Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ: Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΜΕΤΑ με μέλη του προεδρείου του Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ. Από πλευράς ΜΕΤΑ εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου να κρατήσουν το Ίδρυμα «ζωντανό» σε όφελος του κόσμου της εργασίας και των διεκδικήσεών του για καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς


Το σωματείο μας πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες 24ωρη και 48ωρη απεργία και ολοκλήρωσε ένα γύρο συναντήσεων με ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Υπουργείο Εργασίας, στις οποίες ανέπτυξε τις θέσεις της γενικής μας συνέλευσης ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωση του επιστημονικού έργου του Ινστιτούτου, καθώς και για τις δυνατότητες αύξησης της χρηματοδότησής του από το ΛΑΕΚ, το κράτος και άλλες πηγές.

Από τις συναντήσεις αυτές προκύπτει ότι ο κίνδυνος μεγάλου αριθμού απολύσεων που ξεπερνούν το 50% του επιστημονικού δυναμικού, διακοπής λειτουργίας 5 παραρτημάτων και απαξίωση του επιστημονικού έργου του Ινστιτούτου παραμένει, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το συνολικό λουκέτο.

Οι διεργασίες μεταξύ των φορέων συνεχίζονται, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας μάςανακοινώθηκε ότι θα λάβει κάποια πρωτοβουλία για να διατηρηθεί το Ινστιτούτο για την παραγωγή επιστημονικού έργου, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Ειδικότερα, από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου αναφέρθηκε ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους ιδρυτικούς φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ σχετικά με το μέλλον του Ινστιτούτου, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το ζήτημα της αύξησης της χρηματοδότησής του από τον ΛΑΕΚ.

Το σημαντικό είναι ότι ήδη έχει εκφραστεί αλληλεγγύη στον αγώνα μας από εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία και άλλους φορείς, ενώ η προσπάθεια συντονισμού των αγωνιστικών μας πρωτοβουλιών με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων συνεχίζεται και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση της δράσης μας στη νέα γενική συνέλευση του σωματείου μας. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα:

● ενάντια στην προσπάθεια συρρίκνωσης και απαξίωσης του Ινστιτούτου και στις προτάσεις για διακοπή λειτουργίας των περιφερειακών παραρτημάτων

● για αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου και διασφάλιση της λειτουργίας του για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με την έρευνα που αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και για το σύνολο των καταστατικών του σκοπών για την εκπαίδευση και την πληροφόρηση

● ενάντια στην προσπάθεια να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου για τις ευθύνες των ιδρυτικών φορέων και των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική διαχείριση και το έργο του ΕΛΙΝΥΑΕ.

Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ: Στο χέρι του κόσμου της εργασίας, να αποτραπούν τα λουκέτα και οι απολύσεις (βίντεο)
11 Οκτωβρίου 2017



Φιλοξενούμενη στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM, η πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ Εύη Γεωργιάδου μιλά για τη συνάντηση των εργαζομένων με την διοίκηση της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια τους να αποτρέψουν τα λουκέτα στα περιφερειακά παραρτήματα τις απολύσεις προσωπικού, αλλά και την περαιτέρω απαξίωση ενός τόσο σημαντικού Ιδρύματος για το συνδικαλιστικό κίνημα. Κι αυτό, διότι αποτελεί σημαντικότατο «εργαλείο» για τη διεκδίκηση από τους εργαζομένους καλύτερων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες του.

Όπως αναφέρει, «στη συνάντηση διαπιστώσαμε ότι η ΓΣΕΕ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή του ΣΕΒ, δηλαδή στη συρρίκνωση του ΕΛΙΝΥΑΕ. Συγκεκριμένα, με τον εκβιασμό του οριστικού κλεισίματος του Ινστιτούτου, όχι μόνον προωθούνται απολύσεις, αλλά επεκτείνονται και μάλιστα συγκεκριμένα προωθείται το κλείσιμο πέντε περιφερειακών παραρτημάτων και η απαξίωση του επιστημονικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου, με το δεδομένο ότι σχεδιάζεται η αποψίλωση του 50% του επιστημονικού προσωπικού».

Το Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ βρίσκεται σε συντονισμό με άλλα Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Φορείς, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των «κοινωνικών εταίρων». «Κι αυτό θα συνεχιστεί», σημειώνει η Ε. Γεωργιάδου, «διότι το ζήτημα δεν είναι απλώς οι απολύσεις των εργαζομένων, που φυσικά δε δεχόμαστε και θα αντιπαλέψουμε. Η απαξίωση του Ινστιτούτου αφορά το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, γιατί το να γίνεται επιστημονικό έργο, να γίνεται έρευνα, να υπάρχει στήριξη, πληροφόρηση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, να μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τις μελέτες του, είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου στη χώρα μας».

Και μάλιστα, συμπληρώνει, «σε μια περίοδο που τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας έρχονται στην επικαιρότητα, δυστυχώς, με τα θανατηφόρα ατυχήματα και τα άλλα ατυχήματα. Και φυσικά αυτή είναι η κορυφή του “παγόβουνου”, διότι υπάρχει και η αθέατη πλευρά με τις επαγγελματικές ασθένειες, όπως, για παράδειγμα, δερματικές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, μυοσκελετικά προβλήματα, επαγγελματική εξουθένωση, επαγγελματικός καρκίνος…».

Είναι στο χέρι των εργαζομένων να σταματήσουν τα σχέδια των «κοινωνικών εταίρων» να μπει λουκέτο στο Ίδρυμα και να απολυθούν οι υπάλληλοί του; «Ναι», λέει η πρόεδρος του Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ, «είναι στο χέρι των εργαζομένων. Και γι’ αυτό κι εμείς αναφερόμαστε στα Σωματεία, στις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ότι πρέπει να μπουν μπροστά. Και με το δεδομένο ότι η ΓΣΕΕ φαίνεται πως συμπορεύεται με την πρόταση του ΣΕΒ και την προωθεί, απαιτείται τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία, τα μέλη της ΓΣΕΕ να πάρουν μέτρα και να πιέσουν κατ’ αρχήν την ίδια τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην μπουν λουκέτα και να μη γίνουν απολύσεις».

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο απόσπασπα που ακολουθεί τι είπε η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ για τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου, τις ευθύνες για την υποχρηματοδότησή του και την απαξίωσή του, τις περαιτέρω κινήσεις του Σωματείου, αλλά και το πόσο χρήσιμο «εργαλείο» είναι οι μελέτες του για το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και και για την ίδια την κοινωνία, τους πολίτες δηλαδή. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 07-10-17.



Να σημειωθεί πως το Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ πραγματοποιεί 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο 12 Οκτώβρη, αντιδρώντας στις απολύσεις και στα λουκέτα. Στο πλευρό των εργαζομένων και του Σωματείο στο δίκαιο αγώνα τους στέκεται και το ΜΕΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου