Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Εκτοξεύονται οι εισφορές των διπλοαασφαλισμένων

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του υπό διαβούλευση αντιασφαλιστικού ν/σ οι υποχρεωτικά διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί (πχ δημόσιοι υπάλληλοι με ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο ή άλλοι με ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ ή ΟΑΠ ΔΕΗ και ΤΣΜΕΔΕ) θα δουν τις εισφορές τους να εκτοξεύονται μια η παράγραφος 3 αναφέρει ότι θα καταβάλλουν μόνοι τους (χωρίς τη συμμετοχή του εργοδότη) ολόκληρο το 20% της εισφοράς για την Κύρια Σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μηνιαίες εισφορές 300-500 € (20 % των μεικτών αποδοχών) που θα οδηγήσουν στην αναγκαστική διαγραφή όλων αυτών των μηχανικών από το ΤΣΜΕΔΕ μια και δε θα μπορούν να αντέξουν σε αντίστοιχη μείωση αποδοχών. Υπενθυμίζουμε ότι και οι υπόλοιποι με την κατάργηση της Ειδικής Προσάυξησης χάνουν τη 2η σύνταξη και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και οι καταβληθείσες εισφορές τους.





Άρθρο 17 – Παράλληλη ασφάλιση

1. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς ή τομείς ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Στην περίπτωση αυτή, για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.
2. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για τους οποίους προέκυπτε, βάσει των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων κάθε φορέα από τους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, υποχρεωτική υπαγωγή λόγω ιδιότητας σε δύο ή περισσότερους φορείς για την ίδια απασχόληση, καταβάλλουν τις προβλεπόμενες στο άρθρο 5 παράγραφο 1 του παρόντος ασφαλιστικές εισφορές.
3. Όσα από τα πρόσωπα της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους φορείς έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξακολουθούν να καταβάλλουν προαιρετικά, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, διπλές εισφορές επί των αποδοχών τους και μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ώστε να συμπληρώσουν το χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος και δεύτερης σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλουν το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου.
4. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των προσώπων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται το άρθρο 8 και η επιπλέον παροχή, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς. Οι διατάξεις του άρθρου 14 εφαρμόζονται αναλόγως.
5. Οι διατάξεις του παρόντος, έχουν εφαρμογή από την 1.1.2017.
6. Το άρθρο 39 του Ν. 2084/1992 καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος καταργείται.

3 σχόλια:

  1. φανταζομαι πως δε θεωρειται διπλοασφαλισμενος, ο μισθωτος μηχανικος που εχει κυριο ταμειο ΤΣΜΕΔΕ, αλλα του κρατουν και ενα ποσοστο 3,68% ΙΚΑ για παροχη σε χρημα, ετσι δεν ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. π.χ. κυρια και ειδικη προσαυξηση για ΤΣΜΕΔΕ που καταργειται?Το διαβασατε φανταζομαι πως οι εκπτωσεις στους νεους για τα πρωτα πεντε χρονια λογιζεται ως διαφορα που πρεπει να πληρωθει πριν βγει στη συνταξη ο εργαζομενος.Μουνοπανο Κατρουγκαλε παραιτησου τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή