Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Μπλόκο κτηματολογίου σε ακίνητα οφειλετών της εφορίας

Η τεχνολογία και το επάγγελμα μας για άλλη μια φορά στην υπηρεσία της φοροεπιδρομής για την εξυπηρέτηση της "μαύρης τρύπας" του χρέους.


Μπλοκάρονται και στο Κτηματολόγιο τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου, τα οποία έχουν δεσμευτεί, ενώ παράλληλα προχωρεί και το σχέδιο διασύνδεσης του Κτηματολογίου με το taxisnet, ώστε να υπάρχει πλήρης και άμεση ροή πληροφοριών. 

Αναλυτικότερα, σε έγγραφο της διεύθυνσης Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, προβλεπεται ότι έγιναν οι πρώτες διασταυρώσεις που εντόπισαν «λαβράκια» ενώ αναφέρει πως θα ακολουθήσουν και άλλες οι οποίες θα σταλούν με νέο αρχείο. 

Όπως εξηγείται στο έγγραφο, στο πλαίσιο των οδηγιών για την καταχώριση και τη μεταφορά στο Κτηματολόγιο των υποθηκών καθ’ υποκατάσταση του Δημοσίου και προκειμένου να διευκολυνθούν οι ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα να εντοπίσουν και κατόπιν να προβούν στην μεταφορά αυτών των δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο, εκπονήθηκε από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διασταύρωση, από την οποία προέκυψαν ΑΦΜ οφειλετών, σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη, που φέρουν ΚΑΕ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

Από αυτούς διαχωρίστηκαν οι οφειλέτες με αρχικό ποσό βεβαίωσης που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, οφειλές οι οποίες είναι περισσότερο πιθανές να έχουν διασφαλιστεί με την εγγραφή υποθήκης ή την παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου. 

Όπως διευκρινίζει και ταυτόχρονα προειδοποιεί η Διεύθυνση Εισπράξεων η λίστα αυτή των Α.Φ.Μ. που προέκυψε από τη διασταύρωση είναι «όλως ενδεικτική και επικουρική και όχι εξαντλητική». 

Συμπληρώνει δε, ότι «θα αποσταλεί από τη Διεύθυνσή μας με μορφή αρχείου excel προστατευμένου με κωδικό, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αρμόδιες για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίες, ενώ ο κωδικός του αρχείου βρίσκεται στο κελί G6 του πίνακα αποκωδικοποίησης προστατευμένων αρχείων που σας είχε αποσταλεί με το με αρ.πρ.Δ.ΕΙΣΠΡ. Γ 12019 ΕΞ 2016 ΕΜΠ/15-01-2016 έγγραφο». 

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το από 10-01-2006 και με αρ.πρ.1002272/174-24/0016 έγγραφο της υπηρεσίας μας «εφόσον από τα στοιχεία που σας διαβιβάζονται από την 25η Δ/νση διαπιστώνεται η ύπαρξη προσωπικών, εμπραγμάτων και λοιπών ασφαλειών των βεβαιούμενων ποσών (υποθήκες, προσωπικές και λοιπές εγγυήσεις) θα πρέπει να γίνονται άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ήτοι, η σημείωση στα βιβλία υποθηκών της υποκατάστασης αυτού (μερικής ή ολικής) στα ενυπόθηκα δικαιώματα των Τραπεζών (άρθρο 13 ν.1957/1991 – ΠΟΛ 2010/1991), η αποστολή ατομικής ειδοποίησης στους εγγυητές και η λήψη μέτρων και κατ’ αυτών κ.λ.π.». 

Ακόμη αναφέρει ότι έχει παραταθεί για τρεις μήνες η αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στις περιοχές στις οποίες συμπληρώνεται εντός του έτους 2018 και πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν την παράταση ώστε να εντοπίσουν τυχόν ακίνητα οφειλετών. 

Δίαυλος Κτηματολογίου - taxisnet 

Σημειώνεται ότι παράλληλα προωθείται το ηλεκτρονικό μπλόκο στα αδήλωτα ακίνητα, καθώς προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες διασύνδεσης του Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως προβλέπει απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. 

Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) που υπάρχουν σε αυτά τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9. 

Επίσης, από το Εθνικό Κτηματολόγιο, θα εντοπίζονται ακίνητα που ενώ έχουν δηλωθεί στην εφορία, δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. 

Περισσότεροι είναι ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία στο σύνολό τους ή ακόμη έχουν «ξεχάσει» να εμφανίσουν το πραγματικό τους εμβαδόν. 

Εκτιμάται ότι αρκετοί φορολογούμενοι αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία, για να αποφεύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν συσσωρευτεί χρέη από φόρους ακινήτων, τα οποία θα αναζητηθούν και θα καταλογιστούν με τον εντοπισμό τους από την ενοποίηση των δύο συστημάτων. 

Σε επόμενη φάση, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρούν στον καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα ακίνητα που είτε δεν δηλωθεί καθόλου είτε δηλώθηκαν με μικρότερο εμβαδόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου