Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα



Από την πορεία στο όρος Τύμπανος στις 6 Ιουνίου. Μετά το ξύλο και τα χημικά, ήρθε η αστυνομική σκευωρία ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.08.2021, 14:17
Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα

Με μία δίωξη καθαρά πολιτική και ξεδιάντροπα κακοστημένη, η αστυνομία της Καρδίτσας προσπαθεί να βγάλει μια και καλή «από τη μέση» όσους αντιστέκονται στην καταστροφή των Αγράφων από τη λαίλαπα της «ανάπτυξης» ● Οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί στοχοποιούν 15 πολίτες από διαφορετικές πόλεις και μία πατρινή συλλογικότητα.

Με μια κακοστημένη σκευωρία, η αστυνομία της Καρδίτσας επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα για την προστασία των Αγράφων, στοχοποιώντας 15 πολίτες και μια πολιτική συλλογικότητα της Πάτρας, σε μια δικογραφία που μπάζει από παντού. Για να δέσει η κατηγορία, επιστρατεύονται ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook και κατασκευασμένα βίντεο και καταθέσεις αστυνομικών που αναγνωρίζουν πρόσωπα για επίθεση εναντίον τους κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, αν και οι 15 που έχουν κληθεί για καταθέσεις προέρχονται από διαφορετικές πόλεις, ενώ τουλάχιστον δύο δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Ολα ξεκίνησαν όταν, την Κυριακή 6 Ιουνίου, περισσότεροι από 200 διαδηλωτές κατευθύνονται στα Αγραφα, στον αυχένα του όρους Τύμπανος Αργιθέας, έπειτα από κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα». Στην κινητοποίηση συμμετέχουν κάτοικοι της Καρδίτσας, χωριών των Αγράφων και αλληλέγγυες συλλογικότητες από άλλες περιοχές της χώρας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα τους φράξουν τον δρόμο προς το χώρο όπου έχουν ξεκινήσει, κατά τη διάρκεια του lockdown, εργασίες για την κατασκευή βασικού υποσταθμού για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό. Στην απόπειρά τους να περάσουν τον φραγμό της αστυνομίας, οι διαδηλωτές δέχονται βροχή χημικών και καταστολή, ενώ η αστυνομία προχωρά σε προκλητικούς ελέγχους κατά την αποχώρησή τους.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήρε ο «Συντονιστικός Αγώνας Αγράφων», που απηύθυνε κάλεσμα σε κινητοποίηση, την Κυριακή 18 Ιούλη, «ενάντια στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και στα σχέδια ενεργειακής εξάρτησης της χώρας» στον Τύμπανο Αργιθέας. Στη δυναμική κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, καταλήγοντας στον χώρο όπου βρίσκεται εργοτάξιο αιολικού πάρκου ιδιωτικής εταιρείας. Ανάμεσά τους και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ο Ορειβατικός Ομιλος Καρδίτσας, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος, το Δίκτυο Προστασίας Ασπροποτάμου Τρικάλων και ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, ως εκπρόσωπος της Διαδημοτικής Συνεργασίας που έχει συγκροτηθεί μαζί με τους δημάρχους Αργιθέας και Αγράφων.


Στην είσοδο του εργοταξίου, αστυνομικός φραγμός εμπόδισε και πάλι τους διαδηλωτές, που φώναζαν διαρκώς συνθήματα.


Οι πρώτες εργασίες στην περιοχή των Αγράφων, με αφετηρία την περιοχή του Τυμπάνου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν την κατασκευή δύο αιολικών σταθμών με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες σε πρώτη φάση, ενώ από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση για την τοποθέτηση τουλάχιστον 650 ανεμογεννητριών, ύψους 120 μέτρων, στον ορεινό όγκο των Αγράφων από τη λίμνη Κρεμαστών στην Ευρυτανία έως το όρος Κόζιακας στον νομό Τρικάλων, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική κορφή της Νιάλας. Κι ακόμη, την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων σε σχεδόν όλα τα ποτάμια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Πίνδου. Μετατρέποντας τις απάτητες κορφές των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
Με ψεύτικο προφίλ


Μόλις μερικές μέρες πριν από την ανακοινωθείσα πορεία στον αυχένα του Τύμπανου Αργιθέας, στις 18 Ιουλίου, 15 πολίτες από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας αλλά και από άλλες πόλεις δέχθηκαν κλήσεις για παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελίας πρωτοδικών Καρδίτσας για την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Τύμπανο, στις 6 Ιουνίου. Ανάμεσά τους και τουλάχιστον δύο πολίτες που δεν παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση.

Η απόπειρα της αστυνομίας να δέσει τη δικογραφία στηρίζεται κατ’ αρχάς σε καταθέσεις 3 αστυνομικών. Οι δύο πρώτοι καταθέτουν την ημέρα της κινητοποίησης στις 6 Ιουνίου και μέχρι τότε δεν αναγνωρίζει κανένας κάποιον από τους διαδηλωτές. Ωστόσο, δυόμισι εβδομάδες μετά, στις 24 Ιουνίου, δίνονται νέες καταθέσεις αστυνομικών, με τις οποίες αρχίζουν να «δένονται» οι κατηγορίες στους 15 κυρίως για επίθεση στον αστυνομικό φραγμό. Σε συμπληρωματική κατάθεση του ενός αναφέρεται ότι αναγνωρίζει από βίντεο και φωτογραφίες δύο άτομα για βία κατά αστυνομικών. Εντελώς… τυχαία και οι δύο αυτοί πολίτες επέβαιναν σε αυτοκίνητο που ελέγχθηκε από τους αστυνομικούς με το πέρας της κινητοποίησης.

Ωστόσο, η αστυνομική μηχανορραφία στηρίζεται κυρίως σε κατάθεση αστυνομικού που υπηρετεί στην Ασφάλεια Καρδίτσας, όπου, απ’ ό,τι καταδεικνύεται, μαγειρεύτηκε η σκευωρία. Κι αυτό γιατί ο αστυνομικός επικαλείται ένα καταφανώς ψεύτικο προφίλ στο facebook, που δημιουργήθηκε στις 13 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά την επίμαχη κινητοποίηση, με το όνομα Θωμάς Μπαχαλίδης. Στον ψεύτικο λογαριασμό έχουν αναρτηθεί μόλις 3 φωτογραφίες από την κινητοποίηση (οι 2 πανομοιότυπες) και μια τρίτη -στο εξώφυλλο του λογαριασμού- με δύο άτομα που κρατούν από ένα μικρό πανό, τα πρόσωπα των οποίων δεν φαίνονται, καθώς βρίσκονται πίσω από τα πανό.

Από αυτόν τον λογαριασμό, την ίδια στιγμή που δημιουργήθηκε, αναρτώνται ως σχόλιο στον λογαριασμό της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα» τρία αγνώστου προέλευσης βίντεο, στα οποία υποτίθεται ότι εμφανίζεται η επίθεση των διαδηλωτών στους αστυνομικούς. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ολοκληρωμένα βίντεο, αλλά για screenshots (στιγμιότυπα οθόνης) από βίντεο.

Σε ό,τι αφορά τον ψεύτικο λογαριασμό με το προφίλ Θωμάς Μπαχαλίδης στο facebook, αυτός παραπέμπει ευθέως σε λογαριασμό υπαρκτού προσώπου, του Θωμά Μούστου, που είναι ένα από τα δύο άτομα που κρατούν τα πανό στην προαναφερόμενη φωτογραφία, ο οποίος παραβρέθηκε στην κινητοποίηση. Ο ίδιος προχώρησε σε δημόσια καταγγελία, μετά τις εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει στο αστυνομικό τμήμα της Καρδίτσας στις 21 Ιουλίου, μιλώντας για «στοχοποίηση αγωνιστών με μηχανορραφίες και αμφιβόλου προέλευσης στοιχεία».
Μηχανορραφία


«Κατασκευάζουν προφίλ και “πειστήρια”, με αποκλειστικό στόχο να τα συνδέσουν με αγωνιστές, ώστε να υποστηρίξουν το κατηγορητήριό τους. Για ποιον λόγο, όμως, η Ασφάλεια της Καρδίτσας αποκρύπτει ότι η δικογραφία έχει στηθεί με βίντεο που έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τους ίδιους, αλλά προσπαθεί να τα χρεώσει μέσω ψεύτικου λογαριασμού στο facebook; Οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από δύο χρόνια, τόσο στο βουνό όσο και στην πόλη της Καρδίτσας, δείχνουν τον δρόμο και έχουν καταφέρει σε έναν βαθμό να αναχαιτίσουν την επέλαση της ανάπτυξης στα αγραφιώτικα βουνά και να ευαισθητοποιήσουν ένα αρκετά πλατύ κομμάτι κόσμου πάνω στο ζήτημα της λεηλασίας της φύσης», αναφέρει.

Ο Θωμάς Μούστος έχει κατηγορηθεί μαζί με άλλους 3 πολίτες, έπειτα από επίθεση των ΜΑΤ με ξύλο και χημικά μπροστά στο δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019, τη μέρα που συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών εκτάσεων στους επενδυτές των αιολικών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αφορούν διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, βία κατά υπαλλήλων από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και η δίκη έχει αναβληθεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Ετσι, λοιπόν, η «αναγνώριση» και η ταυτοποίηση των 15 στη φερόμενη επίθεση κατά του αστυνομικού φραγμού στηρίζεται σε ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook, σε 3 screenshots αγνώστου προέλευσης βίντεο, σε 38 επίσης αγνώστου προέλευσης φωτογραφίες, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο «ηλεκτρονικό αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας» και, όπως αναφέρει ο ένας αστυνομικός, στην αναγνώριση των ρούχων (!) που φορούσαν οι διωχθέντες, στοιχεία που έχουν περιληφθεί στη δικογραφία για να δέσει το κακομαγειρεμένο κατηγορητήριο. Και, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εντυπώσεις, στην κατάθεσή του ο αστυνομικός της Ασφάλειας προχωράει ακόμη ένα βήμα παραπέρα, αλλά χωρίς κανένα στοιχείο, ότι στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε την επίθεση εναντίον των αστυνομικών «εξακριβώθηκε» ότι βρίσκονταν άτομα της αναρχικής ομάδας της Πάτρας «Δυσήνιος Ιππος». Λόγος για τον οποίο συμπεραίνεται παντελώς αυθαίρετα ότι και οι 15 αποτελούν μέλη αυτής της ομάδας, παρότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν κατοικούν στην Πάτρα, ενώ στοχοποιείται και η συγκεκριμένη πολιτική συλλογικότητα.

Κι αυτά συμβαίνουν όταν, ενώ η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει τον ρόλο security των ιδιωτικών επενδύσεων στο Τύμπανο στήνοντας κατηγορίες για παρανομίες των μελών του κινήματος κατά των αιολικών στα Αγραφα, οι ίδιες οι εταιρείες είναι αυτές που παρανομούν. Τις παρανομίες της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στο Τύμπανο Αργιθέας αποκάλυψαν μέλη του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησαν στην περιοχή, τον Φεβρουάριο του 2019. Οπως διαπίστωσαν, η εταιρεία εκτελούσε χωματουργικές εργασίες για τις βάσεις 3 ανεμογεννητριών, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την απαιτούμενη οικοδομική άδεια. Επειτα από καταγγελία τους στις αρμόδιες αρχές, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ στην εταιρεία, στις 5 Απριλίου 2021. Αν και εταιρεία έκανε στη συνέχεια προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, η τελευταία την απέρριψε ως αβάσιμη.

«Πολιτική δίωξη»


Για την υπόθεση μίλησε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Κωστούλα Κανδηλιώτη, συνήγορος μερικών από τους 15 διωκόμενους:


«Υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά της Ασφάλειας να στοχοποιήσει για την πολιτική τους δράση συγκεκριμένα πρόσωπα, επιθυμώντας να ποινικοποιήσει τον αγώνα κατά των αιολικών, ο οποίος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η τοποθέτηση των αιολικών και η λεηλασία του περιβάλλοντος δεν έχουν κάποια νομιμοποιητική βάση στην κοινωνία και έχουν επιδοθεί σε μια τέτοια προσπάθεια. Πρόκειται για μια κατασκευασμένη δίωξη, όπου στην πραγματικότητα οι αστυνομικοί δεν συνδέουν με καμία πράξη κανέναν κατηγορούμενο, επικαλούνται κάποια βίντεο αμφίβολης προέλευσης και κατασκευής και, για να προσδώσουν και μια νομιμοφάνεια στην ενοχοποίηση των ανθρώπων αυτών, αναφέρουν τι φορούσε ο καθένας και με ποια αυτοκίνητα κινούνταν. Εδώ, ενδεχομένως, μιλάμε για μια παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών σε χρόνο που θεωρητικά δεν είχε συντελεστεί και καμία από τις καταγγελλόμενες πράξεις. Πρόκειται για καταφανείς ανακρίβειες και αναλήθειες και, μάλιστα, αναφέρουν και το όνομα συλλογικότητας, χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά από τα στοιχεία που λένε οι ίδιοι ότι έχουν στη διάθεσή τους. Είναι, λοιπόν, φανερά μια πολιτική δίωξη που δεν έχει κάποιο νόμιμο έρεισμα και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Προσπαθούν να εκφοβίσουν και να βάλουν σε έναν κύκλο αέναης ποινικοποίησης τα κινήματα για την προστασία και τη διάσωση του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου