Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας
H πρόσφατη απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να «αξιοποιήσει» κτήρια που του είχαν παραχωρηθεί στην ιδρυτική του περίοδο για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση. Δυστυχώς, όμως, τα συμβόλαια, σε αντίθεση με τους νόμους, δεν έχουν αιτιολογική έκθεση...
Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, γενναιόδωρα του παραχωρήθηκαν ιστορικά μνημεία της σύγχρονης αλλά και παλιότερης Ιστορίας του τόπου (Γαλλική Σχολή και κτήριο στο λιμάνι). Για μεγάλο διάστημα, από τότε που πρωτοπήρε φοιτητές, το 1984, γίνονταν μαθήματα στη Γαλλική Σχόλη και στο κτήριο στο λιμάνι, που παράλληλα ικανοποιούσε και τις υπόλοιπες στεγαστικές του ανάγκες. Θυμάμαι το 1990, η πλειονότητα των μελών ΔΕΠ είχε νοικιασμένα γραφεία στο Μέγαρο Πάνθεον.
Όμως, τα πράγματα είναι πια πολύ διαφορετικά. Το Πολυτεχνείο έκρινε ότι δεν του χρειάζονται πια τα συγκεκριμένα κτήρια και μετέφερε βιαστικά την Αρχιτεκτονική Σχoλή και τη Διοίκηση στο Ακρωτήρι. Σήμερα προχωρούν σαν επιχειρηματίες στην «αξιοποίηση» των ιστορικών μνημείων, λες και η Ιστορία των Χανίων είναι περιουσία της συγκλήτου και των πρυτανικών αρχών. Όμως, για κάποιους από εμάς, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Η σημερινή πρυτανική αρχή εκλέχτηκε με τον Νόμο Διαμαντoπόλου, δηλαδή στην εκλογή ψήφισαν μόνο οι καθηγητές, και εκφράζει απόλυτα την λογική του πανεπιστήμιου-επιχειρηματία που προωθείται δεκαετίες τώρα από επιχειρηματικούς κύκλους στην Ελλάδα, όπως εκπροσωπούνταν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Δυστυχώς, δεν δόθηκε επίσημη πολιτική στήριξη από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων υπέρ του άλλου υποψήφιου «αριστερόστροφου» σχήματος. Ακόμα όμως και με τις αποφάσεις της πρυτανικής αρχής, όπως η μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής και της Διοίκησης στο Ακρωτήρι, ελάχιστες ήταν οι φωνές που διατύπωσαν δημόσια την αντίθετη άποψη1. Στο Πολυτεχνείο, η σημερινή πρυτανική αρχή, αν και εκλέχτηκε οριακά με μία ψήφο διαφορά, ουσιαστικά φαίνεται να μην έχει αντιπολίτευση και να δρα ανενόχλητη.
“Στον λόφο που δεσπόζει στο Ενετικό Λιμάνι, ‘Μπαλκόνι των Χανιών’ τον αποκάλεσαν,[...] βρίσκεται το ανεξαργύρωτης ιστορικής μνήμης κτηριακό συγκρότημα με το οποίο το 1985 ‘προικίστηκε’ από την πόλη το Πολυτεχνείο Κρήτης. [...] Σήμερα η διοίκηση του Πολυτεχνείου έρχεται να τα μισθώσει σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360.000 ευρώ τον χρόνο, με σκοπό να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία.[...] Το Πολυτεχνείο έχει στην ιδιοκτησία του και άλλα ιστορικά κτίρια[...] Συνιστά μέγιστο ατόπημα ενός δημόσιου πνευματικού ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, ως προϊόν και όχι ως αγαθό”.2
Το παραπάνω αφορά απόσπασμα κειμένου που υπογράφουν πενήντα σημαντικές προσωπικότητες της χώρας (εντός αυτών και αρκετοί πολίτες του Νομού Χανίων φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ). Αυτή η ανοικτή επιστολή, αν και μπορούσε να είναι περισσότερο ανοικτή σε πολίτες που αποδεδειγμένα αγωνιούν για την Ιστορία της πόλης μας και για τον ρόλο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο ακόμα ένα κληροδότημα που πρέπει να αξιοποιηθεί με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Τέλος, με απογοητεύει, αλλά δεν με εκπλήσσει πια η απουσία παρέμβασης από το ΤΕΕ/ΤΔΚ αλλά και από τους υπόλοιπους φορείς της πόλης μας, ιδιαίτερα από τον Δήμο Χανίων, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκουν τα μνημεία.
Οφείλουμε, ως πολίτες και κοινωνία:
* Να βάλουμε στο «κάδρο» και τη Γαλλική Σχολή.
* Να απαιτήσουμε από το Πολυτεχνείο Κρήτης την εκχώρηση των μνημείων στην πόλη.
* Να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση των μνημείων με δράσεις ανάλογες του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) και άλλων.
Τα δημόσια αγαθά δεν μπορεί να στερούνται από την πόλη και τους πολίτες της!
1. (http://www.greekarchitects.gr/gr/οργάνωση-κλάδου/η-αρχιτεκτονική-στα-χανιά-και-αλλού-id9311.
2. http://agonaskritis.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%83/
* Ο Μανόλης Ντουντουνάκης είναι M.Sc. ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης
Του Μανόλη Ντουντουνάκη *
Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για την απόφαση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να «αξιοποιήσει» με επιχειρηματικά κριτήρια, κτήρια που είχαν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο, στη ιδρυτική του περίοδο, για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες. Δυστυχώς, όμως, τα συμβόλαια, σε αντίθεση με τους νόμους, δεν έχουν αιτιολογική έκθεση. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978 με την ίδρυση του Πολυτεχνείο Κρήτης απαλλοτριώθηκε και του παραχωρήθηκε μια τεράστια ενιαία έκταση περίπου 3000 στρεμμάτων στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τιε κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, λόγω της έλλειψης κτηριακής υποδομής, του παραχωρήθηκαν, με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, γενναιόδωρα, ιστορικά μνημεία της σύγχρονης αλλά και παλαιότερης ιστορίας του τόπου (Γαλλική Σχολή & Κτήριο στο λιμάνι). Για μεγάλο διάστημα, από τότε που πρωτοπήρε φοιτητές το 1984, γίνονταν μαθήματα στη Γαλλική Σχολή και στο κτήριο στο λιμάνι, που παράλληλα ικανοποιούσε και τις υπόλοιπες στεγαστικές του ανάγκες. Θυμάμαι το 1990, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών Δ.Ε.Π. είχε νοικιασμένα γραφεία στο μέγαρο Πάνθεον.
"Sponsored links"
Όμως τα πράγματα είναι πια πολύ διαφορετικά. Το Πολυτεχνείο Κρήτης έκρινε πρόσφατα ότι δεν του χρειάζονται πια τα συγκεκριμένα κτήρια για τις στεγαστικές του ανάγκες και μετάφερε βιαστικά την Αρχιτεκτονική Σχόλη και τη Διοίκηση στο Ακρωτήρι. Σήμερα προχωρούν, ως επιχειρηματίες στην «αξιοποίηση» των ιστορικών μνημείων της πόλης, λες και η ιστορία της πόλης είναι περιουσία της Συγκλήτου και των Πρυτανικών αρχών. Όμως για κάποιους από εμάς μέσα στο Πολυτεχνείο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Η σημερινή Πρυτανική αρχή, εκλέχτηκε με το Νόμο Διαμαντόπουλου, δηλαδή στη εκλογή ψήφισαν μόνο οι καθηγητές, και εκφράζει απόλυτα την λογική του Πανεπιστήμιου – επιχειρηματία, που προωθούν τόσα χρόνια, επιχειρηματικοί κύκλοι, στην Ελλάδα, όπως εκπροσωπούνταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Ν.Δ. . Δυστυχώς, δε δόθηκε επίσημη πολιτική στήριξη από τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων υπέρ του άλλου υποψήφιου «αριστερόστροφου» σχήματος. Ακόμα όμως και με τις πρώτες αποφάσεις της Πρυτανικής αρχής, όπως η μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής και της Διοίκησης στο Ακρωτήρι ελάχιστες ήταν οι φωνές που διατύπωσαν δημόσια την αντίθετη άποψη. http://www.greekarchitects.gr/gr/οργάνωση-κλάδου/η-αρχιτεκτονική-στα-χανιά-και-αλλού-id9311. Στο Πολυτεχνείο, η σημερινή Πρυτανική αρχή, αν και εκλέχτηκε οριακά με ένα ψήφο διαφορά, ουσιαστικά φαίνεται να μην έχει αντιπολίτευση και να δρα ανενόχλητη.
Με έκπληξη και απορία διάβασα πρόσφατα ένα κείμενο που υπογράφουν, εκτός από σημαντικές πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της χώρας, και αρκετά στελέχη ή μέλη ή άτομα φίλα προσκείμενα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χανίων με απουσία ουσιαστικής πολιτικής δράσης για τη πόλη, άλλα και τις όψιμες παρεμβάσεις του ΥΠ.ΠΟ. Μήπως τελικά επιβεβαιωνόμαστε όλοι εμείς που αποχωρήσαμε από το ΣΥ.ΡΙΖ,Α ότι όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τη πόλη δεν λαμβάνονται ποτέ στα όργανα άλλα μόνο από κλειστές ομάδες «φίλων» και «εμπίστων»;
Αν και άτομο με πολιτική δράση, δεν υπήρξα ποτέ φίλα προσκείμενος στη κατάληψη Roza Nera, ούτε μου είναι εύκολο πια να συμμετέχω σε διαδηλώσεις υπέρ της. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά ένα ακόμα κληροδότημα υπέρ του Πολυτεχνείου που πρέπει να αξιοποιηθεί με επιχειρηματικά κριτήρια άλλα αφορά τη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης – τόσο τα κτήρια στο λιμάνι όσο και η Γαλλική Σχολή – που κινδυνεύει για άλλη μια φορά με βεβήλωση και σπίλωση, από περαστικούς, τυχοδιώκτες, υπέρμετρα φιλόδοξους, οπορτουνιστές.
Προσωπικά με απογοητεύει άλλα δεν με εκπλήσσει πια, η απουσία παρέμβασης από το ΤΕΕ/ΤΔΚ άλλα και από τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, ιδιαίτερα από το Δήμο Χανιών στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκουν τα μνημεία.
Οφείλουμε, ως πολίτες και κοινωνία:
Να βάλουμε στο «κάδρο» και τη Γαλλική Σχολή
Να απαιτήσουμε από το Πολυτεχνείο Κρήτης την εκχώρηση των μνημείων στη πόλη
Να διεκδικήσουμε, ως πόλη, την αξιοποίηση των μνημείων με δράσεις ανάλογες του Κ.Α.Μ. και άλλων.
* M.Sc.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου