το ΤΣΜΕΔΕ και τα σεμινάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. περιμένουμε ενημέρωση συνάδελφε :)
    άκου κει πιλοτική εφαρμογή...
    τα λαμόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντροπή για τον κλάδο να μπορεί κάποιος να εκπονεί ΜΕΑ αλλά να μην επιθεωρεί (που λέει ο λόγος) το κτίριο που μελέτησε.....
    Σεμινάρια, εμπειρίες για απόφοιτο μηχανικό....Ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή