Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Επιτακτική η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού πάρκου Γουδή - Ιλισίων

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Εmail: ep.ag.goudi@gmail.com 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ-ΙΛΙΣΙΩΝ 
ΠΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 


Πολίτες και κοινωνικοί φορείς (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Διαδημοτική Επιτροπή για τη προστασία του Υμηττού, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ''ΙΛΙΣΟΣ'', Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός & Οικολογικός Σύλλογος Παπάγου ''Ο ΥΜΗΤΤΟΣ'', Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου) που αγωνίζονται επί δεκαετίες για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο ΓΟΥΔΗ-Ιλίσια & την προστασία του Υμηττού, διοργάνωσαν στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) αγωνιστική συγκέντρωση εντός του Πάρκου.Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και δήλωσαν την στήριξή τους στον αγώνα αυτόν, εκπρόσωποι από δημοτικά και περιφερειακά σχήματα των τριών όμορων δήμων (Αθηναίων, Ζωγράφου, Παπάγου-Χολαργού) καθώς και μεγάλος αριθμός ενεργών-ευαισθητοποιημένων πολιτών. Διαχρονικά, έχουμε συμπαραστάτες επιστημονικούς φορείς (ΣΑΔΑΣ, Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κ.α.), το Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, συνδικάτα(νοσοκομείων,Β' ΕΛΜΕ Αθήνας,Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. κ.α.) , ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία κ.α

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή έχει τραυματιστεί στην πάροδο του χρόνου απο μιά σειρά ετερόκλητων και ασύμβατων για μητροπολιτικό πάρκο λειτουργιών, όπως το Μπάντμιντον, τα γραφεία της ΕΠΟ, οι παράνομοι/μη εγκεκριμένοι δρόμοι, η ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων κ.ά

Ωστόσο, η εξαγγελία του πρωθυπουργού στις 5 Ιουνίου 2018 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) ως αποτέλεσμα και των μακρόχρονων ενωτικών αγώνων φορέων και κατοίκων, ότι θα υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο, με δρομολογημένη πρώτη ενέργεια τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης που θα έχει την σχετική ευθύνη, με την κατάθεση προς ψήφιση μέχρι το Σεπτέμβρη του 2018 του ανάλογου νομοσχεδίου, έδωσε υποσχέσεις πλήν όμως καθυστέρησε σημαντικά και δεν πρόλαβε να γίνει πράξη.

Η καθυστέρηση αυτή έδωσε την ευκαιρία στον νέο μισθωτή του πρώην αναψυκτηρίου ''Ya'' στον πυρήνα του πάρκου(ΠΔ 187Δ/2011)ο οποίος, στις αρχές Μαϊου 2019, όχι μόνο κατεδάφισε το προϋφιστάμενο κτίσμα, αλλά έκοψε δέντρα, κατασκεύασε τοιχία και έκανε εργασίες διαμόρφωσης κα 

Οι άμεσες ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή προς το Α/Τ Αμπελοκήπων, τη Δ/νση Δόμησης του Δήμου Αθηναίων και στο ΥΠ.ΕΝ. είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή και μη ολοκλήρωση των αυθαιρέτων εργασιών. Διενεργήθηκε αυτοψία και καταγράφηκαν οι αυθαίρετες εργασίες. Ενημερώθηκε και η αρμόδια Δ/νση Δασών Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την κοπή δέντρων κλπ σε χώρο που εντάσσεται στο ΠΔ 187/2011

Για τους πολίτες της Αθήνας και γενικότερα του λεκανοπεδίου, το Μητροπολιτικό Πάρκο ΓΟΥΔΗ αποτελεί ένα σημαντικό πόλο υπεραστικού υψηλού πρασίνου συνδέοντας τον Υμηττό με τον αστικό ιστό. Είναι ο μοναδικός σήμερα ελεύθερος δημόσιος χώρος στην Αθήνα. Τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και πρέπει να τον αποδώσουμε σώο και ει δυνατόν βελτιωμένο σε αυτές. Χρέος όλων μας είναι η διάσωσή του, μαζί με την φυσική του συνέχεια τον Υμηττό, τον οποίο επιβουλεύονται πολλοί, εκμεταλλευόμενοι την ''ολιγωρία'' της πολιτείας από την μη σύνταξη-κύρωση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την παράκαμψη-ανατροπή του ΠΔ. 187 Δ/2011 στο ΣτΕ, με δυσμενή αποτελέσματα για Υμηττό-Γουδή.

Κι' όλα αυτά όταν:

1.Η Αθήνα κατατάσσεται στην 4η θέση πριν το τέλος, σε όλο τον πλανήτη, αναφορικά με χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, δηλ.μόλις 0,96 τμ πρασίνου/ κάτοικο

2.Και άλλοι ελεύθεροι χώροι αποτελούν πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων (παράδοση 6000 στρεμμάτων δημόσιας γης στο Ελληνικό σε διεθνή κοινοπραξία, παράδοση τμήματος του Άλσους Πεδίον του Άρεως σε αποκλειστική εμπορευματοποιημένη χρήση με τσιμεντοποίηση του χώρου, κ.ά.) 

3.Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση, το σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που κυριαρχεί παγκόσμια και θέτει τη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών πάνω από το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των έμβιων όντων, έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα (λιώσιμο πάγων, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ.).

Ο Αγώνας, επομένως, για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος.


Μέρος αυτού του Αγώνα είναι οι πολυετείς προσπάθειές μας για τη διάσωση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της πόλης μας, μοναδικής ανάσας ζωής και χώρου αναψυχής.

ΟΛΟΙ μαζί: συνδικάτα, δημοτικοί φορείς/παρατάξεις που στέκονται στη πράξη υπέρ του περιβάλλοντος (κι όχι μόνο), κινήματα πολιτών, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικοί σύλλογοι ερασιτεχνικού αθλητισμού,γονείς & μαθητές και μπορούμε και οφείλουμε να αποτρέψουμε τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια με όποιον μανδύα και αν περιβάλλονται.

Από όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να απαιτούμε: 

Να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Να ολοκληρωθεί και κυρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού. 

Καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό.Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων. 

Να συσταθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων, που φυσικά θα έχει ως όρια ευθύνης του τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 187/Δ/2011 και θεσμικά εξασφαλισμένους σταθερούς και επαρκείς οικονομικούς πόρους 

Να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων, όπως προβλέπει ο Νόμος 732/77, εντός του πυρήνα του Πάρκου(ανενεργό στρατόπεδο Βαρύτη, στρατόπεδο Φακίνου κ.λ.π.) 

Να απαγορευτεί κάθε διαμπερής κίνηση και παράνομη στάθμευση οχημάτων στον πυρήνα του Πάρκου όπως προβλέπει το Π.Δ. 187/Δ/2011. 

Να διευκολυνθεί η κυκλοφορία-πρόσβαση των πολιτών μέσα στο πάρκο, με την άμεση κατεδάφιση των περιφράξεων-συρματοπλεγμάτων που κατακερματίζουν το χώρο. 

Να απομακρυνθούν όλες οι ετερόκλητες και ασύμβατες λειτουργίες από το Πάρκο Γουδή, όπως του Μπάντμιντον (σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 1970/2912 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) και της ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). 

Να κατεδαφιστεί άμεσα η αυθαίρετη νέα κατασκευή στη θέση του αναψυκτήριου YA (προηγουμένως κατεδάφισαν την προϋφιστάμενη κατασκευή), στον πυρήνα του Πάρκου.Ευτυχώς, η νέα αυτή αυθαίρετη κατασκευή δεν ολοκληρώθηκε, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. 

Να επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδ. αδειών σε όλη την έκταση του πυρήνα του Πάρκου.

ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση του Πάρκου (με την εμπλοκή χορηγών και διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για να συμπληρώνονται οι δαπάνες λειτουργίας) . Υπερασπιζόμαστε το άρθρο 24 του Συντάγματος και καλούμε τους πολίτες και τις συλλογικότητες να προασπίσουν -δράσουν με βάση το άρθρο 120 (παλαιό 114) του Συντάγματος.Τίποτε δεν έχει κερδηθεί ,για τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χωρίς ΑΓΩΝΕΣ.Να πάρουμε πίσω αυτά που με αγώνες έχει κατακτήσει ο λαός και του έχουν αφαιρεθεί με χιλιάδες ρυθμίσεις τα μνημονιακά χρόνια 

Χαιρετίζουμε τις εκδηλώσεις που διενεργούνται στο Μητροπολιτικό Πάκο Γουδή από κινήματα πολιτών και συλλογοτήτων ,όπως το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ (28/6-30/6) ,με σημαντικές θεματικές συζητήσεις (για τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, την εκμετάλλευση, τα σύνορα,τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον αγώνα για τα κοινά :Κατοικία, Δημόσιοι Χώροι, Νερό'' , κα) 

Τ ο Π ε ρ ι β ά λ λ ο ν Π ά ν ω α π ό τ α Κ έ ρ δ η

Παίρνουμε την ζωή μας (και των παιδιών μας) στα χέρια μας και δεν δίνουμε γιαυτό καμμιά ''λευκή εξουσιοδότηση'' σε κανένα.Βλέπουμε-κρίνουμε ποιοί πραγματικά & ουσιαστικά στέκονται αλληλέγγυοι στους αγώνες μας .

Σε τέτοιους αγώνες κανένας δεν περισσεύει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου