Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: για τις Καθυστερήσεις στην απονομή Συντάξεων και άλλα θέματα

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                                               
                                                                           Αθήνα,  02-06-2020
Αρ. Πρωτ.:

Προς:  Γεν. Γραμματέα Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κα Καρασιώτου Π.

Κοιν.: 1. Διοικητή ΕΦΚΑ κο Χάλαρη Χρ.

          2. Συμβ. Επιτρ. Επιστ. ΕΦΚΑ

          3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

          4. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Αίτημα συνάντησης για τις Καθυστερήσεις στην απονομή Συντάξεων και άλλα θέματα

Κυρία Γενική Γραμματέα,
Όπως γνωρίζετε, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια της από 12/5/2020 επιστολής μας σχετικά μας τα παρακάτω θέματα:

Α) Παραμένουν αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου με τίτλο “Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 36Α του ν. 4387/2016 περί αξιοποίησης παράλληλου χρόνου ασφάλισης καθώς και χρόνου παράλληλης απασχόλησης”. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων (με παράλληλη ασφάλιση) ξεπεράστηκαν ήδη τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων τα οποία είναι ήδη αδιανόητα πολλά και φοβόμαστε ότι νέες εμπλοκές θα καθυστερήσουν περεταίρω την καταβολή τους. Κανένα φως δε φαίνεται παρά τις δεσμεύσεις ότι το Μάρτιο θα ξεκινούσε μέσω του κατάλληλου λογισμικού η καταβολή τους. 

Β) Εκτός της παράλληλης ασφάλισης υπάρχει πέρα από κάθε λογική καθυστέρηση και στην απονομή των συντάξεων από ένα μόνο Ταμείο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω περιπτώσεις:

· Οι συντάξεις του Δημοσίου χορηγούνται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με καθυστέρηση 2,5 έως 3 ετών (βρίσκονται εδώ και μήνες παγωμένες στο Φθινόπωρο του 2017)
· Οι συντάξεις του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μονοασφαλισμένοι μηχανικοί), παρά την πρόσφατη (λόγω πανδημίας) επιτάχυνση, βρίσκονται επίσης τα τέλη του 2017
· Το Τμήμα του ΕΦΚΑ για τα ΝΠΔΔ (Γερανίου) είναι επίσης κολλημένο στο 2017 με τριετή καθυστέρηση στην απονομή τους.

Οι συνάδελφοι μας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναγκάζονται να φτάσουν στα όρια της επιβίωσης, ζώντας τις οικογένειες τους με τις πενιχρές αποδοχές των προσωρινών συντάξεων (που υπολογίζονται στο 50% του καταληκτικού μισθού μη λαμβάνοντας την προσαύξηση σύνταξης που δικαιούνται όλες οι παραπάνω κατηγορίες!) επί τρία έτη.

        Γ) Πληροφορούμαστε ότι όσον αφορά στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ ότι η διοίκηση αποφάσισε διαδικασία για τις εκκρεμείς συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ, κατά την οποία ο έλεγχος των εισφορών να πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους της INTRASOFT, τους οποίους θα εκπαιδεύσουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, σε χώρο διαφορετικό από αυτό που βρίσκονται οι εισφορές των ασφαλισμένων. Είναι ένα σχέδιο που χωλαίνει καθώς αποκόπτεται η σύνταξη με το τμήμα ασφάλισης που είναι απαραίτητο για την τακτοποίηση μητρώου, την έκδοση αναγνωρίσεων και άλλων προϋπηρεσίας, τακτοποίησης τυχόν οφειλών κλπ. Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ είχε και έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και πρέπει να ενισχυθεί με μέσα και προσωπικό ώστε να προχωρά με σύγχρονα μέσα σε ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων των ασφαλισμένων και όχι να συνεχίζεται η ραγδαία απαξίωση του.
        Δ) Εξακολουθεί να εκκρεμεί η έκδοση Εγκυκλίου ή οδηγιών σχετικά με το πώς και πότε θα υπολογισθεί η προσαύξηση σύνταξης όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν το Ν.4387/16 και κατά τη στιγμή αυτή συνταξιοδότησης είχαν παράλληλο χρόνο ασφάλισης, ο οποίος δεν τους έχει αποδοθεί, ούτε κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2019.
        Ε) Για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς που δεν έχουν θεμελιωμένο χρόνο στην Επικουρική τους Σύνταξη διεκδικούμε να επανέλθει η δυνατότητα μεταφοράς χρόνου και εισφορών του πρώην ΕΛΠΠ (νυν Ειδική Προσαύξηση) στην επικουρική σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως εξάλλου ίσχυε. Με βάση τις διατάξεις του Ν.3518/06 (άρθρο 7) οι μόνιμοι Μηχανικοί του Δημοσίου είχαν την δυνατότητα μεταφοράς (διαδοχική ασφάλιση) του πρώην ΕΛΠΠ είτε στο ΜΤΠΥ, είτε στο ΤΕΑΔΥ (ή ΤΕΑΠΟΚΑ) ( ή ΤΑΔΚΥ). Και τα 3  τελευταία Ταμεία υπάχθηκαν με το Ν.4387/16 στο ΕΤΕΑΕΠ και με το Ν.4670/20 στον ΕΦΚΑ. Αντίστοιχη δυνατότητα προβλέπει και πρόσφατη Εγκύκλιος (Αριθ. Πρωτ.:Φ1500/51177/1250/18) του Υπουργείου για την «Εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης».
            Z) Παραμένει τέλος σε εκκρεμότητα το θέμα με τις μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές του πρώην ΟΕΚ στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ σε Μηχανικούς Υπαλλήλους του, γεγονος το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις συντάξιμες αποδοχές του και στην προσδοκόμενη σύνταξη τους.
Σας καλούμε σε προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας, το συντομότερο δυνατό ώστε να βρούμε τρόπους επίλυσης όλων των παραπάνω θεμάτων  που ταλαιπωρούν πολλές εκατοντάδες Μηχανικούς. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία – διευκρίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου