Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων: Ο Σύλλογος δεν διοικείται με μεσιτείες.

Ο Σύλλογος δεν διοικείται με μεσιτείες. 

Ο Εφιάλτης πρέπει να τελειώσει. (μέρος τρίτο) 

Ο λαός θρηνεί τις εκατόμβες των νεκρών του, αλλά η Μαρέβα είναι υπέρκομψη Καθημερινά ζούμε τις εφιαλτικές επιπτώσεις της πανδημίας όπως εξελίσσονται, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Διαγράφεται ανάγλυφα το έγκλημα της πολιτικής που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στο χώρο της Υγείας τους τελευταίους μήνες, με δραματικά αποτελέσματα τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών, τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, την αποδυνάμωση των νοσοκομείων και γενικότερα του ΕΣΥ, τον αποδεκατισμό, λόγω ασθενείας, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά ακόμα και με το θάνατο τους. 

Από τα ΜΜΕ προβάλλονται «στιγμές ανεμελιάς», προσπαθώντας να αποκρύψουν την ζοφερή πραγματικότητα, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της. 

Η υγειονομική κρίση και η κυβερνητική κατασταλτική ευκαιρία 

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που αυτή δεν εφαρμόζει, προχωρά με γενικευμένη καταστολή, και χτυπά όποιον αντιδρά στην πολιτική της. Οι κυβερνητικές επιλογές έρχονται να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερο το νομικό πλαίσιο στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργοδοτών, στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. 

Για την κυβέρνηση η απαγόρευση των συναθροίσεων τριών ατόμων δεν ισχύει στις συγκοινωνίες. Στους εργασιακούς χώρους δεν γίνονται έλεγχοι για το αν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Η «μεγαλύτερη μεγάλη» στυγνή εργοδοσία και οι συνέπειές της 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον χώρο των τεχνικών αποτελεί η εργοδοσία του δασοτεχνικού γραφείου «Καραπιδάκης Ελευθέριος» όπου βρίσκεται «ένα βήμα μπροστά» απ’ το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, του οποίου η απόσυρση ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της απεργίας της 26ης Νοέμβρη. Η εργοδοσία απέλυσε συνάδελφό μας, λίγες μέρες αφότου αυτός και κάποιοι ακόμα εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία. Μάλιστα διάλεξε το «νεότερο» συνάδελφο απεργό προς «παραδειγματισμό» των υπολοίπων. 

Στον κλάδο ο «μεγαλύτερος μεγάλος» αρνητής του κορονοϊού είναι η Ελληνικό Κτηματολόγιο. Για την εταιρεία δεν υπάρχει υγειονομική κρίση παρά μόνο χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες. Δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα των μελετών, που πρώτα από όλα εξασφαλίζεται από το ποσοστό συμμετοχής της κοινωνίας στην διαδικασία της κτηματογράφησης, αλλά για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Με βάση τα ποσοστά συμμετοχής στον ΚΤΗΜΑ16, τώρα θα έπρεπε να αρχίζει η βασική εργασία της κτηματογράφησης και όχι να ετοιμάζονται προαναρτήσεις. 

Και βέβαια όλες αυτές οι πρακτικές εργοδοτικές αυθαιρεσίας, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες εκπτώσεις που έχουν δοθεί για την ανάληψη των έργων, μεταφέρονται στις πλάτες των εργαζομένων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία «ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε». Σύμφωνα με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών η συγκεκριμένη εταιρεία λαμβάνει μηδαμινά μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας. Το προηγούμενο διάστημα απέκρυψε κρούσμα, λέγοντας στη συνέχεια στους εργαζόμενους «ότι δεν τους αφορά»! Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία δήλωσε ότι δεν θα κάνει απολύμανση, ακόμα και μετά την εμφάνιση του κρούσματος. Ταυτόχρονα στους χώρους εργασίας, λαμβάνουν χώρα σωρεία παραβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων. Σε ορισμένα γραφεία της εταιρείας επικρατεί συγχρωτισμός και δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις. Η απαίτηση των εργαζόμενων για μέτρα προστασίας αντιμετωπίζεται με εκφοβισμούς και απειλές. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις απολύσεις, ένας εκ των οποίων είναι ο εργαζόμενος που νόσησε από κορωνοϊό, επικαλούμενη περικοπές! 

ΠΣΔΑΤΜ: Τσιράκι του Στασινού και των κυβερνητικών επιλογών 

Ο συνάδελφος Γ. Δημητρίου, μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος της Ενότητας στο ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ, από τον Μάιο του 2020 είχε ζητήσει από το ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ να πάρει θέση για την στάση της Ελληνικό Κτηματολόγιο. Τελικά μπήκε συνεδρίαση ΔΣ τον Ιούλιο του 2020 που όμως ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, και όπως φαίνεται μπήκε προσχηματικά διότι ποτέ δεν είχε «κλειστεί» η αίθουσα συνεδριάσεων στο ΤΕΕ, δεν εμφανίστηκαν δε, πλην της Συπείρωσης, οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων συμπεριλαμβανομένης και της δικής του. 

Το ΔΣ του συλλόγου έχει να συνεδριάσει (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) από τις 23/12/2019 . Ο πρόεδρος σε όλες τις επόμενες προσκλήσεις για συνεδρίαση ΔΣ αυξάνει τον αριθμό της συνεδρίασης ανεξάρτητα αν έχει γίνει ΔΣ ή όχι. Για παράδειγμα αναφέρεται 22η Τακτική Συνεδρίαση χωρίς να έχουν προηγηθεί η 16η , 17η , κλπ. Όλες αυτές οι ημερήσιες διατάξεις δίνουν την εντύπωση ενός ΔΣ που λειτουργεί κανονικά σύμφωνα με το καταστατικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Δεν έχουν υπογραφεί πρακτικά συνεδριάσεων τα τελευταία χρόνια, ανακοινώσεις, δελτία τύπου κλπ εμφανίζονται κατά το δοκούν χωρίς να προκύπτει απόφαση (δηλαδή με συμμετοχή 6 μελών του ΔΣ) με κανέναν τρόπο. 

Αντί λοιπόν οι υπογραφέντες το δελτίο τύπου για το Χωροταξικό Πολεοδομικό νομοσχέδιο να αναρωτιούνται αν γίνεται χωρίς Τοπογράφους Μηχανικούς πρέπει να αναρωτιούνται: 

Πως γίνεται ένας σύλλογος ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1953 και τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης να κάνει «περίεργες συμφωνίες» με ΚΕΚ παίρνοντας μέρος στο σκάνδαλο της τηλεεκπαίδευσης «σκόιλ ελικίκου» 

Πως γίνεται ένας σύλλογος που πρωτοστάτησε στο πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου να μην παίζει κανένα ρόλο στην εξέλιξη του έργου. 

Πως γίνεται όταν όλος ο κλάδος ζητά να πάρει απόφαση η Ελληνικό Κτηματολόγιο να κλείσουν τα γραφεία Κτηματογράφησης κατά την πρώτη υγειονομική κρίση, ο σύλλογος να παίρνει απόφαση καθ υπαγόρευση της Ελληνικό Κτηματολόγιο ενάντια στα συμφέροντα του κλάδου. 

Πως γίνεται όταν μέσω νόμου μπορούν να προσληφθούν συνάδελφοι που θα αποσυμφορήσεων το τμήμα χωρικών μεταβολών της Κτηματολόγιο ανακουφιστεί η κοινωνία από ένα υπαρκτό πρόβλημα, να μην αρθρώνει λέξη. 

Πως γίνεται τα μέλη του, όπως ο συνάδελφος Κοντοστάθης να ζητούν την βοήθεια του συλλόγου, γιατί βρέθηκε κατηγορούμενος ενώ έκανε τη δουλειά του, και ο Σύλλογος μετά από περίεργες διαβουλεύσεις σε διαδρόμους να αναιρεί την αρχική απόφασή του. Για τα «μάτια του κόσμου» να βγάζει ανακοινώσεις για τον θάνατό του, χωρίς στοιχειωδώς να ενδιαφέρεται αν δεν έχασε την ζωή του μετρώντας, δηλαδή κάνοντας την δουλειά του. 

Τα ορφανά του Τόμπρα και του Τσοχατζόπουλου και ανίψια του Χρυσοχοΐδη 

Η Συσπείρωση θα εξακολουθεί να παλεύει εντός, εκτός και αν χρειάζεται ενάντια στο σύλλογο όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και την κοινωνία, όσο κι αν θέλουν να την φιμώσουν όπως επιχείρησανν τελευταία. Με περισσό θράσος ο Καλογιαννάκης και η παράταξή του υπέκλεψε το τελευταίο κείμενο της Συσπείρωσης από την επιτροπή δελτίου και με ψεύδη και διαστρεβλώσεις προσπαθησε να φιμώσει και να διαγράψει (ανεπιτυχώς) την έδρα της Συσπείρωσης από το ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ. 

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή. 

Με συγκρούσεις και απειθαρχία Η κοινωνία έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται, τηρώντας τα μέτρα, ενάντια σε απάνθρωπους νόμους. Στηρίζουμε οργανωνόμαστε στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για υγειονομικές αυθαιρεσίες, για κάθε απόλυση και οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρείται. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας. 

Υ.Γ. Όσοι θεωρούν ότι με τον «διαπιστευμένο» θα δουλέψουν οι «μικροί», ας ρίξουν μια ματιά στο «εξοικονομώ» για το ποιοι σύμβουλοι, τράπεζες και λοιποί «μεγάλοι» υπέβαλαν και εγκρίθηκαν και θα δουν το μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου