Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Στην «ουρά» 4,5 χρόνια για πλήρη σύνταξη 50.000 Γιατροί, Μηχανικοί, Δικηγόροι με παράλληλη ασφάλιση


Στην «ουρά» 4,5 χρόνια για πλήρη σύνταξη 50.000 Γιατροί, Μηχανικοί, Δικηγόροι με παράλληλη ασφάλιση
20-10-2020 - Πηγή: ieidiseis.gr

Ο ΕΦΚΑ δεν εξετάζει αιτήματα που αφορούν σε διορθώσεις. Η θέση του υπουργείου Εργασίας και οι προτεραιότητες που δίνει για τις συντάξεις.
Μπορεί οι εν αναμονή συντάξεις να φτάνουν ήδη τις 300.000 (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), ωστόσο οι «ουρά» των ασφαλισμένων που διεκδικούν διορθώσεις, εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και επανέλεγχο συντάξεων ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.

Και αυτό γιατί ο ΕΦΚΑ δεν εξετάζει αιτήματα που αφορούν σε διορθώσεις (σ.σ. υπολογίζεται ότι πάνω από το 1/3 των συντάξεων έχουν βγει με λάθη, κυρίως ως προς τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού και τις μνημονιακές περικοπές), εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, διορθώσεις λαθών, αλλά και απόδοση συμπληρωματικής σύνταξης για διπλή ασφάλιση. Και ειδικά για τα λάθη, αφενός δεν υπάρχει εποπτική επιτροπή για τον δειγματοληπτικό έλεγχο των πράξεων συνταξιοδότησης, αφετέρου δε ο ΕΦΚΑ δεν αναρτά τα εκκαθαριστικά των συντάξεων (πόσο μάλιστα δεν τα αποστέλλει).

Ανάμεσα στους ένα αναμονή συνταξιούχους υπάρχουν και περίπου 50.000 γιατροί, μηχανικοί, δικηγόρει, αλλά και συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του (πρώην) ΟΑΕΕ που δεν έχουν λάβει το συμπληρωματικό ποσό σύνταξης για την παράλληλη ασφάλιση. Ακόμη και πρώην Δήμαρχοι ή Πρόεδροι Κοινοτήτων βρίσκονται ανάμεσά στους εν αναμονή ασφαλισμένους καθώς έλαβαν την (τιμητική) σύνταξη του Δημοσίου, αλλά το ταμείο τους (π.χ. το ΤΣΑΥ των γιατρών) δεν έχει κατορθώσει να τους αποδώσει την κανονική σύνταξη από την εργασία τους.

Το υπουργείο Εργασίας δείχνει να δίνει προτεραιότητα στην έκδοση (των πρώτων) κύριων συντάξεων, για τις οποίες δέχεται πιέσεις από τους δανειστές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πάνω από 50.000 συνταξιούχοι ζουν με μισές αποδοχές…
Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα του Ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), θεσμικό πλαίσιο που διατήρησε και η σημερινή κυβέρνηση, όσοι είχαν διπλή-παράλληλη ασφάλιση (π.χ. δημόσιο και ταμείο Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ ή Ταμείο Νομικών, ΙΚΑ και ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ κ.λπ.) δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη. Απλώς θα λάβουν προσαύξηση της πρώτης σύνταξης κατά 0,075% για κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα εισφορών που πλήρωσαν (στο δεύτερο ασφαλιστικό φορέα ή πέραν του 20% των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών που αποτελούν τη βάση για την κύρια σύνταξη).

Με αυτόν τον τρόπο, της μη καταβολής δηλαδή δεύτερης σύνταξης, το Σύστημα «κερδίζει» την εθνική σύνταξη (δεν καταβάλει 384 ευρώ το μήνα για 20 και πάνω έτη ασφάλισης) ενώ η προσαύξηση αφορά σε διπλές εισφορές από το 2002 και μετά. Για το προηγούμενο διάστημα (π.χ. εισφορές στο ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ την δεκαετία του 1980 ή του 1990), χάνονται οι καταβληθείσες εισφορές…

Ωστόσο, από τις 13 Μαΐου 2016 που τέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο σύστημα (προσαύξησης των συντάξεων στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης) δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία συμπληρωματική σύνταξη. Το πρόσχημα είναι ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα (η πλατφόρμα δηλαδή) για τον υπολογισμό της προσαύξησης.

Δηλαδή εκτός από τους ασφαλισμένους που περιμένουν τις συντάξεις τους για 3 (κύριες) έως 6 (επικουρικές) χρόνια, είναι και οι διπλοασφαλισμένοι που δεν έχουν λάβει την κανονική σύνταξή τους εδώ και 4,5 χρόνια και δε προβλέπεται να την πάρουν κατά τους επόμενους 12 μήνες…

Η εξέλιξη αυτή είναι και κυβερνητική επιλογή καθώς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δέχονται πιέσεις από τους δανειστές (τρόικα) μόνο για τις κύριες συντάξεις (φτάνουν ήδη τις 200.000 αιτήσεις) καθώς οι δανειστές τις καταγράφουν στις οφειλές του δημοσίου σε… πιστωτές. Το εν λόγω ποσό, μόνο για τις κύριες συντάξεις, υπολογίζεται σε 1,5 δις ευρώ! Και αυτές οι εκκρεμότητες έπρεπε να εκκαθαριστούν, με βάσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τις 31/12/2019. Πριν από 10 μήνες δηλαδή και δεν προβλέπεται να εκκαθαριστούν ούτε κατά τους επόμενους 12 μήνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου