Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΛΕΤΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, 0-1

Αναδημοσιεύουμε κείμενο των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)
Και μόνο ο τίτλος του Δελτίου Τύπου του ΤΕΕ της 21/1, την πιο κρίσιμη ώρα που το νομοσχέδιο για τα «κλειστά επαγγέλματα» μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή, «Μόνο με προϋποθέσεις προστασίας του δημόσιου συμφέροντος είναι δυνατή η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών», είναι αρκετός για να  δώσει τον τόνο και το περιεχόμενο της «αντίστασης» στην προοπτική κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών από την συμμαχία εξουσίας στο ΤΕΕ! Τι ανάγκη έχουμε λοιπόν από άλλες αποδείξεις;
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούμε στην προετοιμασία και στη μεθόδευση που προηγήθηκε και που φαίνεται τόσο από το περιεχόμενο του Άρθρου 7 του Νομοσχεδίου που ανέβηκε στη «διαβούλευση», αλλά και στα όσα προηγήθηκαν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ της 11-12 Δεκεμβρίου.
ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ –ΤΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Το μέγιστο των επιχειρημάτων στη φαρέτρα του ΤΕΕ στη διαβούλευση για λίγους που προηγήθηκε θα πρέπει να ήταν το κοινό συμφέρον για τη διασφάλιση των εξουσιών και βέβαια των κρατήσεων! Αυτό αποτυπώνεται ήδη στο νομοσχέδιο, με τρόπο μάλιστα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρατήσεων, αν οι τιμές μονάδος που θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ λάβει τελικά υπόψη «το κόστος κατασκευής όπως εξάγεται από τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων», ρύθμιση που διατηρείται αλλά μόνο για τον υπολογισμό των κρατήσεων. (παρ.6 άρθρ. 7του Ν/Σ). Δε μένει λοιπόν παρά να δούμε ένα πάγιο αίτημά μας να υλοποιείται μετά βέβαια από την αποσύνδεση κρατήσεων - αμοιβών!!!
Φαίνεται όμως το ζήτημα να πηγαίνει ακόμη παραπέρα, μεταβάλλοντας το ΤΕΕ σε εισπρακτικό μηχανισμό των κρατήσεων και «υπέρ τρίτων» (παρ. 2 άρθρου 7 του Ν/Σ) για να «δέσει» καλύτερα η συνεργασία!
ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΦΟΡΕΑ ΜΗΤΡΩΩΝ, ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ & ΜΗΣΙΕ
Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου Φορέα αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της πολιτικής του Προέδρου του ΤΕΕ και τίθεται ως απόλυτη προϋπόθεση στο Δελτίο Τύπου για να γίνει αποδεκτή η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Το θέμα εισηγήθηκε προσωπικά ο Πρόεδρος στην Αντιπροσωπεία της 11-12 Δεκεμβρίου με εισήγηση μιάμιση σελίδας  ενώ το θέμα συζήτησης ήταν «Θεσμικό Πλαίσιο Άσκησης Επαγγέλματος και Κώδικας Αμοιβών» και ψηφίστηκε από όλη τη συμμαχική κυβέρνηση του ΤΕΕ.
Κατά την παρουσίαση του θέματος και στη συζήτησε που ακολούθησε ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι αφορά μόνο σε πιστοποίηση μηχανικών και τεχνιτών και δε σχετίζεται με αλλαγές στην άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς για να πιστέψει ότι εν έτει 2011, ο Φορέας αυτός δεν αποτελεί την αρχή για το όραμα του Διευρυμένου ΤΕΕ και της επιβολής του Πλαισίου Προσόντων;
Έτσι μια προοπτική που αμφισβητείται από πλήθος συναδέλφων και γι αυτό συναντάει δυσκολίες να υλοποιηθεί και που αποτελεί κυβερνητική επιλογή, εμφανίζεται ως το απόλυτο αίτημα των μηχανικών για να δεχθούν την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών!
Για να γίνει τελικά αποδεκτή από τους συναδέλφους η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών επιστρατεύεται και το Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων, πάγιο αίτημα δεκαετιών, χωρίς βέβαια την παραμικρή δέσμευση για το περιεχόμενό του. Χωρίς δέσμευση και για το πόσοι και ποίοι θα απομείνουν για να ενταχθούν!!!
ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ, Η ΜΕΛΕΤΗ, ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Αν όλα αυτά τα χρόνια είχαμε καταφέρει να πείσουμε τον εαυτό μας και την κοινωνία για τη σημασία της Μελέτης και τη διαφορά της από την Οικοδομική Άδεια, τώρα δε θα είχαμε φτάσει ως εδώ.
Μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειες πολλών κυβερνήσεων να εισάγουν τη μειοδοσία στις μελέτες και την ρεάλ πολιτίκ του ΤΕΕ και των μεγάλων μελετητικών γραφείων στην ερμηνεία των Οδηγιών της Ε.Ε. για την παροχή υπηρεσιών -όπου το μελετητικό έργο εξομοιώνεται με τις υπηρεσίες καθαριότητας και κούριερ- προκειμένου να διαλύσουν τα γραφεία της περιφέρειας, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση ελέω μνημονίου και επιστρατεύοντας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να επιχειρεί να δώσει ένα οριστικό τέλος στην Ελλάδα για ζητήματα που στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ακόμη χαμένα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου