Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

«Κάτω τα χέρια από το Πάρκο Ρουφ»

Μπουλντόζες στο Πάρκο Ρουφ


Οι μπουλντόζες στο Πάρκο Ρουφ, επί το έργον

Τον αγώνα τους για τη διάσωση του «Πάρκου Ρουφ» συνεχίζουν κάτοικοι της περιοχής, που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ματαιώσουν τα σχέδια τσιμεντοποίησης.
Ο δήμος πάλι επιμένει ότι δεν πρόκειται για πάρκο, αλλά για οικόπεδο και μελλοντικό πάρκινγκ.
Οι κάτοικοι αμφισβητούν τη χρησιμότητα και τη νομιμότητα της κατασκευής υπέργειου πάρκινγκ 97 θέσεων που περιλαμβάνεται στα σχέδια για την ανάπλαση του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, που έχει ήδη ξεκινήσει ο Δήμος Αθηναίων.
Εκτός από αθλητικούς χώρους, το συγκρότημα θα περιλαμβάνει και τριώροφο εκθεσιακό κέντρο, εστιατόριο και καφετέρια.
Ζητάνε να μη χαθεί ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου που έχει απομείνει στην επιβαρυμένη περιοχή, αντίθετα να αναβαθμιστεί, να μην κοπούν τα τελευταία δέντρα αλλά να φυτευθούν και άλλα, αρνούμενοι να θεωρήσουν ως «πρασίνισμα» της περιοχής τη φύτευση θάμνων ανάμεσα στις θέσεις πάρκινγκ.
Οι προσφεύγοντες κάτοικοι επικαλούνται τη διαθήκη του Ελληνο-αμερικανού ευεργέτη Αλκιβιάδη Σεράφη, που κληροδότησε, το 1939, τον χώρο που αποτελεί σήμερα το Σεράφειο στον Δήμο Αθηναίων.
Στους όρους της διαθήκης αναφέρεται ρητά ότι παραχωρεί το κληροδότημα για «λουτρά και χώρο πρασίνου» και όχι για άλλες, εμπορικές για παράδειγμα, χρήσεις.
Επιπλέον υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως προοριζόμενος αποκλειστικά για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων και τέλος ότι υπολογίζονται εσφαλμένα οι θέσεις στάθμευσης, καθώς για εγκαταστάσεις άθλησης απαιτούνται πολύ λιγότερες θέσεις.
Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι η ανάπλαση του Σεράφειου, που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, γίνεται δυνατή μέσα από ένα έργο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ («το μεγαλύτερο ΕΣΠΑ της Αθήνας» αναφέρεται χαρακτηριστικά), ενώ το νέο συγκρότημα θα αποδοθεί στους δημότες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινότητας.

Τα σχέδια

Κάτοικοι ενώ ποτίζουν το Πάρκο Ρουφ
Με κουβάδες, λάστιχα και μπουκάλια, κάτοικοι των Κάτω Πετραλώνων προσπαθούν να ποτίσουν το πάρκο που ο δήμος το άφησε να ξεραθεί | 
Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην «Επιτροπή κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Ρουφ» δεν πείθονται ότι όλα γίνονται για το καλό τους:
«Τα αρχικά σχέδια για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου, που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων, με τα χρόνια μεταλλάχτηκαν σε πλήρη τσιμεντοποίηση του χώρου, προκειμένου να στεγαστούν δράσεις άσχετες με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής», υποστηρίζουν.
«Το νέο κολυμβητήριο που είναι μέρος του έργου δεν έγινε για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων για άθληση, αλλά σαν το τυράκι για τη φάκα των επιχειρηματικών σχεδίων και της εμπορευματοποίησης του συνολικού χώρου».
Η Επιτροπή επιρρίπτει «ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του τελευταίου πάρκου στην περιοχή μας» στην τωρινή όσο και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, καταλήγοντας ότι «δεν μας λείπουν κι άλλοι εμπορικοί χώροι, μας λείπουν χώροι να ξεκουραζόμαστε και να αθλούνται τα παιδιά μας».
Μολονότι οι οικοδομικές εργασίες εντείνονται όσο προχωρά ο Αύγουστος, οι κάτοικοι των Κάτω Πετραλώνων δεν το βάζουν κάτω.
Κάτοικοι ενώ προσπαθούν να ποτίσουν το Πάρκο Ρουφ
Ανησυχώντας ότι καθώς η γειτονιά ερημώνει οι μπουλντόζες του εργολάβου θα αδράξουν την ευκαιρία για να ξεριζώσουν και τα τελευταία δέντρα και να τσιμεντώσουν τα εναπομείναντα ελεύθερα τετραγωνικά πάρκου, καλούν σε εγρήγορση και καθημερινή περιφρούρηση του χώρου, για να μην πιαστούν στον ύπνο.
Οσοι δεν έχουν φύγει διακοπές έχουν αναλάβει οι ίδιοι το πότισμα των δέντρων, που έχει σταματήσει να ποτίζει ο δήμος, φέρνοντας νερό με κάθε μέσο που διαθέτουν: κουβάδες, λάστιχα, ακόμα και πλαστικά μπουκαλάκια που φέρνουν από το σπίτι τους.
«Ο δήμος το έχει εγκαταλείψει από το Γενάρη, η τελευταία φορά που ποτίστηκε ήταν προ 2 μηνών από εμάς τους κατοίκους. Το γκαζόν δεν υπάρχει πια και ήδη δυο μικρά δέντρα καθώς και αρκετοί θάμνοι ξεράθηκαν τελείως. Στα Κάτω Πετράλωνα δεν υπάρχει άλλο πάρκο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε» γράφουν στην ιστοσελίδα τους και απευθύνουν έκκληση στους συμπολίτες τους, να «σώσουμε το πάρκο που πεθαίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου