Αναδημοσιεύουμε από Ελευθεροτυπία
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αν και ήταν στο αρχικό φορονομοσχέδιο αφαιρέθηκε στην εκδοχή που κατατέθηκε χτες προς διαβούλευση. Παρόλα αυτά το επισημαίνουμε μια και σίγουρα περιλαμβάνει και τους "οιωνεί μισθωτούς" με ΔΠΥ. Το πλήρες σχέδιο νόμου εδώ. Θα αναφερθούμε σε αυτό σε επόμενη ανάρτηση μια και περιέχει πολλά ακόμα.
Γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, μεγάλες επιχειρήσεις, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, εισοδήματα εξωτερικού είναι μεταξύ των «10» επαγγελμάτων στόχων και των «7» τομέων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τους φοροελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συνεχίζουν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα παρότι εργάζονται σε πόλεις με πλήθος κατοίκων μπαίνουν αυτομάτως στο μεγάλο πληθυσμό των φοροελεγκτών. Για το λόγο αυτό θεσπίζονται, όχι μόνο εισοδηματικά, αλλά και πληθυσμιακά κριτήρια. Τα κριτήρια «ανάλυσης κινδύνου» οδηγούν σε κατά προτεραιότητα έλεγχο «10» ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών:
****Γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτέχνες. Και οι «10» ομάδες ελέγχονται εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ξεπερνάει τις:
***25.000 ευρώ όταν έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων,
***20.000 ευρώ σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και
***15.000 ευρώ σε πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.
Ο κατά προτεραιότητα έλεγχος αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια άσκησης του επαγγέλματος από την έναρξη της δραστηριότητας.
Κατάλογοι από τους Συλλόγους τους
Στο πλαίσιο αυτό, θα υποχρεωθούν οι δικηγορικοί σύλλογοι να υποβάλουν καταστάσεις παράστασης των δικηγόρων, οι συμβολαιογράφοι για τη διαμεσολάβηση δικηγόρων στα συμβόλαια μεταβίβασης, το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι πολεοδομίες για τις εκδοθείσες άδειες και τους αντίστοιχους μηχανικούς. Το σύνολο των στοιχείων, που θα κληθούν να υποβάλουν άμεσα οι φορείς και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, θα χρησιμοποιηθεί για διασταυρώσεις, ώστε να εντοπιστεί τυχόν δυσαρμονία δραστηριοτήτων και δηλούμενων εισοδημάτων.
Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων αναδιοργανώνεται και καθίσταται ως Επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση, με υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, μεθοδολογίας και διεθνών ελεγκτικών προτύπων. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται ειδικές μονάδες που στοχεύουν «7» τομείς: εισοδημάτων που προέκυψαν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, φορολογουμένων υψηλού κινδύνου, ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, ηλεκτρονικού εμπορίου, μεγάλων επιχειρήσεων και ενδο-ομιλικών συναλλαγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου