Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΡΑΓΕΣ: Οι αλχημείες των πινάκων με τις εισφορές που εξέδωσε το Υπ. Εργασίας



Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι πρόπερσι -2016 στη ΔΕΘ- ο πρωθυπουργός πάλι είχε εξαγγείλει «πάγωμα οφειλών», υπόσχεση η οποία ουδέποτε υλοποιήθηκε. Οπότε σε κάθε περίπτωση κρατάμε μικρό καλάθι, και επισημαίνουμε πως εάν δεν υπάρξουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκύκλιοι, δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Ειδικά οι συνάδελφοι που δουλεύουν μισθωτοί με μπλοκάκι και θα δεχτούν πιέσεις από την εργοδοσία για διαπραγματεύσεις σε νέα βάση ή και μειώσεις στις μικτές τους αμοιβές. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα σαφές εάν θα συνεχίσουν να ισχύουν οι κλιμακωτές εκπτώσεις ως και το 2020 για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, ούτε τι πρόκειται να γίνει μετά που λήγουν οι εκπτώσεις.Οι ενδεχόμενες αυτές μειώσεις θα έχουν φυσικά πρόσθετη επίπτωση και στις αναμενόμενες συντάξεις φτώχειας που προβλέπει ο Ν4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) μετατρέποντας τις οριστικά σε επίδομα προνοιακού χαρακτήρα.

Οι πίνακες τώρα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Εργασίας ακολουθούν την πάγια λογική της «δημιουργικής λογιστικής» αποκρύβοντας σημαντικές πληροφορίες ώστε να θολώσουν την εικόνα. Τα ίδια που κάνουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή.
Εξαφανίζουν εντελώς τον κλάδο Υγείας (6,95% επί του συνολικού εισοδήματος) ώστε να εμφανίσουν μικρότερες εισφορές.
Αποκρύπτουν ότι θα πρέπει να πληρωθούν αναδρομικά κάποια στιγμή οι εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ από την αρχή του 2017 (ενώ τρέχουν και τα αναδρομικά για τις αυξήσεις εισφορών από το 2013-2014).
Δεν διευκρινίζουν ότι η ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις ελάχιστες εισφορές μια και η βάση υπολογισμού δε θα είναι τα 583 €.
Σημαντικότερο, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των μεικτών εισοδημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των εισοφρών που έχουν ήδη καταβληθεί) των Ελευθέρων Επαγγελματιών και όσων εμφανίζονται ως τέτοιοι. Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 οι εισφορές υπολογίζονταν στο καθαρό εισόδημα, και το 2018 στο 85% του μικτού για να γίνει η μετάβαση. Αυτή η μετατροπή θα αυξήσει την επιβάρυνση.

Τέλος, ακόμα και οι Πίνακες δείχνουν ότι στα μικρά εισοδήματα οι «ελαφρύνσεις» είναι ελάχιστες, ενώ είναι γενναίες μόνο για τα μεγάλα. Για τα εισοδήματα κάτω από 7000 δεν υπάρχει καμιά ελάφρυνση, ενώ οι εισφορές παραμένουν παγιωμένες στα 2788 ευρώ ετησίως. Αντί να υπάρχει ανεισφορολόγητο όριο, όσοι βγάζουν πολύ λίγα, πληρώνουν δυσανάλογα υψηλές εισφορές…

«Ταξική μεροληψία» που θα έλεγε και ο Τσακαλώτος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου