Του Αργύρη Δεμερτζή/
Στον «πάγο» η οικοδομική δραστηριότητα σε 40 οικοδομικά τετράγωνα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, από την άνοιξη του 2019 που ανέκυψε το θέμα των υψηλών κτιρίων, δεν έχουν ολοκληρώσει την έκδοση νέων όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να απελευθερωθεί η επενδυτική δραστηριότητα και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, καθώς η σχετική προθεσμία ενός έτους που είχε οριστεί με προηγούμενη απόφαση του πρώην υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη για τον καθορισμό νέων όρων δόμησης στη περιοχή παρήλθε άπρακτη εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες η “πολεδομική καραντίνα” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Είναι εντυπωσιακό ωστόσο, ότι ενώ παρατείνεται η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στο ιστορικό κέντρο παράλληλα επιβραβεύεται η πρωτογενής αιτία του θέματος που έχει ανακύψει, καθώς ένα από τα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, εντάσσεται στις ευεργετικές χρηματοδοτικές και αδειοδοτικές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για κτίριο για το οποίο εκδόθηκε ακυρώτική απόφαση τον Νοέμβριο του 2019 από την ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου.
Η νέα απόφαση
Στην νέα απόφαση «πολεοδομικής καραντίνας», που υπογράφει ο αν. ΥΠΕΝ Δ. Οικονόμου σημειώνεται ότι «παρατείνεται για δύο μήνες η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, Μακρυγιάννη – Κουκάκι, του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων, που έχει επιβληθεί με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/19518/1064/4-3-2019 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ’ 106), όπως η περιοχή εφαρμογής αυτής τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/121586/5388/16-12-2019 (Δ’ 865) όμοια απόφαση και τα όρια της περιοχής εμφαίνονται με μπλε γραμμή στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1:10.000 που συνοδεύει την τελευταία απόφαση».Δείτε δώ τη νέα απόφαση
Η απόφαση Σταθάκη του Μαρτίου 2019, που τώρα παρατείνεται για δύο ακόμη μήνες, είχε συνοδευτεί με ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία “αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα, καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια, όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων”. Δείτε εδώ την απόφαση του 2019 και τον χάρτη των περιοχών για τις οποέις ισχύσει η αναστολή δόμησης
Από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε ανατεθεί στην Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία και είχε συσταθεί ομάδα εργασίας, για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη.
Πολεοδομικό αλαλούμ
Στη βάση αυτή έλεγε τότε το ΥΠΕΝ θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012, αναφερόμενο στις προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2012.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΝΟΚ ρυθμίζεται πολεοδομικά, χωρίς περιοριστική αναφορά και η επίμαχη περιοχή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη, με «μπόνους» δόμησης στο ύψους κτιρίων για τη δημιουργία πράσινων δωμάτων.
Το αποτέλεσμα του “πολεοδομικού αλαλούμ” των πολλών τελευταίων ετών είναι ότι τα κτίρια που ανεγέρθηκαν σε ύψος μεγαλύτερο των 17,5 μέτρων και προς γενική έκπληξη μια ωραία ημέρα διαπιστώθηκε ότι κρύβουν τη θέα προς τον Ιερό Βράχο, να συγκεντρώνουν τις προβλεπόμενες πολεοδομικές και αρχαιολογικές εγκρίσεις και κατά τα άλλα να είναι νόμιμα!
Αναπτυξιακός νόμος
Την έκπληξή της για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο ενός εκ των πολυόροφων ξενοδοχείων κοντά στην Ακρόπολη εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε, υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έχει (δεν έχει ακόμα ανεγερθεί) δυσανάλογο μέγεθος. Η ΕΛΛΕΤ ζητά την ανάκληση της απόφασης, ενώ υπέβαλλε αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Ανάπτυξης γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος στην “Καθημερινή” σημειώνοντας ότι:
«Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακαλύπτουμε εμβρόντητοι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει, απ’ ότι φαίνεται αναιτιολόγητα, στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, για οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ στην ανακοίνωση της.
Η Ελληνική Εταιρεία εκφράζει την έκπληξή της για την επιδότηση με 3,37 εκατ. ευρώ ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο δεν έχει πλέον νόμιμο έρεισμα. «Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελλος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος. Το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης», αναφέρει. Η ΕΛΛΕΤ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ κατέθεσε αίτηση θεραπείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει τους όρους δόμησης της περιοχής, κάνοντας μάλιστα για το σκοπό αυτό ομάδα εργασίας. Το πιθανότερο είναι οι νέοι όροι να μην προωθηθούν με προεδρικό διάταγμα (όπως ορίζει η νομοθεσία) αλλά ως ρύθμιση σε σχέδιο νόμου (ενδεχομένως το πολυ-νομοσχέδιο που θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο σε δημόσια διαβούλευση)”.
Το θέμα δεν είναι μόνο να μειωθεί το ύψος των οικοδομών γύρω απο την Ακρόπολη. Αυτό είναι μια επιτυχία, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα συνολικά. Ο ΝΟΚ αύξησε την δόμηση άμεσα σε όλες τις περιοχές της χώρας, αφού σύμφωνα με αυτόν τα κεντρικά κλιμ/σια δεν προσμετρούν στον Σ.Δ. μέχρι 25,00τ.μ ανά όροφο. Δηλαδή σε μια πολυκατοικία 4 ορόφων έχουμε 100,00τ.μ. επιπλέον δόμηση. Η μείωση δε της κάλυψης από 70% σε 60% με τον νέο ΝΟΚ, αυξάνει το ύψος των κτιρίων για να εξαντληθεί ο Σ.Δ. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αύξησης του Σ.Δ. Φαινόμενα σαν αυτό της περιοχής της Ακρόπολης θα παρουσιαστούν και αλλού. Και θα παρουσιαστούν γιατί ο ΝΟΚ το επιτρέπει. Ο ΝΟΚ είναι αντισυνταγματικός γιατί ΑΥΞΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ Σ.Δ.
ΑπάντησηΔιαγραφή