Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Διακλαδική σύσκεψη για το ασφαλιστικό και τα μπλοκάκια

Διακλαδική σύσκεψη για το ασφαλιστικό και τα μπλοκάκια, Πέμπτη 23/3, 6.30μμ, αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί διακλαδική σύσκεψη σωματείων, επιτροπών αγώνα, συλλογικοτήτων εργαζόμενων με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και τεχνικών, νομικών, υγειονομικών, λογιστών και οικονομολόγων, μεταφραστών-επιμελητών, ερευνητών κλπ. Το βασικό θέμα της σύσκεψης είναι η ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ενάντια στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Βασικό χαρακτηριστικό του νόμου Κατρούγκαλου είναι η επιβολή ενός ανταποδοτικού συστήματος εξατομικευμένων εισφορών που ανέρχεται σε ποσοστό έως και 37,95% (πχ για τους μηχανικούς). Έτσι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές φτάνουν στο 60% του εισοδήματος οδηγώντας σε εξόντωση χιλιάδες συναδέλφους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο νέος νόμος είναι «δικαιότερος», ωστόσο για τους ανέργους οι εισφορές είναι 2.800 ευρώ το χρόνο που αντιστοιχούν σε ανύπαρκτες παροχές και σύνταξη. Η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς το 50% των μηχανικών, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ στην γωνία περιμένει το ΚΕΑΟ που απειλεί με κατασχέσεις ακόμα και όσους χρωστούν κάτω των 5000 ευρώ.

Για τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) προβλέπεται ο επιμερισμός των εισφορών μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, εφόσον όμως ο εργοδότης αποδεχτεί την υπαγωγή του εργαζόμενου στην σχετική ρύθμιση (παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4378/2016). Η εικόνα που μεταφέρεται το τελευταίο διάστημα από πολλούς χώρους δουλειάς επιβεβαιώνει το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από την εργοδοσία ώστε να αποφύγει το κόστος των εργοδοτικών εισφορών. Οι μειώσεις στους μισθούς, η επιβολή νέων ατομικών συμβάσεων, οι παρακρατήσεις μισθών, η αδήλωτη εργασία συνιστούν καθημερινότητα για χιλιάδες συναδέλφους. Ενώ δεν λείπουν και περιστατικά, όπου οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να αρνηθούν με υπεύθυνη δήλωση την υπαγωγή τους στη ρύθμιση για τα μπλοκάκια.

Παράλληλα μια σειρά από κρατικοί φορείς (πχ Ερευνητικά Κέντρα, πανεπιστήμια κλπ) αρνούνται να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους που απασχολούν παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4378/2016.

Η κυβέρνηση από την μια διατείνεται ότι η συγκαλυμμένη εξαρτημένη εργασία με «μπλοκάκι» είναι παράνομη, από την άλλη νομιμοποιεί το συγκεκριμένο καθεστώς με τις ρυθμίσεις που προβλέπει. Η πολιτική της κυβέρνησης σηματοδοτεί και την περαιτέρω εξάπλωση και εδραίωσή του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Χαρακτηριστικό των τάσεων εξάπλωσης του είναι ότι πλέον εφαρμόζεται μέχρι και σε συνεργεία καθαρισμού!

Οι «επιστημονικοί» φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ, ΔΣΑ, ΟΕΕ κλπ) αποτέλεσαν και αποτελούν εμπόδιο στην νικηφόρα ανάπτυξη του αγώνα μας. Το ΤΕΕ μάλιστα πρωτοστάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες για την επιβολή του ΔΠΥ, γι’ αυτό σήμερα «σιωπά» την ώρα που συντελείται σφαγή στους εργασιακούς χώρους. Μάλιστα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, πρωτοστατούν αυτή την περίοδο, στην συντριβή των εργαζόμενων με ΔΠΥ μέσα στις εταιρείες, προκειμένου να απαλλαγούν οι εργοδότες από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα το ΤΕΕ συνομιλεί με την κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικού επαγγελματικού ταμείου προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής.

Οι μπλοκάκηδες και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει άμεσα να συγκροτήσουμε τα δικά μας όργανα αγώνα ώστε να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της πάλης.

Για να διεκδικήσουμε:
  • Κανονικές προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών! Να πληρώσει επιτέλους η εργοδοσία το κόστος για την ασφάλιση
  • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ριζική μείωση των εισφορών, όχι στην ανταποδοτικότητα.
  • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Καμία λαϊκή κατοικία στα χέρια κράτους-τραπεζών.
  • Όχι στα Επαγγελματικά ταμεία! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός – ΔΠΥ). Απαλλαγή των ανέργων ασφαλισμένων σε πρώην ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Διαγραφή των χρεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου