Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για τις ασφαλιστικές οφειλές που εμφανίζονται στον e ΕΦΚΑ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL:www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.:

Αθήνα, 8-1-21

Προς: Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των μελών μας)


Θέμα :
Ενημέρωση για τις ασφαλιστικές οφειλές που εμφανίζονται στον e ΕΦΚΑ

Συνάδελφοι/σες

Όπως θα γνωρίζετε η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει πλήθος εγγράφων και παρεμβάσεων σε ΕΦΚΑ, πρώην ΕΤΕΑΕΠ και Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη συνεχιζόμενη εμφάνιση οφειλών εισφορών Αυτοαπασχολούμενου Μηχανικού σε μέλη μας Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς, οι οποίοι δεν έχουν ανοικτά βιβλία στην Εφορία. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, παραμένει και επιτείνεται. Τυχόν χρεώσεις λανθασμένων οφειλών μπορούμε να τις δούμε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/ ακολουθώντας τις επιλογές Ασφαλισμένοι --> Μη Μισθωτοί --> Εισφορές Μη Μισθωτών (https://apps.ika.gr/eAccess/login.xhtml) και συνδεθούμε με τους κωδικούς μας του TaxisNet. Οι τυχόν λανθασμένες οφειλές ή ειδοποιητήρια ή εκκαθαρίσεις εμφανίζονται εκεί.

Όπως μας απάντησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/8379_%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%95%CE%A1_-1_001-converted.pdf) όλοι οι Μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ ενταχθήκαμε “αυτοδίκαια στο μητρώο μη μισθωτών ασφαλισμένων ΕΦΚΑ από 1/1/2017” και ότι “στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδίδονται ειδοποιητήρια με μηδενική εισφορά”. Τελικά αντί να φροντίσουν να επιλύσουν το πρόβλημα όπως τους έχουμε πολλαπλά προτείνει (αυτόματη διαγραφή όσων δεν υποβάλλον Ε3 στην Εφορία που σημαίνει ότι δεν έχουν ανοκτά βιβλία, συνεχής ενημέρωση από τις υποβληθείσες ΑΠΔ από τις Υπηρεσίες μας) μας προτρέπουν όσοι λαμβάνουν ακόμη ειδοποιητήρια να καταθέσουμε στις Υπηρεσίες του π. ΤΣΜΕΔΕ “τα απαραίτητα δικαιολογητικά μη άσκησης ασφαλιστέας μη μισθωτής δραστηριότητας (αρ. 16/2017 Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ και το αριθμ. Πρωτοκ. Δ.ΑΣΦ/929/1206151/15.10.2018 Γενικό Έγγραφο ΕΦΚΑ)”. Προφανώς εννοούν την Εγκύκλιο 16/2018 και όχι αυτή του 2017(!)

https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2018-05/EGK_16_20180316.pdf

Όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι που επικοινώνησαν με τον ΕΦΚΑ υπάρχει και μια ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής σχετικού ετοίματος, την οποία και αναρτούμε για ενημέρωση μας:

From: Τμήμα Εισφορών Μη Μισθωτών EFKA <tm.eisf.mmisth@efka.gov.gr>
Subject: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ E MAIL
Date: 5 January 2021 - 12:39:27 EET
To: 

Στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ υπάρχει η πλατφόρμα μένουμε ασφαλείς (https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy)
Θα κάνετε είσοδο στην υπηρεσία, θα πιστοποιηθήτε με κωδικούς taxis net και ΑΜΚΑ θα πατήσετε συνέχεια 2 φορές Μετά νέα αίτηση
Θα επιλέξετε ιδιότητα ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΚΤ ΑΘΗΝΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Περ/κη Δ/νση Συντάξεων και Ασφάλισης Μηχανικών
Θα περιγράψετε το αίτημά σας για διακοπή ως αυτοαπασχολούμενου λόγω μη τήρησης βιβλίων στην ΔΟΥ
Θα πατήσετε υποβολή αίτησης και θα πάρετε αριθμό πρωτοκόλλου.
Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τηλ email κλπ είναι σωστά.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω διαδικασίας δεν τα έχουμε δοκιμάσει ακόμη οριστικά μια και όσοι την ακολουθήσαμε λάβαμε Αριθ. Πρωτοκόλλου αλλά ακόμη αναμένουμε την απάντηση τους. Εξάλλου θα συνεχίσουμε να πιέζουμε Υπουργείο και ΕΦΚΑ να επιλύσει το πρόβλημα με αυτόματες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου