Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Ποιος θυμάται το σκάνδαλο Energa Hellas Power?

Όχι πάντως η ΡΑΕ :


Με άδεια για ηλεκτροπαραγωγική μονάδα αερίου 870 Μεγαβάτ στη Λάρισα επανακάμπτει στα ενεργειακά ο Β. Μηλιώνης της Hellas Power
02 08 2021 | 07:43

Ενεργό εμπλοκή στο project δημιουργίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που, μαζί με την Energa, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου και της μεγάλης κατάρρευσης της πρώτης φάσης της απελευθέρωσης της λιανικής ρεύματος.

Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στην εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μια αεροστροβιλική μονάδα ισχύος περίπου 593 MW και μια ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 277 MW, ενώ, η καθαρή ισχύος (Προς το Σύστημα) φτάνει τα 845 MW.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία είναι ισραηλινών συμφερόντων και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος μάλιστα έχει συνεργαστεί όσον αφορά τον εξοπλισμό, με την Siemens.

Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.


Πως Energa και Hellas Power «έφαγαν» 200 εκ. ευρώ από ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ

20/01/2012 14:03

Με μπλακ άουτ απειλείται η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, η Energa και η Hellas Power, πάνε για «λουκέτο», αναγκάζοντας πάνω από 200.000 καταναλωτές να επιστρέψουν στη ΔΕΗ, που θα ξαναγίνει μονοπώλιο «επί ζημία».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι Energa και η Hellas Power αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό έντονα οικονομικά προβλήματα. Αρχικά στην μεν Energa βασικός μέτοχος ήταν η αυστριακή Verbund (όπου έχει μερίδιο και το αυστριακό δημόσιο) ενώ η Hellas Power ονομαζόταν Aegean Power, καθώς ανήκε στην Aegean του του Δημήτρη Μελισσανίδη. Ωστόσο, σταδιακά, οι βασικοί μέτοχοι αποχώρησαν από τις δύο εταιρείες που έμειναν στην ιδιοκτησία των κυρίων Αριστείδη Φλώρου και Βασίλη Μηλιώνη. Τέλος, τον περασμένο Δεκέμβριο μεταβιβάστηκαν σε ένα αγνώστου ταυτότητας ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία Worldwide Energy και έδρα τη... Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα με όλες αυτές τις μεταβιβάσεις, όμως, συσσωρεύονταν και τα χρέη προς τη ΔΕΗ για τη χρήση του δικτύου και τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ιδιωτικές εταιρείες χρωστάνε συνολικά πάνω από 200 εκ. ευρώ σε ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ. Γι' αυτό, οι δύο εταιρείες έκαναν πρόσφατα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το ΔΕΣΜΗΕ που ανέρχονταν στα 120 εκ. ευρώ, από αγορές ηλεκτρικού ρεύματος. Αρχικά οι Energa και η Hellas Power κατέβαλαν στον ΔΕΣΜΗΕ τα ποσά που προέβλεπε η εξωδικαστική συμφωνία που είχαν υπογράψει (συνολικά 41 εκ. ευρώ), ωστόσο την προηγούμενη Τρίτη, δεν πλήρωσαν το αντίστοιχο ποστό και τώρα όλοι περιμένουν το κανόνι. Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν 27 εκ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ ως μέρος της συμφωνίας ρύθμισης των οφειλών τους, και μάλιστα πρόκειται για ποσό που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους ως «τέλος ΑΠΕ» στους λογαριασμούς τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη ΔΕΗ χρωστάνε πάνω από 67 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν επίσης εισπράξει μέσα από τους λογαριασμούς των πελατών τους καθώς σε κάθε λογαριασμό υπάρχει και μια χρέωση για τη χρήση του δικτύου της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς οι δύο εταιρείες είχαν αποσπάσει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αγοράς -πάνω από 200.000 καταναλωτές- το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί αναγκαστικά από τη ΔΕΗ, στην οποία οι δύο εταιρείες χρωστάνε το παραπάνω αξιοσέβαστο ποσό. Επιπλέον, τις οφειλές προς το ΔΕΣΜΗΕ θα υποχρεωθούν να καλύψουν οι υπόλοιπες εταιρείες της αγοράς, δηλαδή κυρίως η ΔΕΗ που κατέχει το 90% της πίτας.

Το φλέγον θέμα απασχόλησε και χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι αρμόδιες αρχές -μετά το κάζο του εξωδικαστικού συμβιβασμού- ερευνούν τώρα την αξιοπιστία του fund που έχει εξαγοράσει τις δύο εταιρείες. Από την πλευρά των δύο εταιρειών λέγεται ότι γίνεται προσπάθεια για να δοθεί το ποσό των 27 εκ. ευρώ έστω και σήμερα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, αν ισχύουν οι πληροφορίες και κλείσουν οι δύο εταιρείες, οι πελάτες τους επιστρέφουν στη ΔΕΗ κάτι που, όπως είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης, αν συμβεί θα σημάνει ότι η ΔΕΗ θα ξαναγίνει «μονοπώλιο επί ζημία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου