Προβλέπεται αύξηση 10% στα έσοδα από εισφορές σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ-ΟΓΑ και ενοποίηση φορολογικού - ασφαλιστικού για αποτελεσματικότερη εξόντωση των ανεπιθύμητων αυτοαπασχολούμενων...
Αντίστροφη μέτρηση δυόμιση μηνών έχει ξεκινήσει για την συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.
Αντίστροφη μέτρηση δυόμιση μηνών έχει ξεκινήσει για την συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ.) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα δύο σημαντικότερα διακυβεύματα που συνδέονται με την ίδρυση του δεύτερου μεγαλύτερου “ταμείου” του Δημοσίου, μετά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –δηλαδή του ΕΦΚΑ- βρίσκονται προς το παρόν “στον αέρα”. Τα ορθάνοιχτα αυτά διακυβεύματα δεν είναι άλλα από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών αλλά και τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.
Ενώ ο ασφαλιστικός νόμος ο οποίος προβλέπει την ενοποίηση αυτή ψηφίστηκε στις 8/5/2016, έπρεπε να περάσουν πέντε μήνες για να συγκροτηθούν οι πρώτες συντονιστικές ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να “τρέξουν” -μεταξύ άλλων την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών και τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Έτσι δεν είναι μόνο οι άγριες περικοπές σε επικουρικές, κύριες συντάξεις και μερίσματα που η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει εις πέρας διαιωνίζοντας τις “τρύπες” των ταμείων. Την ίδια καθυστερήσεις επιδεικνύει και σε σχέση με τις τρεις μεγάλες ανατροπές (ΕΦΚΑ, νέες εισφορές, επανυπολογισμός συντάξεων) οι οποίες υποτίθεται θα απέτρεπαν άγριες περικοπές και στις κύριες συντάξεις.
Οι ομάδες εργασίας με συμμετοχή στελεχών από όλα τα ταμεία, τις οποίες έχει συγκροτήσει το Υπ. Εργασίας, έχουν επιφορτιστεί με πέντε μεγάλα καθήκοντα:
- Την είσπραξης εισφορών μισθωτών και εργοδοτών
- Τις συντάξεις και τον επανυπολογισμό τους
- Τον καθορισμό έδρας, στέγασης, υλικοτεχνικής υποδομήςυπηρεσιών του ΕΦΚΑ
- Την κατάρτιση οργανισμού του ΕΦΚΑ.
- Τα συστήματα πληροφορικής.
«Καυτές πατάτες» τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια και ο επανυπολογισμός των συντάξεων
Κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν στο Capital.gr πως αναμφισβήτητα τα δυό πιο σημαντικά καθήκοντα που σχετίζονται με το νέο ασφαλιστικό υπερ –ταμείο:
- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και αγροτών (εκ των οποίων οι 700.000 είναι ασφαλιστικά ενήμεροι) με βάση το πραγματικό εισόδημα των παραπάνω κοινωνικών ομάδων.
- Ο επανυπολογισμός 2,3 εκατομμυρίων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων (πλην ΟΓΑ) με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2017. Με βάση Υπουργική Απόφαση της 8/6/2016, το 10% των συντάξεων πρέπει να έχει επανυπολογιστεί έως 31.12.2016, το 40% έως τις 31.3.2017, το 70% μέχρι 30.6.2016 και το 100% μέχρι 30.9.2017.
Σημείο –κλειδί του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων μέχρι 12.5.2016 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου) είναι η διαμόρφωση της “προσωπικής διαφοράς”, δηλαδή της διαφοράς της ήδη καταβαλλομένης σύνταξης και της επανυπολογισθείσας σύνταξης.
Από τον συμψηφισμό των αυξήσεων που προβλέπεται να πάρουν οι κύριες συντάξεις το 2019 με την προσωπική διαφορά, προβλέπεται η εξοικονόμηση 87 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου το 9% -10%) του ετήσιου κόστους διατήρησης προσωπικής διαφοράς (και έτσι της μη –μείωσης των ονομαστικών επανυπολογισθεισών συντάξεων) το οποίο ανέρχεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Έτσι για να αποσβεστεί η θετική “προσωπική διαφορά” την οποία θα έχουν οι συντάξεις που –μετά τον επανυπολογισμό τους– καταστούν χαμηλότερες σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες, θα χρειαστεί να μην δοθούν αυξήσεις –εφόσον φυσικά επαληθευθούν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ- μέχρι και για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Αυτό υποκρύπτεται στο νόμο Κατρούγκαλου και ενδεχομένως να βγει στο προσκήνιο σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στο μεσοπρόθεσμο ονομαστικό πάγωμα όλων των κύριων συντάξεων από το 2019 και έπειτα (και όχι μόνο το 2018 που ήδη προβλέπεται).
Η επιβολή των νέων ασφαλιστικών “χαρατσιών” επί του εισοδήματος των επαγγελματιών (20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) από 1.1.2017 έχει να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις:
– Εκτός χρονοδιαγραμμάτων η σύνδεση εισφορών – φόρων
Με τροπολογία του περασμένου καλοκαιριού προβλεπόταν πως μέχρι 31/7/2016 το ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να παρουσιάσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την ενοποίηση των διαδικασιών είσπραξης εισφορών και φόρων.
Η ενοποίηση αυτών των διαδικασιών είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι οι εισφορές 20% και 6,9% θα επιβληθούν επί του εισοδήματος που δηλώνουν στην Εφορία οι επαγγελματίες.
Ωστόσο, όχι μόνο δεν διαμορφώθηκε ένα τέτοιο σχέδιο στην προκαθορισμένη ημερομηνία, αλλά το υπ. Εργασίας ανέθεσε τον περασμένο Αύγουστο (δηλαδή μετά τις 31/7/2016) σε δημόσια βορειο-ιρλανδέζικη εταιρεία να διαμορφώσει εκείνη το σχετικό σχέδιο.
Το μόνο που έχει γίνει έκτοτε είναι μια συνάντηση… γνωριμίας μεταξύ των Βορειο-ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας και των διοικητών των Ταμείων τον περασμένο Αύγουστο και άλλη μεταξύ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Πετρόπουλου στο Μπέλφαστ πριν λίγες μέρες.
– Διπλός υπολογισμός των εισφορών
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, ο υπολογισμός των εισφορών για τους επαγγελματίες και τους αγρότες θα γίνει ως εξής:
Οι εισφορές που θα καταβληθούν το α’ εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το 50% του εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2015, δεδομένου ότι οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2016 δεν θα έχουν ακόμη υποβληθεί -εκκαθαριστεί.
Οι εισφορές που θα καταβληθούν το β’ εξάμηνο του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το 50% του εισοδήματος που θα δηλωθεί για το 2016. Επίσης, στο β’ εξάμηνο του 2017 θα γίνει επανυπολογισμός των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν στο α’ εξάμηνο του 2017, με βάση το 50% του εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2016. Έπειτα θα γίνει συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν το α’ εξάμηνο του 2017 (με βάση το εισόδημα του 2015) και των εισφορών που έπρεπε κανονικά να υπολογιστούν και να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016. Αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε ο επαγγελματίας θα καταβάλει το αντίστοιχο επιπλέον ποσό, ενώ, αν είναι αρνητική, θα του επιστρέφεται το αντίστοιχο υπολειπόμενο ποσό.
– Ταυτόχρονη καταβολή φόρων – εισφορών
Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι τακτικές πληρωμές των εισφορών θα γίνονται “εναρμονισμένα” με τις τακτικές πληρωμές των φόρων. Αυτό σημαίνει πως ένας επαγγελματίας θα πρέπει την ίδια χρονική στιγμή (π.χ., ανά δίμηνο-τρίμηνο) να καταβάλλει τη “δόση” στο ασφαλιστικό ταμείο του και στην Εφορία.Μια τέτοια πρωτοφανής εμπειρία, πέραν του σοκ το οποίο θα προκαλέσει στους επαγγελματίες, θα απειλήσει με ταυτόχρονη κατάρρευση στα έσοδα τόσο των Ταμείων όσο και του κράτους.
– Ο γρίφος του «παγώματος» των οφειλών
Στην αναστάτωση που φέρνει από μόνη της η εφαρμογή ενός τεχνικά απροετοίμαστου και κοινωνικά μη αποδεκτού μέτρου, όπως του διπλού ασφαλιστικού “χαρατσιού” του 26,9%, έρχεται να προστεθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί “παγώματος” των ληξιπρόθεσμων χρεών προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2016, με τον όρο της καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2017.
Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε δεν είναι απίθανο να εκτιναχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως τα τέλη του χρόνου, δεδομένου ότι αυτά θα… “παγώσουν” έπειτα.
– Προβλέπεται αύξηση μόλις 10% στα έσοδα από εισφορές σε ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ-ΟΓΑ
Όλη η αυτή η αναταραχή γίνεται για μόλις 233 εκατ. ευρώ περισσότερα στα ταμεία του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ το 2017 σε σχέση με το 2016.
Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προκύπτει ότι από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών θα αυξηθούν μόλις κατά 10%. Ακόμα και αν αυτό το ποσό εισπραχθεί -πράγμα αμφίβολο σε συνθήκες που φέτος τα έσοδα του ΟΑΕΕ πέφτουν κατά 15% – είναι ελάχιστο μπροστά στο έλλειμμα του ΟΑΕΕ που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη “εγγραφεί” 320-350 εκατ. ευρώ από τον “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών για την καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ το 2017.
Πηγή: capital.gr
για το πουτσο ειναι ολοι τους γαμω τον αντιχριστο τους.δε πα να πεθανουν ολοι που θελανε και τσιπρα.στο καιαδα γαμω το μουνι της μανας που τους γεννησε
ΑπάντησηΔιαγραφή