Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Τα Νέα, ο Τραμπ, ο Τσίπρας και το Ελληνικό…


ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!

Πέρασαν ήδη πάνω από δύο βδομάδες από τις αποφάσεις του ΚΑΣ για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και την υπό όρους έγκριση ΣΟΑ και ΣΜΠΕ του έργου, και οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη υπογραφεί από την υπουργό Λυδία Κονιόρδου. Κατά τα άλλα, είχαν βάλει εσπευσμένα στο ΚΑΣ την έγκριση ΣΟΑ-ΣΜΠΕ γιατί… κινδύνευε η γ’ αξιολόγηση από τις «καθυστερήσεις» με τις αρχαιότητες και το δάσος.

Τι συμβαίνει; Δεν του αρέσει καθόλου, καθώς φαίνεται, του «επενδυτή» ούτε η (ακόμη και μειωμένη) κήρυξη, ούτε οι όροι που μπήκαν από το ΚΑΣ στο ΣΟΑ και τη ΣΜΠΕ. Τώρα ξαφνικά στο στόχαστρο μπήκε και η… Ακρόπολη, γιατί το ΚΑΣ έβαλε ως όρο να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων (δηλαδή να κατεβάσει τους ουρανοξύστες που θέλει να φυτέψει ο Λάτσης στο Ελληνικό).

Και ο Λάτσης δεν είναι μόνος του!

Εντελώς … συγκεκριμένα «μέσα ενημέρωσης» (Τα Νέα, η Δημοκρατία, το newmoney , το capital, το liberal, Η Καθημερινή, το vimaonline και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ), τα ίδια που μέχρι πρότινος λοιδορούσαν το ΥΠΠΟ και τα γνωμοδοτικά του όργανα ότι «καθυστερούν να πάρουν απόφαση με κίνδυνο για το έργο», τώρα έχουν αναλάβει μια νέα εκστρατεία: να διασφαλίσουν ότι η απόφαση του ΚΑΣ θα… αλλάξει και θα γράφει τα «σωστά»!

Με δημοσιεύματα που ξεκίνησαν στις 19/10/2017 και πολλαπλασιάζονται μας πληροφορούν(;), εμπλέκοντας και τη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, ότι αναζητούνται άλλες «διατυπώσεις» για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης! Εντάξει, προφανώς, οι οδηγίες που εκπορεύονται από τον επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικό ΑΕ έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Καλό θα ήταν, όμως, να πληροφορηθούν οι εν λόγω δημοσιογράφοι (κι οι λοιποί ενδιαφερόμενοι φυσικά…) ότι οι αποφάσεις των ανώτατων επιστημονικών συμβουλίων του ΥΠΠΟ, οι συνεδριάσεις των οποίων μαγνητοφωνούνται και υπάρχουν πλήρη πρακτικά, δεν μπορούν να αλλάξουν μέσω «διατυπώσεων». Ο Αρχαιολογικός Νόμος είναι σαφής όπου αναφέρει «απόφαση Υπουργού μετά από γνώμη του Συμβουλίου», με πολύ χαρακτηριστική την περίπτωση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων, που συνοδεύονται από τοπογραφικό διάγραμμα –αυτό που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι υπουργικές αποφάσεις είναι άκυρες.

Πρώτα δαιμονοποίησαν την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου συκοφαντώντας τους αρχαιολόγους, ύστερα υποστήριξαν φανατικά το Μνημόνιο-παρωδία των Κονιόρδου-Σπυροπούλου έναντι της κήρυξης, μετά λοιδώρησαν τις αρχαιότητες περιγελώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ακολούθως σκαρφίστηκαν σενάρια παράκαμψης της όποιας απόφασης του ΚΑΣ… Κι όμως, μυαλό δεν έβαλαν! Νομίζαμε ότι θα είχαν επιτέλους καταλάβει ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και θα σταματούσαν την παραπληροφόρηση, ή ακόμη χειρότερα, θα σταματούσαν να πιέζουν προκειμένου να ακολουθηθούν παράτυπες διαδικασίες από το ΥΠΠΟ –οι οποίες παρακάτω απλώς θα πέσουν στο ΣτΕ.

Η δε κ. Κονιόρδου, φανταζόμαστε πως θα ναι πια περισσότερο προσεχτική στο πού βάζει την υπογραφή της, τουλάχιστον μετά το φιάσκο με το Μνημόνιο-έκτρωμα που την έβαλαν να υπογράψει με την κ. Σπυροπούλου από την Ελληνικό ΑΕ. Οι ελπίδες, βέβαια, για κάτι τέτοιο μετριάζονται κατά πολύ μετά από την πρόσφατη δήλωσή της πως «η απόφαση που πήρε το ΚΑΣ υπηρετεί ισορροπημένα τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την προστασία των αρχαιοτήτων». Φαίνεται πως η κ. Κονιόρδου δεν έχει αντιληφθεί ακόμη πως προΐσταται του Υπουργείου Πολιτισμού. Αλλιώς, δε θα τολμούσε καν να αντιπαραβάλει το «δημόσιο συμφέρον» (που είναι ποιο; η πάση θυσία εξυπηρέτηση των επενδυτών;) με την προστασία των αρχαιοτήτων…

Βέβαια, για τίποτα δεν μπορεί κανείς να είναι πια σίγουρος, ειδικά όταν ο ίδιος ο Τραμπ ρώτησε τον Τσίπρα για την… πρόοδο του έργου στο Ελληνικό και ο πρωθυπουργός του απάντησε ως… μεσίτης real estate! Βέβαια, με τόσα που έκανε και είπε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ, αυτό φαίνεται μια απλή παρανυχίδα.

Αυτές τις μέρες όμως είναι εδώ και η Τρόικα, για τις συζητήσεις για την γ αξιολόγηση. Θυμίζουμε ότι το έργο του Λάτση είναι στα «προαπαιτούμενα» του Μνημονίου, οπότε αν ακούσετε ξαφνικά ότι είναι απαίτηση της Τρόικας να αλλάξει η απόφαση του ΚΑΣ, μην εντυπωσιαστείτε πολύ. Απλώς απορούμε αν όσοι τα γράφουν και τα λένε έχουν έστω και ελάχιστη τσίπα. Γιατί πρέπει να είσαι εντελώς ξετσίπωτος για να υποστηρίζεις με θέρμη ότι τους νόμους και τις αποφάσεις του ΚΑΣ πλέον τους αποφασίζει η Τρόικα, που ήρθε να «μας σώσει» πρακτορεύοντας συμφέροντα του Λάτση!
Η υπόθεση θα έχει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου