Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απασχόληση Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΔΑΧ και μισθολόγιο

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr             

                                                                                                                    

Αθήνα, 16/10/2020

Αρ. Πρωτ. : 8231

                                                            Προς : 1. Υπουργείο Οικονομικών / Γεν. Γραμ. Δημοσιονομικής Πολιτικής / Γενικό Λογιστήριο Κράτους

                                                                        2. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων / Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

                                                      Κοιν.:    1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

                                                                     2. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

 

Θέμα: Απασχόληση Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΔΑΧ και μισθολόγιο 


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη 19 Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ). 

Απευθυνόμαστε σε εσάς, κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε από συναδέλφους μας, εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και ΝΠΔΔ, αναφορικά με τη δυνατότητα της συνέχισης της απασχόλησης τους στο Φορέα που εργάζονται, ενώ έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης, αξιοποιώντας τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.4670/2020 για την απασχόληση συνταξιούχων. 

Αιτούμενοι στις Υπηρεσίες τους τη δυνατότητα αξιοποίησης των διατάξεων αυτών ενημερώθηκαν για την ύπαρξη εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με το οποίο εάν λαμβάνουν έστω και μέρος από το ποσό της σύνταξής τους, ο Φορέας θα πρέπει να τους επανεντάξει στο εισαγωγικό (1ο) μισθολογικό κλιμάκιο, καθόσον τα χρόνια της προϋπηρεσίας τους στον Φορέα «έχουν ήδη ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό της πλήρους σύνταξής κι επομένως δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη και για την τοποθέτησή τους στο προωθημένο μισθολογικό κλιμάκιο» που βρίσκονται την παρούσα χρονική στιγμή, λόγω προϋπηρεσίας τους. Εναλλακτικά μόνο εφόσον η καταβολή της πλήρους σύνταξής αναστέλλεται πλήρως (δηλαδή δεν εισπράττουν τίποτα απολύτως από τη σύνταξή τους) και εάν φυσικά τέτοια αναστολή προβλέπεται νομοθετικά από τις σχετικές διατάξεις, οι οποίες αφορούν στους ασφαλιζόμενους και συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ, τότε θα καταβάλλεται από τον Φορέα προς τους Υπαλλήλους ο μισθός που αντιστοιχεί στο προωθημένο μισθολογικό κλιμάκιο, στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι και για όσο χρόνο διαρκεί η πλήρης αναστολή. 

Εκτιμούμε ότι οι απόψεις αυτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι : 

Α) προγενέστερες των Ν.4381/16 και Ν.4670/20 και δεν λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές που αυτοί έχουν επιφέρει με την ενίσχυση της δυνατότητας απασχόλησης συνταξιούχων και 

Β) έχουν τιμωρητική λογική σε βάρος όσων έχουν επιλέξει τη δυνατότητα που τους παρέχει ο Νόμος, πολύ περισσότερο όταν επιλέγεται και λόγω ανάγκης επιβίωσης μια και η διαδικασία απονομής συντάξεων έχει απαράδεκτες καθυστερήσεις. 

Σας καλούμε να εκδώσετε νέες οδηγίες προς τις Υπηρεσίες, με διατήρηση των αποδοχών σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου