Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Σχέδιο ψηφίσματος προς τη ΔΕ του ΤΕΕ


Αναρτούμε το ψήφισμα που κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ η εκπρόσωπος μας Ελένη Μπούκη, το οποίο και υπέγραψαν επίσης και οι εκπρόσωποι της ΡΠΜ.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη χωρίς προϋποθέσεις (;) ενίσχυση των 600€ για τον μήνα «Απρίλιο» των επιστημόνων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην τηλεκατάρτιση μέσω του, αποσυρθέντος πλέον, προγράμματος Voucher η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ανταποκρινόμενη στην αγανάκτηση μεγάλου μέρους του επιστημονικού μας κλάδου, ζητάει:
- να αντιμετωπιστούν οι μηχανικοί ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις εντασσόμενοι στις ίδιες ρυθμίσεις και να τους χορηγηθεί το θεσμοθετημένο επίδομα των 800€. Στις ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να ενταχθούν ανεξαρτήτως αίτησης ή μη στο “πρόγραμμα”, με ιδιαίτερη μέριμνα στους εν τοις πράγμασι ανέργους (πχ κλειστά βιβλία κλπ).΄και σε όλους τους ΚΑΔ.
- να αποζημιωθούν οι εταιρείες-πάροχοι της τηλε-κατάρτισης μόνο για τις υπηρεσίες τους στη διεκπεραίωση των αιτήσεων που έκαναν.
- να διερευνηθούν ως προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που ακολουθήθηκε οι όροι συμμετοχής και επιλογής των πλατφορμών της τηλεκατάρτισης. Να γίνει ενδελεχής έλεγχος των σχέσων (οικονομικών- πολικών) των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο.
- Να συγκλιθεί (με τηλεδιάσκεψη) η Α/ΤΕΕ.
Περεταίρω, παραθέτουμε τις απόψεις μας για το καταργηθέν πλέον, «πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση».
Το Υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες του ΕΣΠΑ όφειλαν εξαρχής να μην έχουν εγκρίνει το περιεχόμενο των αντικειμένων τηλε-κατάρτισης. Έστω την ύστατη στιγμή και μετά την πίεση που ασκήθηκε από τους συναδέλφους μηχανικούς και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, η κυβέρνηση τελικά απέσυρε την υποχρέωση παρακολούθησης του χαμηλότατου επιπέδου υλικού που έμοιαζε να απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (παλαιοτέρων εποχών).

Οι συνάδελφοι μηχανικοί προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην αυτόν τον μήνα, αναγκάστηκαν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα με τίτλο «Ειδικό Πρόγραμμα Τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάση ΚΑΔ οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών», διαπιστώνοντας εν τέλει ότι το περιεχόμενο της προσφερόμενης τηλε-κατάρτισης και η παρεχόμενη υπηρεσία:
  • είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών και των αναγκών του επιστημονικού μας κλάδου
  • σε σημαντικές πτυχές του το περιεχόμενο είναι αντιεπιστημονικό περιλαμβάνοντας σοβαρά σφάλματα
  • το περιεχόμενο είναι ως επί το πλείστον παρωχημένο
  • αποτελεί πρόχειρη συρραφή ενοτήτων άσχετων πολλές φορές μεταξύ τους ή ακόμα και ασύμβατων με τον τίτλο έκαστου προγράμματος
  • αποτελεί πρόχειρη μετάφραση, στερούμενης οποιασδήποτε επιμέλειας, διάφορων εγχειριδίων αμφίβολης αξιοπιστίας και επιστημονικού κύρους
  • η διαδικασία παρακολούθησης εμφάνιζε πολλά τεχνικάπροβλήματα λόγω πλημμελούς λειτουργίας των πλατφορμών
  • όλα τα παραπάνω δεν δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση το ύψος της αμοιβής που θα ελάμβαναν οι πάροχοι της τηλε-εκπαίδευσης (470 € ανά συμμετέχοντα).

Συνημμένα:
  • Ψήφισμα με συλλογή 7.071 υπογραφών που διακινήθηκε με αποδέκτες Το ΤΕΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το γραφείο του Πρωθυπουργού.
  • Ενδεικτικές λήψεις από οθόνες Η/Υ σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος.
  • Παραπομπές στον τύπο, σχετικές με το θέμα
Παραπομπές στον τύπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου