Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη, Καταγγέλλει: Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δίνει το πράσινο φως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη



Πηγή : Συντονιστικό Ρεθύμνου κατα Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΒΑΠΕ


Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη, έπειτα από τη συνάντηση με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.

Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου αναφέρει:

Ανεμογεννήτριες στη Μάνη: ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος δίνει το πράσινο φως!

Από τον Απρίλιο και μετά, από τη στιγμή που η ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. ανέβασε τα μηχανήματά της στο Σαγγιά, στα βουνά της Μάνης, κάτι φάνηκε να αλλάζει: οι ενέργειες της Επιτροπής Αγώνα για να σταματήσει το έργο αρχικά είχαν αποτέλεσμα. Κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκαν στην καταγγελία μας και προσωρινά σταμάτησαν τα έργα έως τις 30 Ιουνίου.

Με την απαγόρευση εργασιών οι εταιρείες αναδιπλώθηκαν: δήλωσαν ότι δεν έκαναν διάνοιξη δρόμου για εργασίες σχετικές με τις ανεμογεννήτριες, αλλά για να κάνουν «γεωτεχνικές έρευνες», ενέργεια που δεν περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη αρχική μελέτη, αλλά κάπως έπρεπε να «βαφτίσουν» τα έργα ώστε να μην διωχθούν για παράνομη διάνοιξη δρόμου. Αμέσως η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έσπευσε να διευκρινίσει ότι απαγορεύονται μεν τα έργα οδοποιίας γα τη μεταφορά ανεμογεννητριών, όμως επιτρέπονται «έργα οδοποιίας ήπιας όχλησης για τη διέλευση βοηθητικού εξοπλισμού, προσωρινές διανοίξεις για την εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνών κλπ» ώστε να επωφελούνται με αυτές τις «ερμηνείες/αλλαγές» οι εταιρείες κατασκευής (όπως εύστοχα σχολίασε η Εφ.Συν. στις 17 Ιουνίου).

Κι ενώ η «διαφοροποίηση» (ας την ονομάσουμε έτσι....) των υπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος καλά κρατεί, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διατάσσουν την παύση των έργων, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης να «ερμηνεύει» τους Περιβαλλοντικούς Όρους κατά το συμφέρον των εταιρειών, το Τμήμα Βιοποικιλότητας & Προστατευόμενων Περιοχών να μην εγκρίνει την προαπαιτούμενη για τα έργα ειδική ορνιθολογική μελέτη των εταιρειών ζητώντας επιπλέον «σημαντικά συμπληρωματικά στοιχεία», έρχεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος να ξεκαθαρίσει το τοπίο προσκαλώντας την Επιτροπή Αγώνα σε συνάντηση την Παρασκευή 30 Ιουνίου.


Απορούμε ειλικρινά γιατί θέλησε να μας δει. Ούτε στις παρατηρήσεις μας στάθηκε, ούτε στις γνωστές και οφθαλμοφανείς ελλείψεις και τα κενά της μελέτης των εταιρειών. Ούτε καν στις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των ίδιων των υπηρεσιών του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται! Μας κάλεσε για να μας προεξαγγείλει (με ανάλογο μάλιστα ύφος...) ότι θα υποστηρίξει τη συνέχιση του έργου, προεξοφλώντας σκανδαλωδώς τη θετική γνωμοδότηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών και ορισμένες Υπηρεσίες που μέχρι στιγμής κάνοντας τη δουλειά τους έθεταν εν αμφιβόλω το ίδιο το έργο!

Ο κ. Φάμελλος, επαναλαμβάνοντας κάποιες φορές κατά λέξη την ρητορική των εταιρειών, μας μίλησε για «υπερβολικούς όρους» (από την πλευρά των περιβαλλοντικών όρων του έργου!), μας μίλησε για «ένα απλό μονοπάτι» (εννοώντας τον παράνομο δρόμο μήκους 600μ., που οδήγησε στην παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος!), μας μίλησε για έργα με σκοπό «γεωτεχνικές έρευνες»...

Στο κρίσιμο θέμα για την προαπαιτούμενη ειδική ορνιθολογική μελέτη (για τα 2 είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας, τον φιδαετό και την αετογερακίνα), η οποία δεν έχει εγκριθεί, μας απάντησε χαρακτηριστικά πως «οι εταιρείες υπέβαλαν ήδη τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε το Τμήμα Βιοποικιλότητας» και ότι αυτά θα αξιολογηθούν ταχύτατα. Ο ίδιος μάλιστα προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα μίας (1) εβδομάδας για την έγκρισή τους από την υπηρεσία «του». Ουδόλως αμφισβήτησε την παρατήρησή μας ότι προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της επιστημονικής αξιολόγησης!

Ο Αν. Υπουργός κ. Φάμελλος δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι «το έργο είναι εγκεκριμένο (!) και θα συνεχιστεί». Τι και αν ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης δηλώνει (12 Απριλίου 2017) ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα στηρίζονται αυστηρά στη νομιμότητα, ενόψει και της εξέτασης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας», όταν ο Αν. Υπουργός του προεξοφλεί την έγκριση της μελέτης σε μία εβδομάδα; Αντιμετωπίζουμε πλέον κατάσταση προειλημμένης απόφασης καθώς προδικάζεται το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπηρεσιών του Υπ. Περιβάλλοντος!

Η εκτίμησή μας:

Στο καλοφτιαγμένο σκηνικό της σκανδαλωδώς επιδοτούμενης «πράσινης ανάπτυξης» κάποιοι παρείσακτοι άρχισαν να χαλούν το παιχνίδι. Με τη δημοσιότητα που πήρε η βάρβαρη επίθεση στη μέχρι τώρα απάτητη οροσειρά του Σαγγιά, άρχισε να «ακούγεται» το περιβαλλοντικό έγκλημα που τελείται στο όνομα «της προστασίας του περιβάλλοντος» και της λεγόμενης καθαρής αιολικής ενέργειας. Κάτι έπρεπε να γίνει για να επανέλθουν τα πράγματα στην παλιά καλή τους κατάσταση, ξεπερνώντας το δυσάρεστο διάλειμμα, όταν σταμάτησε η «επένδυση στη Μάνη» από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο: η κοινωνία να μείνει βουβή, ο κρατικός μηχανισμός υπάκουος, η πολιτεία χωρίς πολιτική βούληση. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους και να θυμίσει σε όλους τον πραγματικό μας ρόλο: του παθητικού παρατηρητή και του πειθαρχημένου χρηματοδότη (μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων στο λογαριασμό της ΔΕΗ). Και βρέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο πρόσωπο του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Φάμελλου.

Οι εταιρείες φαίνεται να εγκλωβίζονται από τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου που ο τότε υπ. Παπακωνσταντίνου έφτιαξε με τρόπο ιδιαίτερα εξυπηρετικό για τους σκοπούς τους: ούτε αυτούς δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν! Και τώρα που ήρθε η ώρα των έργων και οι προθεσμίες τους πιέζουν, θέλουν να απεμπλακούν από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Και εκ του αποτελέσματος, λειτουργούν προφανώς καταλυτικά ένας αποφασισμένος Αν. Υπουργός, αλλά και η τεράστια πυρκαγιά των τελευταίων ημερών!

Η Επιτροπή Αγώνα μεταφέρει σε όλους, στον κ. Φάμελλο, στην πολιτεία και στην κοινωνία, το σαφές μήνυμα ότι δεν εισπράττει το μάθημα υποταγής και παθητικότητας που θέλουν να μας δώσουν. Υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί που τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει, υπάρχουν πολιτικοί από όλο το φάσμα που αντιστέκονται, και το πιο σημαντικό, υπάρχει η κοινωνία των πολιτών, επώνυμων και ανώνυμων, που στέκεται δίπλα μας!

Όπως υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορεί να δει ούτε ο κ. Φάμελλος ούτε όλοι όσοι σκέφτονται όπως εκείνος: είναι αυτοί που αιώνες αγωνίστηκαν στη Μάνη για να μείνει ο τόπος μας ελεύθερος και περήφανος. Μαζί με τους αετούς και τα γεράκια, αυτοί μας παρατηρούν πίσω από κάθε ξερολιθιά, κάθε πύργο, κάθε βουνοκορφή. Και μας κρατάνε όρθιους!

Τίποτα δε χάθηκε, ο αγώνας συνεχίζεται: στα υπουργεία και στη δικαιοσύνη, στην κοινωνία, στο δρόμο και στα βουνά!

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μάνη

Ακούστε : Ο Κυριάκος Κοττέας στη Μεσημβρινή Ραδιοεφημερίδα (28-06-2017) για τα Αιολικά Πάρκα στη Μάνη

Δείτε: Ο Ασκός του Αιόλου 

4 σχόλια: