Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Καρποφόρησε το εξώδικο που υπέβαλλαν στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα 21 πολίτες για αποζημίωση για τη ζημιά από τις ενέργειες της Novartis

 Αποζημίωση για τη ζημιά από τις ενέργειες της Novartis είχε ζητήσει το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν του εξώδικου που υπέβαλλαν στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα 21 πολίτες.

Η ενέργεια αυτή καρποφόρησε


Με το εξώδικο αυτό ζητούσαν από τον υπουργό Οικονομικών να διεκδικήσει «αποζημίωση από τον φαρμακευτικό κολοσσό Novartis», «προκειμένου να διεκδικήσει τη ζημιά, την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο και την υλική και ηθική ζημιά, που υπέστη ο ελληνικός λαός».

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία έφερε προ των ευθυνών του τον σημερινό υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς από τη στιγμή που υπήρξε παραδοχή από τη Novartis αθέμιτων πρακτικών στη χώρα μας και της επιβλήθηκε ήδη πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από τη χώρα μας.

Με το εξώδικο αυτό τα 21 αυτά πρόσωπα ζητούσαν από τον Σταϊκούρα μέσα στις επόμενες 30 ημέρες να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε:

- Να αποκαταστήσει την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.

- Να προβεί στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε,

- Να προβεί σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε.

Κατόπιν της προσφυγής αυτής:

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) γνωμοδότησε ομόφωνα σε πλήρη ολομέλεια, προτείνοντας, με σχετικό πρακτικό, την εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών προς ικανοποίηση του ως άνω σκοπού.

Στο εν λόγω πρακτικό, το ΝΣΚ αναφέρει μεταξύ των ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο την άσκηση αγωγής κατά της Novartis, με αίτημα τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, άσκηση αγωγής για την ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων δημόσιων νομικών προσώπων και να εξεταστεί από αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο.

Κατόπιν αυτών των ενεργειών: εξώδικο 21 πολιτών και γνωμάτευση του ΝΣΚ ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σταϊκούρας υποχρεώνεται να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες διεκδίκησης της αποζημίωσης από τη Novartis για τη βλάβη που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.

Τα ονόματα των πολιτών που υπέγραψαν το εξώδικο:

1. Αλεξάκης Βασίλης, συγγραφέας, Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου Μαρία, Γιατρός Βιοπαθολόγος- Συγγραφέας.

Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1986), Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της ICAN (Νόμπελ Ειρήνης 2017)

3. Γεωργούδης Στράτος, Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΟΙΕΛΕ

4. Δαρδανός Γιώργος, συγγραφέας και εκδότης ("Gutenberg", "Τυπωθήτω", "Σπουδή").Τιμήθηκε με το Βραβείο Γραμμάτων-Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών

5. Ευθυμίου Χρήστος, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

6. Καβουριάρης Μάκης, Καθηγητής Paris VIII (Vincent de Saint Denis)

7. Καπάκος Σταύρος, δημοσιογράφος, Γ.Γ. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

8. Κυβέλος Βαρθολομαίος, συντονιστής «λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες» στο Ν. Φάληρο και Ταμπούρια Πειραιά

9. Κουζέλης Μάκης, Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

10. Λύρας Δημήτρης, τ. Διευθυντής Τράπεζας

11. Μανταίος Κώστας, Νομικός, τ. Πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων 1967-1974, Αντιπρόεδρος ΣΑΕΕΑ

12. Μαντζαβάς Ανδρέας, μέλος ΔΣ του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς, Γεν. Γραμματέας ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

13. Μανωλάκος Αριστείδης Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕΑ

14. Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης), Προέδρος Δ.Σ. Εφημερίδας «Η Εποχή»

15. Μπούκας Δημήτρης, Καθηγητής Westminster-LSE

16. Παπαχρήστος Δημήτρης, Συγγραφέας, αρθρογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.

17. Πολυχρονόπουλος Κώστας, ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», αρνήθηκε ανακήρυξη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως "Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς"

18. Πορτάλιου Ελένη, Ομ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

19. Ρέλλας Αντώνης, Σκηνοθέτης- Ανάπηρος ακτιβιστής

20. Ρόκος Κυριάκος, Γλύπτης, Α΄ Βραβεία: Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΕΤΕ, Ε.Μ.Π., Δήμου Αθηναίων, Vangjush Mio Korcas Αλβανίας

21. Τρίμμης Δημήτρης, Δημοσιογράφος, τ. Προέδρος ΕΣΗΕ



1 σχόλιο:

  1. Μήπως υπάρχει κάπου δημοσιευμένη αυτή η απόφαση ή έστω η ημερομηνία έκδοσής της ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή