Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΑΡΑΓΕΣ: Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση



Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί χρωστάνε στο ταμείο, διαγράφονται ως τελευταία λύση για να γλυτώσουν από την αύξηση των χρεών, την ώρα που οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι δεν εγγράφονται καν στο ΤΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της εξαγγελίας της για ριζική αλλαγή του χαρακτήρα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, με την είσοδο και την προώθηση ιδιωτικών σχημάτων που θα αναλάβουν αρχικά μέρος της Ασφάλισης, ώστε προοπτικά να κυριαρχήσουν σε όλο το εύρος. Οι προεκλογικές εξαγγελίες, η σύσταση σχετικής επιτροπής και τα συνεχή δημοσιεύματα δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες με ορίζοντα εφαρμογής την 1/1/2021.

Πρώτο βήμα αποτελεί η εκχώρηση των κλάδων ασφάλισης του νυν ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό 6,5% και Εφάπαξ 4%) σε ιδιώτες με υποτιθέμενη «ελεύθερη» επιλογή των νέων ασφαλισμένων (από 1/1/2021) Δημόσιου ή Ιδιωτικού φορέα ασφάλισης. Η υφιστάμενη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος από όλες τις κυβερνήσεις – με τις υπέρογκες εισφορές, τις συνεχώς μειούμενες συντάξεις, την κλοπή των αποθεματικών τους (δεν ξεχνάμε το PSI) και το διοικητικό χάος της ενοποίησης του Ν.4387/16 – έχει στρώσει το έδαφος για τους ιδιώτες.

Είναι προφανές ότι μερίδες του κεφαλαίου (ασφαλιστικές εταιρίες) χρόνια τώρα προσδοκούν να υφαρπάξουν τα τεράστια ετήσια ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να τζογάρουν με τις εισφορές μας και να εισέλθουν σε ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία τους, με τις πλάτες του κράτους και τον ιδρώτα το δικό μας. Οι επιπτώσεις θα είναι συντριπτικές γιατί: (α) Αίρεται η όποια κρατική εγγύηση στο ασφαλιστικό σύστημα και η χορήγηση των συντάξεων, εφάπαξ κλπ θα είναι αποτέλεσμα της πορείας των αντίστοιχων ασφαλιστικών εταιριών. Η φούσκα της ENRON, η εγχώρια υπόθεση της «ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ» είναι πολύτιμη πείρα για το μέλλον. (β) Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα διεκδικήσουν σίγουρα και τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και μαζί με αυτούς και μέρος (ή όλο) του αποθεματικού των Ταμείων (όσο έχει απομείνει τέλος πάντων). (γ) Η μετάβαση αυτή σημαίνει ότι στο υφιστάμενο ασφαλιστικό μειώνονται συνεχώς οι εισφορές και τα αποθεματικά, ενώ αυξάνονται οι συντάξεις, εφάπαξ κλπ που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε κατάρρευση. Και αυτό γιατί οι σημερινές εισφορές μας καλύπτουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Η ληστεία των αποθεματικών μας διαμέσου της Τράπεζας Αττικής (δεν ξεχνάμε!) φοβόμαστε ότι θα είναι «πταίσμα» μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα με οδηγό τις αποφάσεις του ΣτΕ ετοιμάζεται η μετάβαση από τη Σκύλα του Νόμου Κατρούγκαλου στη Χάρυβδη του Ν. Βρούτση με ολική επαναφορά των ασφαλιστικών κατηγοριών και των αυτόματων αυξήσεων εισφορών, ενώ οι τεράστιες μειώσεις συντάξεων νομιμοποιήθηκαν και με τη βούλα του ΣτΕ. Δεν ξεχνάμε ότι ο νυν Πρόεδρος είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στις αυξήσεις του Ν.3986/11.

Εμείς επιμένουμε σε όσα παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι είμαστε οι μόνοι που συστηματικά προτείνουμε, παλεύουμε, ενημερώνουμε για αυτά τα ζητήματα. 

Αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. 

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μέσω επαγγελματικών ταμείων 


Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων και αποκατάσταση των συντάξεων 


Διαγραφή οφειλών για τους συναδέλφους που χτυπήθηκαν από την κρίση 


Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες 


Κατάργηση του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους. 


Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ όσων αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν εισφορές, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους, 


Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες). 


Στις εκλογές της 3 Νοέμβρη η ψήφος σου μετράει για το αν θα δοθεί από τους συναδέλφους προς τη κυβέρνηση ένα γενικό σήμα συναίνεσης ή ανυπακοής σε αυτό που συμβαίνει. Μετράει για το αν αύριο θα συνεχίσει να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις. 






ΑΡΑΓέΣ - Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου