Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

«Κολλητοί» οι καλεσμένοι στο πάρτι των «χρυσών» vouchers

Μπορεί να αποσύρθηκε το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης αλλά οι αποκαλύψεις του πως και από ποιους στήθηκε πρέπει να συνεχιστούν. Επειδή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πάνε να βγούνε λάδι αναδημοσιεύουμε 3 ακόμα άρθρα που δείχνουν: Ποιες είναι οι 7 εταιρείες που έχουν τις πλατφόρμες και ποιοι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη; Ποια η σχέση του προέδρου της επιτροπής, που ενέκρινε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις οποίες γελά όλη η χώρα, εκτός από τους επιστήμονες που θεωρούν πως το υπουργείο τους απαξιώνει και τους προσβάλλει, με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας EYEONIX; Τι γίνεται με τους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη που κατέχουν πλατφόρμες και τι σχέση έχουν με συνεργάτιδα του Βρούτση;


Η Σία Κοσιώνη και ο Γ. Πολίτης διδάσκουν δημοσιογραφία στη Unicert του Δ. Δερπάνη ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 22.04.2020, 13:11

«Κολλητοί» οι καλεσμένοι στο πάρτι των «χρυσών» vouchers
ΕΦ.ΣΥΝ.

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να είναι οι επτά πλατφόρμες της περιβόητης τηλεκατάρτισης επιστημόνων που θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ ● Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ταχυδακτυλουργικά τρικ, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην τελική επιλογή τους με πλήρη αδιαφάνεια! ● Ποιες είναι οι εταιρείες και ποιοι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Ο Γ. Βρούτσης και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την αρχή της διαφάνειας με τη μαγεία της ταχυδακτυλουργίας. Ετσι, άγνωστο πώς, επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή!

Ειδικότερα, οι επτά πλατφόρμες δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια, καθώς στην απόφαση (ΑΔΑ 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ) για τη Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζονται μόνο τα URL της κάθε πλατφόρμας και όχι τα εταιρικά στοιχεία.

Την Πέμπτη, στις 3 Απριλίου και ώρα 13.41 βγαίνει στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για το Μητρώο των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης. Η υποβολή προτάσεων έπρεπε να ολοκληρωθεί έως την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα, ώστε τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, δήλωσε στο χθεσινό (21.4) φύλλο της «Εφ.Συν.»: «Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων όπως καταγράφεται στη “Διαύγεια” προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν. […] Με προβλεπόμενη αξιολόγηση διάρκειας μισής μέρας αξιολογήθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, ελέγχθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, οι υποδομές (help-desk, data center), τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, από τριμελή επιτροπή με ειδικό εμπειρογνώμονα (χωρίς αναφορά σε τίτλο σπουδών)».

Το δεύτερο ταχυδακτυλουργικό αφορά αυτές καθεαυτές τις «αξιολογημένες» πλατφόρμες που ναι μεν είναι επτά, αλλά, με τις διασυνδέσεις και τις εταιρικές διαδρομές, στην πορεία γίνονται λιγότερες. Αυτές είναι που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΕΚ υποχρεωτικά θα συμβληθούν με τις συγκεκριμένες μόνο πλατφόρμες.
Οι πλατφόρμες


Ας δούμε αναλυτικά τις εταιρείες που παρέχουν τις πλατφόρμες για τις οποίες γίνεται τόσο θορύβος:

1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο “ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ”, είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

2. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

5. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια

6. Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ - Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.

7. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4 ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Οσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο.
Εκπτωτες πλατφόρμες

Σε ό,τι αφορά τώρα τα δύο αυτά ΚΕΚ («Δήμητρα» και «Αποψη»), κηρύχθηκαν έκπτωτα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ενα από τα έργα που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του re-engineering του ΟΑΕΔ, που ξεκίνησε το 2012, αφορούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προσωπικού του Οργανισμού και ανατέθηκε στα μέσα Φλεβάρη του 2015 (πριν ακόμη αλλάξει η Διοίκηση που είχε τοποθετήσει τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ.) στα εν λόγω ΚΕΚ έναντι περίπου 800.000 ευρώ. Τα δύο ΚΕΚ είχαν συνεργαστεί και καταθέσει κοινή πρόταση.

Μόλις τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψαν κάποια ζητήματα τα οποία οδήγησαν τις επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής έργου του ΟΑΕΔ να εισηγηθούν στη Διεύθυνση Προμηθειών και αυτή με τη σειρά της στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ την κήρυξη του συγκεκριμένου αναδόχου ως έκπτωτου. Ετσι, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, περίπου τον Ιούλιο, έλαβε την απόφαση να κηρύξει έκπτωτο τον συγκεκριμένο ανάδοχο.

Οι λόγοι που ο ανάδοχος ΚΕΚ «Δήμητρα» - «Αποψη» κηρύχθηκε έκπτωτος ήταν οι εξής:

1. Στο παραδοτέο 1 (Π1) «Οικονομικός προγραμματισμός του συνόλου του έργου, Υποομάδα Β Εμπειρογνώμονας ΕΚΠ 13», ο εμπειρογνώμονας του έργου ήταν κάτοχος πλαστού πτυχίου.

2. Το παραδοτέο 2 (Π2) με τίτλο «Μελέτη αναγνώρισης και χαρτογράφησης εκπαιδευτικών αναγκών» αρνήθηκε να το παραλάβει η επιτροπή προμηθειών, καθώς δεν είχε διανεμηθεί καν το ερωτηματολόγιο που προβλεπόταν στη σύμβαση και αποτελούσε μέρος της έρευνας επισκόπησης (δηλαδή της έρευνας του πεδίου) και κατά συνέπεια της μεθοδολογίας πάνω στην οποία στηριζόταν όλη η μελέτη. Ο ανάδοχος δήλωσε πως δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει.

Η υπόθεση αυτή κατέληξε στα δικαστήρια του Πειραιά.


Από το Γιώργη Χρήστου
22 Απριλίου 2020


Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας βρούτσειας κωμωδίας, που εκτός από γέλιο, προκαλεί και… διασπάθιση δημόσιου χρήματος, «Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν», «Μέτζη του νέουκτη» κτλ. Προσπαθώντας να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με απόφασή του, την Τετάρτη 22 Απρίλη καταργεί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προσπαθούσε να υποβαθμίσει το ζήτημα, το σκάνδαλο δηλαδή της τηλεκατάρτισης, λέγοντας ουσιαστικά «ούτε γάτα, ούτε ζημιά» (τα λάθη διορθώθηκαν κτλ.), ενώ πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών κατά υπουργείο Παιδείας, καθώς ερωτηθείς πως επέλεξε τους πιστοποιημένους φορείς είπε ότι πήραμε τη λίστα από το συγκεκριμένο υπουργείου και «ούτε προσθέσαμε ούτε αφαιρέσαμε κάποιο φορέα».

Το ErgasiaNET παραθέτει μερικά γεγονότα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ιστορία της «τηλεκατάρτισης» των επιστημόνων, το πως δηλαδή θα μάθουν να ανοίγουν και να κλείνουν τον υπολογιστή, να ανεβάζουν φωτογραφίες στο facebook, να αλλάζουν φωτογραφία στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, να συνδέονται με το διαδίκτυο… Τώρα, για το ότι έπρεπε να κάνουν την αίτηση για το voucher των 600 ευρώ, ηλεκτρονικά, άρα να ανοίξουν υπολογιστή, να συνδεθούν στο διαδίκτυο κτλ., ούτε λόγος!…
ΕΞΙ ΑΔΑ

1) Στο Άρθρο Δέκατο Τέταρτο (Δημόσιες συμβάσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) της ΠΝΠ `20ής Μάρτη, με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, αναφέρεται:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, να συνάπτει συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ ανά σύμβαση, με απευθείας ανάθεση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.4412/2016 (Α’ 147), για την επέκταση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, τη δημιουργία και εγκατάσταση ηλεκτρονικών εφαρμογών και νέων εντύπων στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, τη δημιουργία νέων πλατφορμών για ενίσχυση εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων, ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με διασφάλιση της διαλειτουργικότητας αυτών με τα πληροφοριακά συστήματα των ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, την προμήθεια εφαρμογών και υπηρεσιών για την ασφαλή διαχείριση της πληροφορίας και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, την εγκατάσταση συστημάτων και εφαρμογών ροών πληροφορίας, καθώς και τη διαχείρισή τους, τη δημιουργία portal για την υγεία και ασφάλεια και για την ενημέρωση εν γένει των εργαζομένων και εργοδοτών στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων, τη δημιουργία πενταψήφιου αριθμού για τη σχετική πληροφόρηση εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων, την προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη των διαχειριστών υπάλληλων των νέων εφαρμογών και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ στον τομέα ελέγχου της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.” (ΦΕΚ Α’68)».

2) Λίγες ημέρες μετά, στις 2 Απρίλη 2020, δημοσιεύεται από την Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Πρόσκληση 2/2020 με τίτλο «Ειδικό Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το υπουργείο Οικονομικών», η διαβόητη δηλαδή τηλεκατάρτιση των επιστημόνων.

Στη σελίδα 21, αναφέρεται ότι για τον έλεγχο συμμόρφωσης των αιτούντων (σ.σ.: προς Ένταξη στο Μητρώο Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης), με τις προϋποθέσεις της παρούσας και του Παραρτήματος XI αυτής, συγκροτείται στο υπουργείο Εργασίας… Ομάδα Αξιολόγησης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΑΔΑ: ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ) ως εξής:

Στρουζάκης Γεώργιος, ειδικός εμπειρογνώμονας, ως Πρόεδρος

Δενδρινός Ιωάννης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως μέλος

Αγγελοπούλου Πηνελόπη, Προϊσταμένη της Ε.Υ. ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ, ως μέλος.

3) Στις 6 Απρίλη 2020, εκδίδεται από την ίδια Υπηρεσία η απόφαση με τίτλο «Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ)» (ΑΔΑ: 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ), με την οποία επιλέγονται επτά συστήματα τηλεκατάρτισης από τις 20 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Η απόφαση εκδίδεται με βάση το Πρακτικό της ανωτέρω Επιτροπής που συντάχθηκε την ίδια ημέρα (6 Απρίλη 2020). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση δεν αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των επιλεγέντων φορέων, παρά μόνο κάποιες ιστοσελίδες, στις οποίες δεν εμφανίζεται η ταυτότητα των Φορέων.

4) Στις 13 Απρίλη 2020, ανατίθεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας στην εταιρεία EYEONIX ΑΕ η παραμετροποίηση και θωράκιση 100 νέων φορητών υπολογιστών του Υπουργείου, δηλαδή η προμήθεια και εγκατάσταση άδειας windows 10 pro, προμήθεια και εγκατάσταση άδειας αντιβίωσης καθώς και την προμήθεια αδειών Microsoft Office, με τίμημα 44.000€, πλέον ΦΠΑ 24% (ΑΔΑ: 623Φ46ΜΤΛΚ-ΙΨΘ, η ανάθεση έγινε με βάση το Άρθρο 27 της ΠΝΠ 14ης Μάρτη, σχετικό 13 στην ΑΔΑ, «κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων»).

Την επόμενη ημέρα, στις 14 Απρίλη 2020, υπογράφεται η σύμβαση της απευθείας ανάθεσης από την αρμόδια Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου και τον Γεώργιο Στρουζάκη, διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας EYEONIX ΑΕ (ΑΔΑ: 9ΙΙ346ΜΤΛΚ-ΞΤΛ).

5) Επίσης, στις 14 Απρίλη 2020, ανατίθεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας με βάση το ανωτέρω άρθρο της ΠΝΠ στην εταιρεία EYEONIX ΑΕ (η προμήθεια ενοποιημένου συστήματος κυβερνο-ασφάλεια και διασφάλιση επιχειρησιακής συνέχειας εφαρμογής εργαζομένων και εργοδοτών στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με τίμημα 120.000€, πλέον ΦΠΑ 24%. Η ανάθεση έχει «σπάσει» σε δύο Τμήματα (εργοδοτών και εργαζομένων) ώστε να μην υπερβαίνει το όριο των 60.000€ που προβλέπει η ΠΝΠ (ΑΔΑ: ΡΠΞΖ46ΜΤΛΚ-ΦΕΛ και ΑΔΑ: ΨΘΩΡ46ΜΤΛΚ-ΘΜ0).

6) Έχει προηγηθεί, στις 10 Απρίλη 2020, η τροποποίηση από τον υπουργό Εργασίας η αρχική απόφαση (ΑΔΑ: 614Ε46ΜΤΛΚ-ΟΟ0) για την συγκρότηση της Επιτροπής για την ποιοτική και ποσοτική παραλαβή παγίων – υλικών, πιστοποίησης εκτελεσθείσων εργασιών – υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: αντικαθίσταται ένα τακτικό μέλος της Επιτροπής, με το δεύτερο αναπληρωματικό μέλος (ΑΔΑ: ΨΝΙ546ΜΤΛΚ-ΕΩΖ). Η επιτροπή είναι αρμόδια για την πιστοποίηση της εκτέλεσης των ανωτέρω παρασχεθείσων υπηρεσιών.

ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ποια η σχέση του προέδρου της επιτροπής, που ενέκρινε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις οποίες γελά όλη η χώρα, εκτός από τους επιστήμονες που θεωρούν πως το υπουργείο τους απαξιώνει και τους προσβάλλει, με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας EYEONIX; Συνωνυμία; Κοντινά ή μακρινά ξαδέλφια; Το ένα και αυτό πρόσωπο;

Και επιπλέον, σε τι ακριβώς συνίστανται και πώς κοστολογούνται οι υπηρεσίες που προσφέρει στο Υπουργείο Εργασίας η εταιρεία EYEONIX, που έχει ως διευθύνοντα σύμβουλο το Γεώργιο Στρουζάκη;


Και νέα σοκαριστική διάσταση στo σκάνδαλο με τα voucher της ντροπής αποκαλύπτει το documentonews.gr. Η σύμβουλός του κερνάει και η οικογένειά της πίνει από τα εκατομμύρια των voucher της ντροπής. 

Η ανεξήγητη επιμονή του υπουργού Γιάννη Βρούτση να χρησιμοποιήσει τα voucher για να επιδοτήσει τους επιστήμονες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αντί να δώσει απευθείας τα 200 εκατομμύρια, ίσως τελικώς βρίσκει εξήγηση. Η στενή συνεργάτιδά του, Ευγενία Παπαβασιλείου, ανήκει σε οικογένεια που κατέχει ΚΕΚ αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Η οικογένεια Παπαβασιλείου, με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών με τα "Σόλιου Ελικίκου" .

Συγκεκριμένα η οικογένεια της Συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ "Ευκλείδης". 

Τα ΚΕΚ "Ευκλείδης" δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ "Μαστερ" και "Δήμητρα", που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν το μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση .

Το μοίρασμα των χρημάτων δια των μεσαζόντων γίνεται μια στενή οικογενειακή υπόθεση, με επίκεντρο την οικογένεια της συμβούλου του Υπουργού Γιάννη Βρούτση. 

Δείτε λοιπόν παρακάτω όλα τα στοιχεία από τα οποία αβίαστα προκύπτει άμεση σχέση μεταξύ ιδιοκτητών τριών από τις επτά πλατφόρμες που θα διαχειριστούν τα 30 από τα 193 συνολικά εκατομμύρια, με την σύμβουλο του υπουργού Εργασίας καθώς και με την οικογένειά της.

Οικογενειακή υπόθεση

Τον Οκτώβριο του 2019 όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση τοποθετήθηκε «σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας ΠΕ στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας η δικηγόρος Παπαβασιλείου Αντωνίου Ευγενία. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ωστόσο έχει συγγενική και όχι μόνο σχέση με την οικογένεια Παπαβασιλείου στην οποία ανήκει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ευκλείδης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας τα οποία έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, στις 21 Οκτωβρίου 2016 η Ευγενία Παπαβασιλείου, υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου ,Μιχαήλ Παπαβασιλείου και Αθηνά Παπαβασιλείου. Το συμφωνητικό αφορούσε στην «μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων αλλά και τροποποίησης κωδικοποίησης του του καταστατικού της ετερρόρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ και ΔΤ ΚΕΚ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».

'Οπως διαφημίζει το site του ΚΕΚ Ευκλείδης, ανήκει σε Ένωση Εταιρειών από κοινού με τα ΚΕΚ Master και Δήμητρα που έχουν όλως τυχαίως αναλάβει τις πλατφόρμες


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συμφωνητικό από την εταιρεία αποχωρεί η Παπαβασιλείου Αθηνά η οποία κατείχε το 1/3 του κεφαλαίου της εταιρείας και μεταβιβάζει την εταιρική της ιδιότητα στη σύμβουλο της γενικής γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έναντι 22.000 ευρώ. Επίσης ο Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος ο οποίος κατείχε επίσης το 33,33% του κεφαλαίου της εταιρείας μεταβιβάζει το ποσοστό του ως εξής: Στον Μιχαήλ Παπαβασιλείου το 26,666% ο οποίος μαζί με το προηγούμενο ποσοστό που κατείχε φτάνει στο 60% και στη Ευγενία Παπαβασιλείου το 6,67%, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία να αγγίξει το 40%. Στη συνέχεια μάλιστα συστήθηκε ετερρόρυθμη εταιρεια με την επωνυμία «Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ» και διακριτικό τίτλο ΚΕΚ Ευκλείδης στην οποία συμμετείχαν ως ομόρρυθμο μέλος η Ευγενία Παπαβασιλείου και ως ετερρόρυθμο ο Μιχαήλ Παπαβασιλείου.

Το Σεπτέμβριο του 2018 υπεγράφη νέο ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων και τροποποίησης μεταξύ της Ευγενία Παπαβασιλείου, του Μιχάηλ Παπαβασιλείου και της Αθηνάς Παπαβασιλείου. Εκεί η Ευγενία Παπαβασιλείου αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει το μερίδιο της στην Αθηνά Παπαβασιλείου έναντι 24.000 ευρώ. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε και μέτοχος, άρα είχε ίδιον οικονομικό όφελος , αλλά είναι και συγγενής της οικογένειας Παπαβασιλείου.

Η κοινοπραξία και οι συνέταιροι

Η οικογένεια Παπαβασιλείου συνεργάζεται ωστόσο με εταιρείες που έχουν αναλάβει κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατάρτισης επί υπουργίας Βρούτση. Ειδικότερα η ΑΘ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ συμμετέχει στην κοινοπραξία εταιρειών «ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ – ΜΑΣΤΕΡ ΑΕ – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ».

Πάμε όμως να δούμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι εταιρείες και πως συνδέονται με τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΑ είναι συμφερόντων Πιτσούλη, ο οποίος μέσω της εταιρείας «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» έχει αποκτήσει την πλατφόρμα edimitra.gr.

Η εταιρεία ΜΑΣΤΕΡ είναι συμφερόντων Μανωλίτση. Δύο από τις επτά πλατφόρμες οι Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master.



Ο ίδιος μάλιστα με αναρτήσεις του στο twitter δεν έκρυψε την αγάπη του για το Γιάννη Βρούτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου