Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αυξάνουν τις ελάχιστες εισφορές έως 24,3%!

Μετά από την απομάκρυνση από το Ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...
Μόλις προχθές στο 2ο NewsLetter που στείλαμε μέσω ΤΕΕ, ενημερώναμε ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου θα αντικατασταθεί με το Νόμο Βρούτση και την αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης. Σήμερα τα δημοσιεύματα το επιβεβαιώνουν με την αυτονόητη προσθήκη ότι θα αυξηθεί κατά 30-50 ευρώ και η ελάχιστη εισφορά. Κανονίστε με την αποχή μας να επιβραβεύσουμε αυτούς που τα ετοιμάζουν...

Η αύξηση αφορά στο 83% των ασφαλισμένων και θα αντισταθμιστεί από τη μείωση της φορολογίας, υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας

Δυσάρεστη έκπληξη στους ασφαλισμένους της κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης, επιφυλάσσει η κυβέρνηση, καθώς στα σκαριά είναι η αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Την εισήγηση αυτή υποβάλουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ομάδα που έχει αναλάβει την αναδημιουργία του ασφαλιστικού συστήματος και την προσαρμογή του στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, κατά επιλογήν του ασφαλισμένου, θα μπορεί να μένει στην χαμηλή ασφαλιστική κλάση και να πληρώνει τις μικρότερες (αλλά αυξημένες) εισφορές, αλλά αυτό θα οδηγεί και στη λήψη χαμηλότερης σύνταξης.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα, αλλά οι οιωνοί για τους μικρομεσαίους ασφαλισμένους επαγγελματίες δεν είναι ευνοϊκοί.

Ειδικότερα προτείνεται η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, καθώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει, για τη γενική μείωση των εισφορών.

Οι πρόχειρες μελέτες και προβολές που γίνονται δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει ξανά σε ελλείμματα ο ΕΦΚΑ, εξέλιξη που θα απειλήσει και τις συντάξεις.

Ήδη, το 2019, το Ταμείο θα εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 48,6 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα ύψους 245 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο ΕΦΚΑ φέτος θα παρουσιάσει μία αστοχία της τάξης των 293,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας εισηγούνται όπως οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση, να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ.

Θα πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 35 – 45 ευρώ τον μήνα ή κατά 420-540 ευρώ τον χρόνο. Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%.

Το τελικό ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το εύρος των μειώσεων των εισφορών για τα υψηλότερα κλιμάκια. 

Με δεδομένο ότι την κατώτατη εισφορά πληρώνει σήμερα το 83% των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, η αύξησή της θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα του Ταμείου, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις μειώσεις των εισφορών του 17% των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανατρέπεται και το σχέδιο για τη μείωση των εισφορών σε βάθος τετραετίας, που ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία. Το σχέδιο προέεβλεπε ότι οι συνολικές, εργοδοτικές και εργατικές, ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και κατά 1,25 % το 2023. Με τις παρεμβάσεις αυτές, οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέρχονταν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023.

Επίσης, κάθε χρόνο, στο διάστημα 2020-2023, θα μειώνονταν 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα έπεφταν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες. Παράλληλα, οι εργατικές εισφορές θα μειωθούν σταδιακά έως το 2023 στο 4,17% έναντι του 6,67% που είναι σήμερα.
Η δικαιολογία

Την αύξηση της ελάχιστης εισφοράς του ΕΦΚΑ, θα τη δικαιολογήσει η κυβέρνηση, με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας, για εισοδήματα των μη μισθωτών, έως ως 10.000 ευρώ.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο συντελεστής της φορολογικής κλίμακας για τους μη μισθωτούς, θα μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα, στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι με τη μείωση του φόρου καλύπτεται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

1 σχόλιο:

  1. H μειωση του ενφια είχε συμφωνηθει απο την προηγουμενη κυβερνηση και την βρηκαν ετοιμη..
    Τουτοι εδω η δεξια δηλαδη μας δειχνει την δική της πολιτικη που ειναι: αυξηση ρευματος , αυξηση εισφορων, αυξηση τελων κυκλοφορίας του χρονου και ο καταλογος συνεχιζεται. Να τους χαιρόμαστε και σίγουρα θα φερουν την αναπτυξη για λιγους. Άρα σου μειωνει το φορο με το ενα χερι και στα παιρνει μια η αλλη σχεδον με την αύξηση εισφορων για να ευεργετησει το 17% των υψηλομισθων λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή