Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Κτηματολόγιο – Γεωχωρικά δεδομένα, τροποποίηση Οργανισμού ΥΠΕΝ

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 2 Μαρτίου 2017

Αρ.Πρωτ.: 4415 Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κο Σταθάκη
Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα

Κοιν.: Γενική Γραμματέα ΥΠΕΝ
κα Μπαριτάκη
Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα

Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ
κα Κλαμπατσέα
Αμαλιάδος 17, 11523 Αθήνα

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΕΩΧΩΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζουμε ότι με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, θα δημιουργηθεί ένας νέος δημόσιος φορέας διαχείρισης που θα έχει την ευθύνη σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου και θα ενσωματωθούν σε αυτόν, η εταιρεία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.) και τα υποθηκοφυλακεία.
Το ΥΠΕΝ γι αυτό το σκοπό, έχει προχωρήσει στη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την επεξεργασία σχεδίου νόμου σχετικά με τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, στη βάση προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας (σε ρόλο τεχνικού συμβούλου) σχετικά με:
α) την υποστήριξη του συστήματος διοίκησης και ποιότητας των έργων κτηματογράφησης,
β) την οριστική δομή και το οικονομοτεχνικό μοντέλο λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων που θα αντικαταστήσουν τα υποθηκοφυλακεία μετά το 2020 και
γ) την προδιαγραφή και σχεδίαση της «Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Δεδομένων», μέσω της οποίας θα αξιοποιηθούν τα ψηφιακά δεδομένα που συλλέγονται κατά την κτηματογράφηση, καθώς και πολλά άλλα σύνολα δεδομένων (π.χ. δασικοί χάρτες) με στόχο την υποστήριξη αναπτυξιακών έργων.
Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει διαρρεύσει, μνημονεύονται διαδικασίες αποζημιώσεων, υπονοώντας δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, καθώς προτείνεται να συγχωνευτούν τα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία και 100 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας, σε 19 γραφεία και να ενταχθούν σε αυτά 790 εργαζόμενοι από 1.466 που είναι σήμερα. Παράλληλα προωθείται δυσανάλογη πριμοδότηση των επιτελικών δομών του νέου φορέα (manager - επικεφαλής του νέου κρατικού οργανισμού από τον ιδιωτικό τομέα με ετήσιες απολαβές 200.000 ευρώ, ετήσιες αποζημιώσεις για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Δ.Σ. του οργανισμού 210.000 ευρώ, αμειβόμενη 12μελής κυβερνητική επιτροπή με ευθύνη του προϋπολογισμού των έργων, της έγκρισης του ετήσιου επιχειρηματικού σχεδίου, τις αλλαγές στα τέλη, τους εργαζόμενους, τις αμοιβές κ.ά., και εκπροσώπους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Δικαιοσύνης).
Τις έντονες αντιρρήσεις τους έχουν εκφράσει κλαδικοί και συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στις υφιστάμενες δομές («Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου”, “Σωματείο Εργαζομένων στην Κτηματολόγιο ΑΕ” (ΣΕΚΤ), “Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών” (ΠΣΔΑΤΜ) τόσο επί της ουσίας των προτάσεων, όσο και για το γεγονός ότι αγνοήθηκαν επιδεικτικά κατά τις διαδικασίες κατάρτισής τους που πραγματοποιήθηκαν «εν κρυπτώ».
Δεδομένου ότι κατ’ αντίστοιχο τρόπο ουδέποτε ενημερώθηκαν ή συμμετείχαν επίσημα, διπλωματούχοι μηχανικοί – μέλη της Ένωσής μας, υπάλληλοι του κατά παράδοση μεγαλύτερου τεχνικού Υπουργείου της χώρας, στην κατάρτιση του λεγόμενου οδικού χάρτη, με τη «μυστηριώδη» εμπλοκή της παγκόσμιας τράπεζας και παλαιότερα της αποκαλούμενης Task Force των «θεσμών», για την προώθηση αμιγώς τεχνικών ζητημάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΝ (κτηματολόγιο, κύρωση Δασικών Χαρτών, υποδομή γεωχωρικών δεδομένων) τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4369/2016) διαδικασία επαναξιολόγησης των δομών των οργανωτικών μονάδων του Υπουργείου, ως ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής ζητούμε να τοποθετηθούμε επί των σημαντικών αυτών ζητημάτων και σας καλούμε να ορίσετε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση μαζί μας.
Σας υπενθυμίζουμε επιπροσθέτως, το υπ’ αρ 4372/29-11-16 έγγραφό μας (αρ.πρ 3997/30-11-2016 γρ. Φάμελλος, αρ. πρ. 5804/30-11-2016 γρ. Σταθάκης) όπου ζητούμε την τοποθέτησή σας για την καταγγελία – αναφορά μας και έχουμε επανειλημμένως και μέσω τηλεφώνου ζητήσει συνάντηση μαζί σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου