Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Χειραφετημένη Δημοκρατία




Σχέδιο του Jonas Staal

ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κράτος, Κυριαρχία και Κοινωνία των Πολιτών τον 21ο αιώνα

Κώστας Λαπαβίτσας και Jonas Staal 
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, 18.30 μ.μ.
Στο Green Park, Μαυρομματαίων 22

Η ελληνική κρίση διαρκεί οκτώ χρόνια και δεν διαφαίνεται προοπτική επίλυσής της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τις υπερεθνικές δομές που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν η ήττα και η υπογραφή νέου Μνημονίου. Η ελληνική κοινωνία αναζητά απεγνωσμένα διέξοδο.

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον μια κρίση με πολιτικές, οικονομικές, οικολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πραγματοποίησε την υπόσχεση της για ευμάρεια και για μια δίκαιη και χειραφετημένη δημοκρατία. Το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει και η άκρα Δεξιά έχει ενισχυθεί σε πολλές χώρες.

Η κοινωνία των πολιτών, από την Ισπανία μέχρι την Σκωτία, πιέζει απαιτώντας ριζοσπαστικές αλλαγές, παραμένοντας η μόνη πηγή αισιοδοξίας ακόμη και στην τεράστια προσφυγική κρίση. Έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους τους οποίους δημιούργησε η Δύση, χωρίς να έχουν πραγματική βοήθεια από τους υπερεθνικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Jonas Staal θα συζητήσουν με το κοινό, ιδέες και προτάσεις χειραφέτησης, χαρτογραφώντας το πεδίο ώστε να προσδιορίσουμε ξανά τα ζητήματα δημοκρατίας για τον 21ο αιώνα.

Την συζήτηση συντονίζουν οι τεχνοκριτικοί Ελπίδα Καραμπά και Ηλιάνα Φωκιανάκη. 

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι οικονομολόγος και καθηγητής οικονομικών στο SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και εκλέχθηκε βουλευτής συνεργαζόμενος με τον Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

O Jonas Staal είναι Ολλανδός εικαστικός και ιδρυτής της καλλιτεχνικής και πολιτικής οργάνωσης New World Summit που αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με την Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση της Ροζάβα (Βόρεια Συρία).

O Jonas Staal θα έχει ατομική έκθεση στην State of Concept τον Ιούνιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου