Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κατάργηση προστίμων σε εξ αμελείας εκπρόθεσμες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες»

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αθήνα, 18-10-2019
Αρ. Πρωτ.: 7948                                                   
Προς:   1. Υπ. Οικονομικών
             2. Υπ. Δικαιοσύνης

        Κοιν.:   1. ΑΔΕΔΥ
   2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
   3. ΠΟΕ ΟΤΑ
   4.  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Κατάργηση προστίμων σε εξ αμελείας εκπρόθεσμες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» και μη καταβολή προστίμων σε νέες κατηγορίες υπόχρεων του ν.4571/2018 μέχρι τη σύσταση των ηλεκτρονικών καταλόγων από τον αρμόδιο φορέα.
 Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Μεγάλο μέρος των μελών μας συμμετέχει σε πλήθος επιτροπών και είναι υποχρεωμένο  σε υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».
Απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για δύο κατηγορίες συναδέλφων:
1.    γι΄ αυτούς  που όφειλαν υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης «Πόθεν Έσχες» για πρώτη φορά µε απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου το έτος 2018 και δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα (από 18.2.2019 έως 30.4.2019)  λόγω μη ενημέρωσης από τον αρμόδιο φορέα ή το όργανο διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται ,
2.    γι΄ αυτούς  που όφειλαν υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης «Πόθεν Έσχες»  και εξ΄ αμελείας δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα να οφείλουν υπέρογκα πρόστιμα
Για την (1) κατηγορία συναδέλφων, όπως γνωρίζετε από το 2018, σύμφωνα με το ν.4571/2018 (ΦΕΚ Α 186/30.10.2018) υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» είναι:
·         Τα τακτικά, αναπληρωματική μέλη και εισηγητές των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων
·          Τα τακτικά, αναπληρωματική μέλη και εισηγητές των Συμβουλίων, Περιφερειακών Συμβουλίων και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων
·          Τα τακτικά, αναπληρωματική μέλη και εισηγητές των Συμβουλίων, Περιφερειακών Συμβουλίων και των Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής
·         Τα τακτικά, αναπληρωματική μέλη και εισηγητές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
·          Τα τακτικά, αναπληρωματική μέλη και εισηγητές του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων
·         Το προσωπικό του Υπουργείου Τουρισμού που ασκεί καθήκοντα ελεγκτικής μορφής ή χορήγησης αδειών κάθε μορφής καθώς και οι προϊστάμενοι αντίστοιχων μονάδων (με καθήκοντα ελεγκτικής μορφής ή χορήγησης αδειών κάθε μορφής) οποιασδήποτε βαθμίδας του Υπουργείου Τουρισμού (ν.4582/2018 - ΦΕΚ Α 208/11.12.2018).

Ωστόσο σύμφωνα με τον ν.3213 (ΦΕΚ Α'309/31.12.2003) ο αρμόδιος φορέας (π.χ. η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τα ΣΥΠΟΘΑ) δεν έχει καταχωρίσει ηλεκτρονικά, μέσω της ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής, την κατάσταση των υπόχρεων προσώπων (συναδέλφων των επιτροπών του ν.4571/2018) προκειμένου εν συνεχεία να λάβουν γνώση και να υποβάλλουν τη δήλωση.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι μέχρις ότου συσταθούν οι καταστάσεις των υπόχρεων προσώπων και καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από τον αρμόδιο φορέα, ακόμα κι εάν οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση «Πόθεν Έσχες» οι συνάδελφοι των  επιτροπών του ν.4571/2018, δε θα πρέπει να έχουν καμία συνέπεια εκ του νόμου, δηλαδή επιβολή προστίμων, λόγω μη ηλεκτρονικής καταχώρησης από τον αρμόδιο φορέα.
Για την (2) κατηγορία συναδέλφων, το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι υπόχρεοι ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από το no-reply@pothen.gr στις 12/03/2019, ότι α) ήταν υπόχρεοι σε υποβολή ΔΠΚ για το έτος 2018 μέχρι στις 31/03/2019 και β) όσοι είχαν υποβάλλει ΔΠΚ για τα έτη 2016 και 2017 πριν την 30/10/2018 έπρεπε να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση των δηλώσεων τους. Ενώ οι δηλώσεις για τα έτη 2016 και 2017 είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα από τους υπόχρεους συναδέλφους η αλλαγή κατάστασης από «οριστικοποιημένη» σε κατάσταση «προς επιβεβαίωση» από αμέλεια δεν λήφθηκε υπόψη από ορισμένους υπόχρεους και προχώρησαν στη δήλωση του 2018 χωρίς να έχουν αλλάξει την κατάσταση στις δηλώσεις 2016 και 2017. Αυτό από το πρόγραμμα ελήφθη σαν οι συνάδερφοι να μην έχουν υποβάλλει τις ΔΠΚ του 2016 και 2017. Επιπρόσθετα έχουμε καταγγελίες ότι ενώ επαναοριστικοποιήθηκαν εμπρόθεσμα δηλώσεις αυτό δεν καταχωρήθηκε ηλεκτρονικά και ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε συναδέλφους μας που νομίμως μακροχρόνια απουσίαζαν από την Υπηρεσία τους και ουδέποτε ειδοποιήθηκαν για την ανάγκη επανυποβολής ήδη υποβληθέντων ΔΠΚ. Το αποτέλεσμα είναι ότι πλήθος υπόχρεων –όχι με δική τους αποκλειστικά ευθύνη- φορτώνονται με υπέρογκα πρόστιμα για μια υποχρέωση που ουδέποτε απέφυγαν να διεκπεραιώσουν. Αντιθέτως όλοι έχουν υποβάλει ή επανυποβάλει έστω και με μικρές καθυστερήσεις τις προβλεπόμενες δηλώσεις, οι οποίες οφείλονται είτε σε εγγενή αδυναμία ή σε ελλιπή ενημέρωση ή σε παραλήψεις της νομοθεσίας. 

Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια της χρηστής Διοίκησης που όλοι επιθυμούμε παρακαλούμε όπως ακυρώσετε τα πρόστιμα και τις τυχόν ποινικές κυρώσεις σε όλες τις περιπτώσεις των εξ’ αμελείας εκπρόθεσμων υποβολών ΔΠΚ, για όλους τους συναδέλφους της κατηγορίας (2) και να μην υποβληθούν πρόστιμα για τους συναδέλφους της κατηγορίας (1) μέχρι τη σύσταση των ηλεκτρονικών καταλόγων από τους αρμόδιους φορείς . 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου